Leerlingen worden voor een dag dakwerker of zorgkundige
Tijdens de Vlaamse Doedag op 24 oktober hebben maar liefst 490 jongeren uit 17 Limburgse basisscholen verschillende beroepen kunnen ontdekken.
De bouw blijft in het middelpunt van de belangstelling als de War for Talent ter sprake komt. Er komen alsmaar meer openstaande vacatures bij, terwijl het potentieel om deze in te vullen, verder afbrokkelt. Volgens recente cijfers van Confederatie Bouw kwamen er vorig jaar zo’n 4.500 extra jobs ter beschikking. Eens die worden ingevuld, worden de nieuwkomers collega’s van de 203.000 loontrekkenden, 73.833 zelfstandigen, 35.146 gedetacheerden en 4.259 uitzendkrachten die de Belgische bouwsector eind 2019 telde.
Het is dus hard zwoegen en zweten om voor één van die 4.500 vacatures de geknipte werknemer te vinden. “We onderhouden nu al vele contacten met de scholen, zijn aanwezig op jobbeurzen, plaatsen advertenties en stimuleren met een sterk HR-beleid de mond-tot-mondreclame voor onze vacatures”, vertelt Ilse Claes, HR Director van Democo uit Hasselt.
“Toch is dat niet voldoende en nemen we extra initiatieven, zoals de organisatie van onze ontdekkingsdagen. Een nieuw concept, waarbij we studenten uitnodigen om actief mee te draaien in de diverse afdelingen van ons bedrijf. We merken immers dat velen niet goed weten welke richting ze uit willen gaan, eens ze hun diploma op zak hebben. Wij helpen hen om zich een realistisch beeld te vormen van de diverse mogelijkheden. Uiteraard is het ook onze bedoeling om de talenten te laten kennismaken met ons bedrijf, zodat ze bij een positieve indruk, sneller zullen kiezen voor een job bij Democo.”
Heel concreet mikt Democo op studenten in de bouwkunde en architectuur. “Ze krijgen naargelang hun eigen keuze, een contract voor één, twee of drie dagen”, aldus nog Ilse Claes.
“Ze worden dus betaald om hier stage te lopen, wat een extra motivatie is om aan het programma deel te nemen. We hebben drie departementen die hen telkens een hele dag kunnen wegwijs maken. Het eerste situeert zich op de werf, waar een ervaren werfleider de stagiair mee op sleeptouw neemt. Deze optie is het meest populair. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden op kantoor, zoals de calculatiedienst en de afdeling voor BIM (het digitaal uittekenen van projecten). De jobs buiten de werf zijn vaak een echte ontdekking voor onze stagiairs.” Democo gaat de formule nu actief promoten op jobbeurzen.
Ook voor niet-studenten zijn er overigens soortgelijke trajecten. “Voor dezelfde drie departmenten (werf, calculatie en BIM) werven we mensen met het juiste diploma aan. Zij kunnen in de vorm van IBO-contracten de kneepjes van het vak komen leren en nadien hun vast contract bij Democo ondertekenen”, besluit Ilse Claes.
(Kurt Meers)
28 februari 2020Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Tijdens de Vlaamse Doedag op 24 oktober hebben maar liefst 490 jongeren uit 17 Limburgse basisscholen verschillende beroepen kunnen ontdekken.
Ze zijn er zeker wel, de vrouwelijke bouwvakkers. Enkele vrouwen op de werf getuigen over hun job...
Is de bouw geen typische mannensector? En kun je daar als vrouw wel je draai vinden? De verhalen van ingenieur Evelien De Nil en veiligheidscoördinator Viviane Vermeulen tonen aan dat de tijden veranderd zijn.
Het aantal leerlingen in duaal leren is vandaag vrij bescheiden. Maar in de toekomst zou dat wel eens kunnen veranderen.
Deed je het altijd goed op school? Maar heb je het gevoel dat je het werkleven minder vlot doorzwemt en het meer op spartelen lijkt? Je bent niet alleen.
Ben je actief als bouwarbeider of elektricien? Dan moet jouw werkgevers je misschien wel een betaalde vakantiedag extra toekennen!
Naast duurzamer zijn natuurproducten ook stukken gezonder om mee te werken. De belangstelling van aannemers groeit...
Druk, druk, druk … Een werkdag zit propvol, en dus eten we maar snel iets achter onze computer. Geen goed idee, zegt Jobat. Waarom niet?
Verzekeringsgroep AXA gaat zijn werknemers meer ruimte bieden voor de belangrijkste zaken in hun leven. Mogelijk loonverlies wordt bijgepast.