Welke man neemt ouderschapsverlof?
Eén derde van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen, zijn mannen. In verhouding kiezen vooral oudere vaders voor dit verlofstelsel.
Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de kans geeft om gedurende een bepaalde periode in hun carrière tijdelijk minder (of zelfs niet te werken). Tijdens deze afwezigheid krijg je een onderbrekingsvergoeding of uitkering van de RVA die - al naargelang je gezinssituatie en het soort verlof dat je opneemt - je loon gedeeltelijk vervangt.
Wil je als werknemer graag ouderschapsverlof opnemen, dan geldt als voorwaarde dat je de afgelopen 15 maanden voor je aanvraag minstens 12 maanden in dienst bent geweest bij je huidige werkgever. Werk je in het onderwijs of in de openbare sector, dan geldt die anciënniteitsvoorwaarde niet.
Ouderschapsverlof: al jouw vragen beantwoord
In principe kan je werkgever het ouderschapsverlof niet weigeren, al kan hij of zij die periode wel met een gegronde reden maximaal 6 maanden uitstellen. Tijdens je ouderschapsverlof en de daaropvolgende 3 maanden kun je ook niet ontslagen worden. Het is dus met andere woorden een veilige en praktische oplossing om tijd te kunnen nemen voor wat echt telt: je gezin.
Goed om te weten: ouderschapsverlof moet beginnen voor je kind 12 jaar wordt. Ook gezinnen met adoptiekinderen komen hiervoor in aanmerking.
Lees ook: Wie heeft recht op ouderschapsverlof?
Eind maart 2024 waren ze met bijna 100.000, de ouders die gebruikmaken van dit thematisch verlof. Hierbij gaat het over 63% mama’s en 37% papa’s. De mama’s zijn dus overduidelijk in de meerderheid, al wordt de kloof steeds kleiner. Zo stijgt het aantal papa’s bijna dubbel zoveel (+ 14%) als de mama’s (+ 7%).
Opvallende vaststelling: terwijl halftijds ouderschapsverlof (1/2de onderbreking) vooral bij vrouwen populair is, kiezen 82% van de papa’s voor de 1/5de (1 dag per week) of de 1/10de (halve dag per week) regeling. Voltijds ouderschap is dan weer vooral populair tijdens de zomermaanden, niet onlogisch met de twee maanden durende schoolvakantie in het vooruitzicht.
CHECK: Hoelang duurt het ouderschapsverlof?
“De 10%- en 20%-onderbrekingen zijn aantrekkelijk voor ouders die werk en gezin tijdelijk beter willen combineren”, weet Anneleen Verstraeten, juridisch adviseur kmo van SD Worx. “Bij de 10%-regeling werkt een ouder een halve dag per week minder of 1 volledige dag per twee weken. Dit biedt vaak een praktische oplossing in co-ouderschapssituaties. Bovendien blijft de financiële impact beperkt: het brutoloon van de ouder wordt herrekend naar 90% of 80% van het voltijdse loon.”
“Het loonverlies wordt deels opgevangen door een uitkering van de RVA”, vult Verstraeten aan. “Iedereen die in het Vlaams Gewest werkt, kan bovendien nog een aanmoedigingspremie van de Vlaamse overheid ontvangen. Voor een alleenstaande ouder ligt de RVA-uitkering hoger, net als de verhoogde Vlaamse Aanmoedigingspremie. Bovendien heeft het geen negatieve impact op het pensioen.”
Extra: Krijg ik nog loon tijdens mijn ouderschapsverlof?
(fd)
7 juni 2024Eén derde van de Belgische werknemers die ouderschapsverlof opnamen, zijn mannen. In verhouding kiezen vooral oudere vaders voor dit verlofstelsel.
Al jouw (en nog veel meer) vragen over ouderschapsverlof op een simpele manier beantwoord...
Wil je op woensdag vrij maar heb je schrik voor de reactie van je baas? Neem ouderschapsverlof waarbij je beschermd bent tegen ontslag.
Tijdens je ouderschapsverlof ontvang je geen loon van je werkgever. Je krijgt wel een onderbrekingsuitkering van de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening).
Ouderschapsverlof geeft je het recht om verlof te nemen voor de opvoeding van je kind(eren).
Tijdskrediet, ouderschapsverlof of een ander stelsel? Het aantal werkenden met loopbaanonderbreking zit in dalende lijn. Met dank aan thuiswerk.
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Het ouderschapsverlof duurt vier maanden. Dit kan je op verschillende manieren opsplitsen.
"Ik wil graag ouderschapsverlof nemen maar mijn werkgever ziet dat niet zitten. Is hij verplicht om me het verlof toe te staan?"