Wat zijn mijn capaciteiten?
Voor je op zoek gaat naar een nieuwe job, moet je beslissen welke baan bij je past. Een eerste stap daarin is het ontdekken van je eigen capaciteiten. Hoe begin je daaraan?
Wat is er aan de hand? Vroeger was doctoreren aan de universiteit slechts voor een handvol studenten weggelegd. Tijdens een doctoraat doe je vier tot zes jaar zelfstandig onderzoek. Het vormt de voorwaarde voor een academische loopbaan. Zonder doctoraat, geen professoraat.
The times, they are a-changin. In de voorbije 10 jaar steeg het aantal gedoctoreerden aan onze universiteiten van 723 naar 1.385. Steeds meer studenten besluiten, naar Angelsaksisch model, een doctoraat aan te vatten. Een doelstelling hierbij is zich te onderscheiden van de steeds grotere groep studenten met een ‘gewoon’ masterdiploma. Om het even oneerbiedig te stellen: Het doctoraat is het nieuwe licentiaat.
De tewerkstelling aan de universiteiten is echter niet meegegroeid. Minder dan 20 procent van de onderzoekers kan doorgroeien naar een job binnen de universiteit. Dat ‘overschot’ van onderzoekers moet onderdak vinden op de gewone arbeidsmarkt. Dat loopt niet altijd van een leien dakje. In de VS zijn Ph.D.-studies een echte opleiding. In België is het doctoraat echter nog heel sterk gericht op een toekomstige academische onderzoeksloopbaan.
Er is een mismatch tussen de competenties van onze hoogst opgeleide studenten en de gevraagde competenties op de arbeidsmarkt. Doctoreren betekent ontzettend veel weten over héél erg weinig. De arbeidsmarkt heeft meer nood aan all-rounders, die breed en flexibel inzetbaar zijn. Dit is waar de subsidies van Lieten in het verhaal komen. Naast het aanleren van bijvoorbeeld managementvaardigheden en projectbeheer, moeten de subsidies zowel onderzoekers als de arbeidsmarkt sensibiliseren.
Ik geef u twee redenen waarom u jonge doctors zou moeten aanwerven. Eén, ze werden vaak uitgekozen om te doctoreren omdat ze tot de meest intelligente van hun generatie behoren. En intelligentie is zowat de beste voorspeller van later succes in het bedrijfsleven. Twee, jonge doctors hebben een heel hoge learning agility. Dit is het vermogen om op heel korte tijd nieuwe kennis te verwerven en deze behendig in nieuwe domeinen toe te passen. Laat dat nu net de kerncompetentie van de toekomst zijn, die medewerkers moet toelaten te excelleren in een snel veranderende werkomgeving. Dit is trouwens de reden waarom een consultancykantoor zoals McKinsey jaarlijks de markt van de doctoraatstudenten afschuimt op zoek naar talent, of ze nu natuurkunde, geografie of taalkunde studeren. Dus, indien u in de toekomst geld wil besparen op dure management consultants, werf eens uw eigen doctor aan. Doen!
(fa)
18 januari 2012Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Voor je op zoek gaat naar een nieuwe job, moet je beslissen welke baan bij je past. Een eerste stap daarin is het ontdekken van je eigen capaciteiten. Hoe begin je daaraan?
Vlaams minister van Media, Ingrid Lieten, trekt één miljoen euro uit om het levenslang leren van journalisten te ondersteunen. Haar redenen?
De stijging van het aantal hogeschoolstudenten in Vlaanderen zet zich door. Opvallend: opleidingen die leiden naar een knelpuntberoep doen het uitstekend.
De helft van de Nederlanders zou een andere job kiezen mochten ze kunnen herbeginnen. Dit blijkt uit ‘Het Nationale Werkonderzoek 2011’ van JobTrack.nl.
Werken in de media? De ‘match’ tussen de opleidingen en de sector zit niet goed, aldus VMMa directeur-generaal Peter Quaghebeur en minister Ingrid Lieten.
Niet alleen intelligentie is een belangrijke factor tot succes. Hoe succesvol je bent, hangt vooral af je motivatie en doorzettingsvermogen.
Naast opleiding, ervaring, regio en functie bepaalt ook de sector waarin je werkt wat je loon is. Dat blijkt uit het Salariskompas van Jobat.
Dat een hybride werkregime voor een beter evenwicht tussen werk en privé kan zorgen, wisten we al langer. Maar kan het ook het risico op een burn-out verlagen?
Een pas uitgereikte Nobelprijs doet de aandacht voor de loonkloof tussen man en vrouw opflakkeren. Die blijkt nergens zo klein als bij ons.