Terug naar overzicht
Vorige

1 van 141

Volgende
Volgend artikel:

Trainer / opleider

Wat doet en verdient een werfleider?

Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de werf soepel verloopt, van planning tot oplevering, en bewaakt de veiligheid en kwaliteit van het project. Alles over de taken, opleidingen, doorgroeimogelijkheden én het loon van een werfleider lees je hieronder.
Het beroep van werfleider

Wat doet
een werfleider?

Een (m/v) werfleider is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding op de werf. Hij of zij coördineert de werkzaamheden, controleert of alles volgens plan en binnen budget verloopt, en zorgt voor de veiligheid van iedereen op de werf.

Dit betekent dat de werfleider constant moet schakelen tussen verschillende teams, zoals arbeiders, onderaannemers en projectleiders. Hij of zij volgt de voortgang op en rapporteert eventuele problemen of vertragingen. Ook onderhoudt de werfleider contact met leveranciers voor tijdige levering van materialen en staat hij/zij in voor een vlotte communicatie met de opdrachtgever.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een projectleider bouw?

Concreet behoren tot het takenpakket van een (m/v) werfleider:

  • Plannen en organiseren: het opstellen van een gedetailleerd werkplan, het bestellen van materialen en het coördineren van de leveringen.
  • Aansturen van personeel: het leiden en motiveren van de arbeiders, het verdelen van taken en het oplossen van conflicten.
  • Kwaliteitscontrole: het regelmatig inspecteren van de uitgevoerde werken om te verzekeren dat deze voldoen aan de gestelde eisen.
  • Veiligheid: het waarborgen van een veilige werkomgeving door het naleven van alle veiligheidsvoorschriften.
  • Budgetbeheer: het opvolgen van het budget en het nemen van maatregelen om kosten te besparen waar mogelijk.
  • Communicatie: het onderhouden van een goede communicatie met de opdrachtgever, architect, ingenieur en andere betrokken partijen.
Zelf aan de slag als (m/v) werfleider? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een werfleider
gestudeerd hebben?

Verschillende opleidingen kunnen leiden naar een job als (m/v) werfleider. Meestal heeft een werfleider een diploma in de bouwkunde, zoals een bachelor Bouwkunde, Toegepaste Architectuur of een professionele bachelor Werfbeheer.

Voor complexere projecten kan een diploma als industrieel ingenieur bouwkunde een pluspunt zijn.

Verder zijn er gespecialiseerde cursussen en certificaten, zoals veiligheidsopleidingen (VCA) en opleidingen in projectmanagement, die extra voordeel bieden.

illustration-books

Hoe word je
een werfleider?

De meeste werfleiders hebben een aantal jaren ervaring opgedaan als arbeider of voorman op een bouwplaats. Deze praktijkervaring is onmisbaar om de kneepjes van het vak te leren en om te kunnen gaan met de dagelijkse uitdagingen van een bouwproject.

Veel werfleiders starten bijvoorbeeld als ploegbaas of als assistent-werfleider, en werken zich via deze functies op. Anderen starten vanuit een technische rol, zoals tekenaar of calculator. Werkervaring in een operationele bouwfunctie helpt om de dagelijkse uitdagingen en processen op een werf te begrijpen en te beheersen. Deze praktijkervaring wordt vaak als cruciaal gezien.

Check: Wat doet en verdient een calculator bouw?
Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

612 vacatures beschikbaar voor werfleider

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een werfleider hebben?

Als werfleider moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een werfleider houdt verschillende taken en teams gelijktijdig in het oog. Goed georganiseerd zijn helpt om prioriteiten te stellen en efficiënt te plannen.
Dagelijkse communicatie met onderaannemers, leveranciers en het bouwteam is essentieel. Duidelijke communicatie helpt misverstanden te voorkomen en draagt bij aan een vlot verloop van de werken.
Kennis van bouwmaterialen, technieken en wet- en regelgeving is onmisbaar. Werfleiders moeten problemen snel kunnen inschatten en oplossingen aandragen.
Een werfleider moet continu toezien op de veiligheid van iedereen op de werf en kennis hebben van veiligheidsnormen en -voorschriften.
Bouwprojecten brengen vaak tijdsdruk en onverwachte problemen met zich mee. Stressbestendigheid is daarom belangrijk voor een werfleider.
Het vermogen om mensen te motiveren en aan te sturen is een groot pluspunt voor wie als werfleider aan de slag is.
Het vermogen om snel en efficiënt oplossingen te vinden voor onverwachte problemen werkt absoluut in het voordeel van een werfleider.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van werfleider?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een werfleider. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als werfleider verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een werfleider?

Het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) werfleider in België ligt rond 3.900 euro, afhankelijk van ervaring, specialisatie en regio.

  • Junior werfleiders verdienen vaak tussen 2.800 euro en 3.000 euro bruto per maand.
  • Ervaren werfleiders verdienen eerder gemiddeld 4.500 euro, of meer.
  • Voor renovatieprojecten, die vaak bijzondere eisen stellen en specialistische kennis vereisen, kan een werfleider gemiddeld rekenen op een salaris tot 5.000 euro bruto per maand.
  • Werfleiders in de utiliteitsbouw (commerciële en industriële projecten) ontvangen gemiddeld tussen 4.200 euro en 5.200 euro bruto per maand.
  • Werfleiders in de infrastructuursector (zoals wegenbouw en bruggen bijvoorbeeld) kunnen een brutomaandloon tussen 4.000 euro en 5.500 euro ontvangen.

Extra

Werfleiders krijgen naast hun maandloon doorgaans ook een aantrekkelijk pakket aan extralegale voordelen, vooral vanwege de verantwoordelijkheid en complexiteit van hun functie. De meest voorkomende zijn: een bedrijfswagen, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering een gsm en laptop, een eindejaarspremie en eventueel ook projectgebonden bonussen wanneer projecten op tijd en binnen budget worden afgerond.

Naast deze voordelen kunnen gespecialiseerde werfleiders (in infra of utiliteitsbouw, bijvoorbeeld) soms rekenen op bijkomende voordelen, zoals een hogere reiskostenvergoeding of een grotere bedrijfswagen, vanwege de extra verplaatsingen en de hogere verantwoordelijkheid.

Krijg jij betaald naar werk? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een werfleider
3.900 /maand
Minimum €2.800
Maximum €5.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Eindejaarspremie
  • Bonus/commissie