Beter opgeleide medewerkers dankzij nieuw Testlab

“We reiken een helpende hand aan startende ondernemers met toegevoegde waarde in de zorgeconomie.” (Gedeputeerde Peter Bellens in het Testlab in Lille dat als voorbeeld dient voor het GKC)
Het Gouverneur Kinsbergencentrum (GKC) in Wilrijk wordt vanaf volgend jaar uitgebouwd tot een kennis- en expertisecentrum voor de zorgsector in de provincie Antwerpen. Er komt onder meer een Testlab dat een bijdrage moet leveren tot meer en beter gekwalificeerde medewerkers.
“We reiken een helpende hand aan startende ondernemers met toegevoegde waarde in de zorgeconomie.” (Gedeputeerde Peter Bellens in het Testlab in Lille dat als voorbeeld dient voor het GKC)

Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad berichtten afgelopen week nog dat het aantal vacatures voor verpleeg- en zorgkundigen is in de loop van dit jaar geëxplodeerd is. In totaal telde VDAB de eerste 10 maanden van 2017 al 9.000 vacatures voor (hoofd)verpleegkundigen en 5.000 voor zorgkundigen. In beide categorieën is dat dubbel zo veel als in 2015. En die stijging zal zich volgens VDAB vermoedelijk nog een tijd doorzetten. Enerzijds is er de vergrijzing van de bevolking, anderzijds is ook het personeel aan verjonging toe. Experten lieten al verstaan dat de uitdaging en sleutel om aan deze noden tegemoet te komen eerder bij de kwaliteit dan bij de kwantiteit zullen liggen.

De provincie wil daar op inspelen door het Gouverneur Kinsbergencentrum te heroriënteren naar een centrum voor de zorgeconomie. Hiervoor werd in de provincieraad vorige week de oprichting van het Autonoom Provinciebedrijf GKC goedgekeurd.

“Het vernieuwde GKC zet in op drie pijlers. Ten eerste willen we de zorgsector als interessante werkgever promoten en meer studenten warm maken voor de verschillende zorgopleidingen. Ten tweede willen we in het centrum ook (startende) ondernemers in de zorgeconomie samenbrengen en versterken door een netwerk te creëren waarin ze elkaar op inhoudelijk en zakelijk vlak kunnen ondersteunen. Ten slotte zetten we in op kennis en expertise om innovaties, zoals nieuwe methoden en producten, daadwerkelijk ook te valoriseren en in praktijk te brengen. Een team van experten en onderzoekers vanuit onder andere de Universiteit Antwerpen zal de invloed van verschillende zorginnovaties en geïntegreerde zorg bestuderen. Het moet een soort van wetenschapspark, maar dan voor zorgeconomie worden”, verduidelijkt gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens.

Praktijksituaties

In een eerste fase wordt volgend jaar in het GKC een Testlab uitgebouwd waar praktijksituaties zo realistisch mogelijk kunnen worden gesimuleerd, specifiek gericht op de thuiszorg. Het waarheidsgetrouw praktijklokaal laat studenten in een hedendaagse setting, een huiskamer, ervaren wat de zorgsector concreet inhoudt. Bedrijven krijgen de kans om in het Testlab het opleidingsniveau van hun medewerkers te verbeteren met allerlei simulaties en bij te scholen in innovatieve werkmethoden. “Het Testlab zal openstaan voor zorgondernemers en scholen uit de hele provincie”, zegt Bellens. “Het wordt uitgebouwd naar analogie met het Testlab dat eerder al werd gerealiseerd in woonzorgcentrum Lindelo in Lille.”

Verschillende partners zoals stad Antwerpen, UNIZO, VDAB en vier onderzoeksgroepen van de Universiteit Antwerpen (Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen) zetten mee hun schouders onder de nieuwe werking. “De zorgsector staat voor grote uitdagingen. UNIZO onderzoekt nieuwe samenwerkingsmodellen en wil het ondernemerschap in de zorgsector volop stimuleren. We juichen de heroriëntering van het GKC toe omdat we overtuigd zijn van het katalyserende effect dat het netwerk met verschillende partners teweeg kan brengen”, reageert Sofi Van Ussel van UNIZO.

(br)  

11 december 2017
Anderen bekeken ook