Een grotere betrokkenheid dankzij talentmanagement
In de zorgsector sijpelen steeds meer hr-inzichten uit de privésector door, zoals talentmanagement of een waarderende benadering van de medewerkers.
Dit gebeurt onder meer via Transformatie Bouw Limburg, een pakket aan initiatieven om, naast innovatieve technieken, ook sociale vernieuwing door te voeren. Gedelegeerd bestuurder Chris Slaets legt uit: “Werknemers de goesting geven om elke dag te laten komen werken. Daar draait het bij sociaal innoveren om: het beste uit jezelf, je collega’s en je werk halen. Dit betekent echter dat je als bedrijf de juiste omgeving moet scheppen om samen te werken aan de bedrijfsdoelstellingen. De structuur, de processen, de systemen en de cultuur moeten goed zitten. Geef mensen groeikansen, maak hen meer betrokken en geef hen meer regelvermogen. Dan krijgen ze automatisch meer goesting en creëer je meer actieve jobs.”
De focus leggen op sociale innovatie binnen het bedrijf leidt volgens de Confederatie Bouw tot win-winsituaties. “Voor de werknemers geen burn- of bore-outs meer, enkel gelukkige werknemers die graag komen werken en fier zijn op hun toegevoegde waarde in het bedrijf”, aldus Slaets. “Voor de werkgevers betekent dit een flexibele, slagkrachtige organisatie met vertrouwen in hun teams. En de klanten krijgen hierdoor een toegevoegde waarde, want zij staan centraal.”
Diverse bouwbedrijven hebben via Confederatie Bouw Limburg een opleiding in sociaal innoveren gevolgd, zoals Nicolas en Tom Smet van CVR, een funderings- en bouwputexpert uit Beringen. “We zagen al snel dat we erg bekwame medewerkers in huis hadden, maar hun neuzen stonden niet in dezelfde richting”, geeft Nicolas Smet aan. “Daar zouden we verandering in brengen.” Tom voegt toe: “Het schema van de opleiding sociaal innoveren hangt hier nog altijd in mijn bureau. Op basis daarvan hebben we het hele bedrijf geherstructureerd. We hebben eerst de missie en visie herbekeken en van daaruit de medewerkers de waarden laten benoemen. We hebben samen de processen tegen het licht gehouden en vervolgens nieuwe systemen en een nieuwe structuur bedacht.”
“Doelstelling was om een bepaalde cultuur te creëren door goede afspraken te maken met de teams: Wat verwacht iedereen van elkaar? Wat mogen ze van ons verwachten? Op die manier hebben wij de werking binnen CVR vereenvoudigd en verbeterd. We werken veel efficiënter en bovenal is de betrokkenheid van onze medewerkers vergroot. Met kleine stapjes op vlak van sociale innovaties kan je al heel wat successen boeken.” (kme)
(os) – Foto: (dh) - Meer info: www.confederatiebouw.be/limburg of www.transformatiebouw.be
9 december 2016Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
In de zorgsector sijpelen steeds meer hr-inzichten uit de privésector door, zoals talentmanagement of een waarderende benadering van de medewerkers.
Er wordt al eens gezegd dat kmo’s niet bezig zijn met personeelsbeleid. Nochtans zijn er ook voorbeelden van kmo’s die wél op een structurele manier werken!
Veel mensen kiezen onbewust voor een bepaalde carrière. Ontdek hier 6 tips om de carrièreswitch van je dromen te maken!
Het veelvuldig kussen van collega’s lijkt toch wat in de verdrukking te geraken. Maar hoe duurzaam is het vuistje?
Vier werkgevers over werken in Brussel: “We krijgen vertrouwen en nemen zelf verantwoordelijkheid”
7 op de 10 werknemers zijn gelukkig ... wat loopt er nog mis bij de overige 30%? Dat lees je hier.
Op het werk kun je je soms ergeren. Even ventileren kan de druk dan verlichten, maar pas op: te veel klagen is nefast voor je carrière!
Het aandeel bedrijfswagens stagneert voor het eerst in jaren. Dat blijkt uit een analyse van SD Worx bij 1,2 miljoen werknemers in de privésector.
Zoveel verlof opnemen als je wil? Klinkt verleidelijk, toch? Maar is iedere werknemer daar wel naar op zoek? Wij zoeken het voor je uit.