Egoïsten verdienen... minder
Egoïsme maakt rijk, wordt weleens gezegd. Maar daar blijkt niets van waar te zijn.
“Employer sponsored volunteering komt overgewaaid uit de Verenigde Staten en raakt hier stilaan ingeburgerd”, vertelt Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven. “Steeds vaker zetten bedrijven hun werknemers aan om tijdens de werkuren hun handen uit de mouwen te steken als vrijwilliger. Dit kadert binnen hun maatschappelijk verantwoord ondernemen-strategie, maar gaat veel verder dan dat.”
“In de keuze van de goede doelen willen bedrijven laten zien waar ze voor staan en welke waarden en normen ze belangrijk vinden. Deze waarden willen ze niet alleen op de werkvloer uitdragen, maar ook via vrijwilligerswerk. Bovendien speelt het voor organisaties een belangrijke rol in het behouden en blijven motiveren van hun huidige werknemers én het aantrekken van toekomstige collega’s.”
Lees ook: Wordt vrijwilligerswerk vergoed?
Dit jaar kregen de 350 werknemers van Protime, marktleider in softwareoplossingen voor tijdregistratie en personeelsplanning uit Mechelen, voor het eerst de kans om tijdens de werkuren één hele dag te vrijwilligen. Goed voor 350 dagen (of 350 paar extra helpende handen). Elke Protimer mocht zelf een goed doel kiezen. De populairste liefdadigheidsorganisaties dit jaar? De vaccinatiecentra en het Rode Kruis (na de overstromingen).
CHECK: Vrijwilligerswerk, gebonden aan plichten?
“Protime is een expert in het perfectioneren van tijd. Wat is dan een mooier geschenk dan … extra tijd? (lacht) Tijd voor de minder gelukkigen in de maatschappij. Elke Protimer krijgt jaarlijks één dag, time for society, om aan vrijwilligerswerk te doen. Betaald, weliswaar. Het fijne is dat je zélf een goed doel mag kiezen. Eentje dat je nauw aan het hart ligt."
"Dat ik naar het vaccinatiecentrum in de stad ging, was logisch. Ik heb een eigen brouwerij, die het hard te verduren kreeg tijdens de pandemie. De restaurants en cafés waren dicht, dus ze hadden geen bier nodig … Om zo snel mogelijk terug naar het normale leven te kunnen én een steentje bij te dragen aan de samenleving, leek het vaccinatiecentrum me ideaal.”
“Time for society is normaal gezien een hele dag. Maar ik ben uiteindelijk meerdere dagen gaan helpen. Meestal van vier uur in de namiddag tot acht uur ’s avonds. Dan hielp ik mensen die het moeilijk hadden met stappen, of bracht ik mensen met een busje tot aan het vaccinatiecentrum en weer naar huis. Een kleine moeite, wat immens veel betekende voor de bezoekers. ‘Een dikke merci voor wat jullie doen, dat is gewoonweg fantastisch’, zeiden ze dan. Niet dat ik het deed voor de complimentjes, maar de warmte van al die mensen, dat was geweldig! Wat mij vooral is bijgebleven? Dat iederéén de handen uit de mouwen stak: gepensioneerden, jonge mama’s, kwetsbare gezinnen, … De hele samenleving op één plek.”
“Het was de eerste keer dat ik vrijwilligerswerk deed, maar zeker niet de laatste keer. Binnen Protime ben ik verantwoordelijk voor de hardware. Zijn er problemen met de prikklok of loopt er iets fout bij de toegangscontrole, dan moet ik het oplossen. Daarnaast zit ik in het Proparty-team, waarmee we haast elke maand een evenementje op poten zetten voor alle Protimers. Denk maar aan een quiz, een kroegentocht, een klassieke teambuilding of een spelletjesweekend op kantoor (waar zelfs vrienden en familie welkom zijn). Het is een fijne gedachte dat ik niet alleen binnen Protime het verschil kan maken, maar ook daarbuiten.”
Zorgvrijwilligers: Buddy zijn past in je dagelijks leven
“Iedereen heeft het druk, druk, druk. Wanneer moet je dan nog de tijd vinden om te gaan vrijwilligen? Als fraude-expert binnen Telenet ben ik een hele dag bezig om fraudeurs en hackers tegen te gaan. Als ik dan ’s avonds thuiskom, heb ik eerlijk gezegd nog maar weinig fut. Wat moet dat dan wel niet zijn als je kinderen hebt? (lacht) Gelukkig geeft Telenet iedereen twee dagen op een jaar om vrijwilligerswerk te doen. Zo hoef ik niet naar tijd te zoeken in mijn vrije tijd. Dat maakt de drempel om te vrijwilligen meteen een stuk kleiner. Nog handiger is dat Telenet al meteen een reeks goede doelen voorstelt. Gedaan met keuzestress.”
“Mijn eerste vrijwilligersdag heb ik gespendeerd in de sociale kruidenier in Mechelen, waar kwetsbare gezinnen hun boodschappen kunnen doen. Wat ik daar deed? De klanten laten kennismaken met Telenet Essential Internet, waarbij kwetsbare gezinnen die geen of zeer beperkte internettoegang hebben tegen een vast tarief van 5 of 10 euro per maand basisinternet ontvangen. Samen met enkele collega’s legde ik de mensen uit wat het is, hoe het werkt en voor wie het bedoeld is. Juist omdat het een doelgroep is die moeilijk te bereiken is, beslisten we om gewoon naar hen toe te stappen."
"Mijn tweede vrijwilligersdag bracht ik door op de zomerschool in Mechelen. Daar maakte ik kinderen tussen zeven en tien jaar oud wegwijs in de computerwereld. Wat is Google, wat zijn handige trucjes om in Word te werken … Al moet ik toegeven dat de leerlingen soms meer wisten dan ik. (lacht) Ongelooflijk!”
“Of ik in de toekomst nog vrijwilligerswerk ga doen? Absoluut! Het geeft zo’n voldoening om mensen te kunnen helpen. Wat ik het fijnste vind, is dat het vertrekt vanuit Telenet en de kennis die ze in huis hebben. Zo kunnen de goede doelen rekenen op vakkennis, zoals marketing of communicatie, wat hun vzw alleen maar ten goede komt. En ik als werknemer haal er tonnen voldoening uit. Dat lijkt me een win-win, toch?”
Extra: Werken voor goede doel wekt interesse op voor job
(dt/em)
26 november 2021Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Egoïsme maakt rijk, wordt weleens gezegd. Maar daar blijkt niets van waar te zijn.
Sollicitanten met de nodige ervaring zijn gegeerde profielen op de vacaturemarkt. Maar wat als je geen ervaring hebt en toch die job wil binnenhalen?
Bedrijven kunnen behoorlijk onvoorspelbaar zijn en voor je het weet sta je op straat. Maar wie goed voorbereid is, heeft geen enkele reden om te panikeren. Hoe? Zo!
Zet je je hobby's op je CV of laat je ze achterwege? De volgende zeven bezigheden staan alvast bijzonder goed op je CV.
We vroegen aan Jean-Thierry Nsanzineza (22) uit Deurne wat hij doet en hoeveel hij verdient...
Vrijwilligers in de zorg zijn er ook voor psychisch kwetsbare mensen. Maar wat moet je ervoor kunnen en hoe groot is het engagement?
Elke stap maakt een verschil. De wereld (een beetje) beter maken, kun je even goed doen met je bedrijf of je collega’s.
Persoonlijke ontwikkeling draagt bij tot je persoonlijk geluk. Bijleren wordt in onze huidige gedigitaliseerde samenleving elk jaar belangrijker.
Zicht op een leuke job waarop je wilt gaan solliciteren? Wij geven je nog enkele tips mee betreft welke vaardigheden zeker een verschil kunnen maken op je cv!