Loodgieter
Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse ...
Een (m/v) vastgoedmakelaar staat in voor het bemiddelen tussen kopers en verkopers, of tussen huurders en verhuurders van onroerend goed. Zijn of haar belangrijkste taken omvatten het inschatten van de waarde van een pand, het adverteren ervan via verschillende kanalen, het begeleiden van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs en voorwaarden.
Daarnaast verzorgt een vastgoedmakelaar de juridische afhandeling, zoals het opstellen van contracten en het adviseren over wet- en regelgeving in de vastgoedsector. Zo begeleidt een vastgoedmakelaar klanten door het volledige proces, van het bepalen van de juiste prijs tot het opstellen van contracten.
De taken van een (m/v) vastgoedmakelaar kunnen sowieso variëren afhankelijk van de specialisatie, zoals residentieel of commercieel vastgoed, maar de kern blijft steeds hetzelfde: klanten helpen bij het succesvol afhandelen van vastgoedtransacties.
Is de job van (m/v) vastgoedmakelaar op jouw lijf geschreven? Dan zijn deze werkgevers op zoek... naar jou!
Om vastgoedmakelaar te worden, moet je in België een specifieke opleiding volgen. De meeste vastgoedmakelaars hebben een bachelordiploma in vastgoed, vastgoedbeheer of vastgoedkunde.
Daarnaast zijn er ook postgraduaatopleidingen en cursussen beschikbaar die zich specifiek richten op vastgoedwetgeving, vastgoedrecht en taxatie.
Naast de theoretische opleiding is een stage van minstens één jaar verplicht als je als zelfstandige vastgoedmakelaar (in hoofd- of bijberoep) aan de slag wil. Deze stage biedt de kans om praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een erkende vastgoedmakelaar.
Eerdere werkervaring in de verkoop, klantenservice, of een andere sector waar klantgerichtheid en commerciële vaardigheden centraal staan, kan een goede voorbereiding zijn voor de job van vastgoedmakelaar. Hoewel directe ervaring in de vastgoedsector nuttig is, kun je ook vanuit een andere commerciële achtergrond overstappen.
Ga je als vastgoedmakelaar van start als werknemer (en dus niet als zelfstandige) voor een andere makelaar? Dan heb je geen eigen BIV-erkenning nodig en kan je met het nodige diploma op zak meteen aan de slag. Je valt dan steeds onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van je werkgever, maar dat betekent ook dat je niet alle taken van een BIV-makelaar zal kunnen uitoefenen én je ook geen eigen kantoor zal kunnen openen.
Start je als vastgoedmakelaar op zelfstandige basis, of als kantoorbestuurder of vennoot, dan ben je verplicht om een BIV-nummer te hebben. Om dit te bekomen, moet je een competentietest afleggen en een stage (van één tot drie jaar) doorlopen. Tenslotte moet je slagen in een bekwaamheidstest alvorens je ingeschreven wordt op ‘het Tableau van titularissen’ en je jezelf officieel titularis-vastgoedmakelaar mag noemen.
Het maandsalaris van een vastgoedmakelaar in België varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en regio.
Bovenop hun bruto maandloon kunnen vastgoedmakelaars vaak rekenen op commissies, wat hun inkomen nog aanzienlijk kan verhogen, maar natuurlijk ook zorgt voor een wisselend inkomen.
Daarnaast hebben ze normaal gezien ook recht op extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een laptop of tablet, een smartphone (inclusief abonnement), een hospitalisatieverzekering en een bedrijfswagen met tankkaart en/of laadpas.
Word jij betaald zoals het hoort? Bereken wat je waard bent, via het Jobat Salariskompas
Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse ...
Wat doet een bekister precies? Welke opleiding is vereist en hoe kan je een (m/v) bekister worden? Welke vaardigheden heb je nodig ...
Van installatie tot reparatie, dakwerkers zorgen ervoor dat daken stevig en waterdicht zijn. Maar wat houdt deze baan eigenlijk ...
Een vloerder, ook wel tegelzetter genoemd, is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende soorten vloer- en wandbekleding.
Een projectleider bouw speelt een cruciale rol in de realisatie van allerhande bouwprojecten. We bespreken de belangrijkste ...
De job van een schilder omvat meer dan alleen maar verf op een muur aanbrengen. Wat doet hij/zij nog allemaal? Welke opleiding(en) ...
De job van een metselaar, of metser, is zeer belangrijk in de bouwsector, waar vakmanschap en precisie samenkomen.
Een kraanmachinist bedient zware hijskranen en speelt aldus een belangrijke rol bij de realisatie van (grote) bouwprojecten.
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Zonder wegenwerkers geen aanleg en onderhoud van wegen, bruggen en trottoirs. Maar ... wat doen zij precies? Welke opleiding ...