Waarom een extra dosis lef nooit kwaad kan
Lef is een belangrijke sleutel tot meer succes en voldoening in je werk en leven. En wat blijkt? Je kan het je eigen maken.
De naam Volodimir Zelenski deed tot enkele maanden geleden hoogstens een belletje rinkelen. Maar sinds Rusland eind februari de oorlog verklaarde aan Oekraïne, kent iederéén de Oekraïense president. In de eerste negenendertig dagen van de oorlog gaf hij maar liefst tweeëntachtig toespraken, en met zijn speeches wist hij als geen ander een brug te slaan tussen zijn land en de Westerse wereld.
Zelenski is een meester in verbinden, en daar kunnen wij veel van leren. Verbinding heb je nodig om goede relaties op te bouwen: in je privéleven, maar evengoed op het werk. Wil je je band met je baas, je collega’s en je klanten versterken? Doe het dan op z’n Zelenski’s.
TEST: Hoe emotioneel intelligent ben jij?
Zelenski zal nooit een toespraak twee keer geven. De Oekraïense president gaat altijd op zoek naar overeenkomsten met zijn publiek. Toen hij het federaal parlement in Brussel toesprak, vergeleek hij de situatie in de havenstad Marioepol met de Slag om Ieper in ons land tijdens de Eerste Wereldoorlog.
“Duizenden burgers zijn om het leven gekomen. Er is gewoon niks meer. Geen water, geen eten, geen geneesmiddelen. Er is geen leven meer, niks wat essentieel is om te overleven. En toch houdt de stad stand en blijven we vechten tegen de Russen.” Ter herinnering: het is de Duitsers nooit gelukt om Ieper in te palmen.
Daarmee zegt Zelenski eigenlijk: wat jullie toen hebben meegemaakt, dat maken wij nú door. In Brussel verwees hij naar de Slag om Ieper, in de Verenigde Staten haalde hij dan weer de aanslagen van 11 september aan. “Die verschrikkelijke dag in 2001, toen het kwaad jullie steden in een slagveld veranderde. Toen onschuldige mensen aangevallen werden. Aangevallen vanuit de lucht. Op een manier die niemand verwachtte. Op een manier die je niet tegen kon houden. Ons land ervaart dit iedere dag! Iedere nacht! Al drie weken lang!”
Empathie op de werkvloer: de voor- en nadelen
De Oekraïense president grijpt ook geregeld terug naar de woorden van andere grote leiders. Denk maar aan Winston Churchill en Martin Luther King, twee iconen die wereldwijd geprezen worden. Zo lijkt de strijd in Oekraïne plotseling een stukje van de eigen geschiedenis.
Zo sprak Zelenski de volgende woorden uit voor het Britse parlement: “We zullen strijden in de bossen, in de velden, op de kusten, in de straten… We zullen niet opgeven en we zullen niet verliezen.” Dat doet meteen terugdenken aan de wereldberoemde speech van Churchill na de terugtrekking in Duinkerken, waarbij hij zei: “Wij zullen strijden op de stranden, wij zullen strijden op de landingsplaatsen, wij zullen strijden in de velden en op de straten, wij zullen strijden in de heuvels; wij zullen ons nooit overgeven.”
Ontdek: Waarom kiezen we altijd de foute leiders?
Wat leert Zelenski ons? Dat verbinding maken cruciaal is. Niet alleen in tijden van oorlog, maar altijd en overal. Dus ook op het werk! Ga daarom altijd op zoek naar gelijkenissen met je baas, je collega’s en je klanten. Hoe unieker de overeenkomsten, hoe beter. Pols liever niet naar iemands favoriete Netflixserie, want dan is de kans groot dat je uitkomt op een kijkcijferkanon dat iederéén gezien heeft. Vraag naar een top drie, of een top vijf. Wie weet bots je op zo’n onbekende serie die niemand gezien heeft, maar die jullie alle twee geniaal vinden.
Het zijn zo’n gelijkenissen die je band alleen maar sterker maken. En daar pluk je later ongetwijfeld de vruchten van. Stel dat er wat strubbelingen op het werk ontstaan, dan kom je er doorgaans veel sneller uit dan wanneer je al geen goede band had. Interesse tonen en zoeken naar overeenkomsten is een heuse investering, maar het loont!
’Frenemies’ op je werk: hoe ga je ermee om?
(dt/em) - Bron: AD
8 juli 2022Lef is een belangrijke sleutel tot meer succes en voldoening in je werk en leven. En wat blijkt? Je kan het je eigen maken.
In het boek 'Verleidingen aan de top' vertelt psycholoog Jaap van Ginneken wat macht doet met een mens. “Ook bedrijven kiezen zo hun leiders en helaas vaak de verkeerde.”
Gelukkige werknemers zijn productiever dan hun sombere collega’s. Volgens recent onderzoek van de Universiteit van Oxford zelfs ‘dertien procent gelukkiger’...
Het is erg belangrijker om je werk te kunnen doen op een plek waar je je helemaal thuis voelt. Alleen dan kun je het beste van jezelf geven.
Met het verkeerde been uit bed stappen, het kan iedereen overkomen… Maar wat als je collega élke dag slechtgezind of zelfs brutaal is? Hoe ga je hiermee om?
Je komt op het werk al eens “frenemies” tegen. Wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft hen en... hoe pak je ze aan?
Op het werk kan je zes kantoorprofielen terugvinden, afhankelijk van hun manier van (samen)werken. Van pure kantoortypes tot flex worker en road warrior.
Empathie is een positieve en mooie eigenschap die ook op de werkvloer waardevol kan zijn. Toch overdrijf je hier best niet mee want overdaad schaadt…
In een werkomgeving krijg je vaak te maken met heel wat diverse persoonlijkheden waar je soms even moet aan wennen. Hoe ga je bv. om met een té directe collega?