Keuzestress: welke studie leidt naar droomjob?
Hogeschool PXL beseft dat kiezen moeilijk is, en organiseert workshops om de competenties en interesses van studenten, beter te matchen met de geknipte opleiding.
Junior Consulting is een bedrijfje van studenten aan de UHasselt. Zij voeren voor ‘echte’ bedrijven opdrachten uit en kunnen zo nog tijdens hun studies, praktijkervaring opdoen. Een eigen initiatief dat ze nu nemen, houdt in dat ze werkgevers begeleiden die op de campus, de war for talent komen uitvechten. Dat is nodig, want recruiters halen nu alle middelen boven om in een vroeg stadium intensief te speuren naar ‘the best of the best’ onder hun toekomstige werknemers.
Wouter Bos, voorzitter van Junior Consulting, legt uit: "Het probleem is vaak dat wij als pas-afgestudeerden niet over de nodige ervaring beschikken die gevraagd wordt in jobs die we graag zouden willen doen. Daarom hebben we met Junior Consulting nagedacht over een manier om onze ervaringsachterstand deels te kunnen compenseren. Daarvoor gaan we in zee met opleidingsbedrijf Upstream uit Hasselt. Zij scholen ons al een tijdje bij om zakelijk en ondernemend te denken. Nu gaan ze via case-learning en echte ervaringsoverdracht van hun docenten, de kloof met de dagelijkse praktijk verkleinen. Dat maakt ons als studenten nog interessanter voor bedrijven die hier op de campus naar talent komen speuren.”
Concreet gaat Upstream de bedrijven meer en gerichter betrekken bij de activiteiten van Junior Consulting, zodat vraag en aanbod van (toekomstige) jobs beter op elkaar wordt afgestemd. Koen De Moortel, oprichter van Upstream, vertelt: "De studenten van Junior Consulting zijn misschien nog jong in ervaring, maar ze compenseren dat ruimschoots met leergierigheid en werklust. Hun projecten zijn inhoudelijk van een niveau dat sommige 'zogezegde' consultants ruimschoots overtreft. Dergelijke high-potentials moeten we koesteren. We dragen dan ook graag ons steentje bij om hen alle kansen te geven op de arbeidsmarkt.
Dat kan door het talent inhoudelijk te adviseren, maar ook door ons zakelijk netwerk van bedrijven aan te sporen om hen te leren kennen. We zullen dan ook workshops organiseren waar beide partijen aanwezig zijn en een actieve inbreng hebben. Het is door het intellectueel vermogen en de groepsgeest van de toptalenten in actie te zien, dat de hr-managers en andere recruiters de kans krijgen om zich heel vroeg in de war for talent in de schijnwerpers te plaatsen bij deze hoogvliegers."
(kme)
24 oktober 2019Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Hogeschool PXL beseft dat kiezen moeilijk is, en organiseert workshops om de competenties en interesses van studenten, beter te matchen met de geknipte opleiding.
Bij transportbedrijf Ziegler is het grote baas Arthur Ziegler zelf die de high potentials spot. Basisvereiste is dat je probleemloos het beheer van een dienst kan overnemen als dat nodig is.
Kunnen enkel masters het etiket high potential verdienen? Als je het Luc Deraedt vraagt, luidt het antwoord ‘nee’. Hij is het brein achter Jonge Raven.
Wat als je dit jaar al als jobstudent gewerkt hebt? Mag je dan nog steeds een studentenovereenkomst tekenen? En hoeveel verdien je als jobstudent?
De overheid promoot de combinatie van werken en studeren, hogescholen en universiteiten voorzien speciale formules om een job en met studies te verzoenen.
Heb je net je diploma verzilverd of verruil je de schoolbanken voor het ‘echte leven’ op de arbeidsmarkt? Hoeveel zal je dan verdienen?
Omdat geld een grote impact heeft, doen jongeren steeds meer een studentenjob. Maar over hoe jongeren omgaan met geld doen veel fabels de ronde.
Vanuit het buitenland telewerken: meer en meer Belgische werknemers doen het. Toch is de trend van ‘quiet vacationing’ nog eerder een randfenomeen.
’s Middags doorwerken en dan vroeger naar huis gaan omdat je geen middagpauze hebt genomen. Te mooi om waar te zijn of mag dat?