Terug naar overzicht
Vorige

24 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Klusjesman

Wat doet en verdient een vastgoedmakelaar?

Een (m/v) vastgoedmakelaar helpt klanten bij de aan- of verkoop, verhuur of beheer van onroerend goed, zoals woningen, appartementen, kantoren en commercieel vastgoed. Hoe zich dat vertaalt in zijn/haar dagdagelijks takenpakket, welke opleiding, specialisaties & vaardigheden dit vereist én welk salarispakket daar tegenover staat, ontdek je hieronder.
Het beroep van vastgoedmakelaar

Wat doet
een vastgoedmakelaar?

Een (m/v) vastgoedmakelaar staat in voor het bemiddelen tussen kopers en verkopers, of tussen huurders en verhuurders van onroerend goed. Zijn of haar belangrijkste taken omvatten het inschatten van de waarde van een pand, het adverteren ervan via verschillende kanalen, het begeleiden van bezichtigingen en het onderhandelen over de prijs en voorwaarden.

Daarnaast verzorgt een vastgoedmakelaar de juridische afhandeling, zoals het opstellen van contracten en het adviseren over wet- en regelgeving in de vastgoedsector. Zo begeleidt een vastgoedmakelaar klanten door het volledige proces, van het bepalen van de juiste prijs tot het opstellen van contracten.

De taken van een (m/v) vastgoedmakelaar kunnen sowieso variëren afhankelijk van de specialisatie, zoals residentieel of commercieel vastgoed, maar de kern blijft steeds hetzelfde: klanten helpen bij het succesvol afhandelen van vastgoedtransacties.

Is de job van (m/v) vastgoedmakelaar op jouw lijf geschreven? Dan zijn deze werkgevers op zoek... naar jou!
#

Wat moet een vastgoedmakelaar
gestudeerd hebben?

Om vastgoedmakelaar te worden, moet je in België een specifieke opleiding volgen. De meeste vastgoedmakelaars hebben een bachelordiploma in vastgoed, vastgoedbeheer of vastgoedkunde.

Daarnaast zijn er ook postgraduaatopleidingen en cursussen beschikbaar die zich specifiek richten op vastgoedwetgeving, vastgoedrecht en taxatie.

Naast de theoretische opleiding is een stage van minstens één jaar verplicht als je als zelfstandige vastgoedmakelaar (in hoofd- of bijberoep) aan de slag wil. Deze stage biedt de kans om praktijkervaring op te doen onder begeleiding van een erkende vastgoedmakelaar.

illustration-books

Hoe word je
een vastgoedmakelaar?

Eerdere werkervaring in de verkoop, klantenservice, of een andere sector waar klantgerichtheid en commerciële vaardigheden centraal staan, kan een goede voorbereiding zijn voor de job van vastgoedmakelaar. Hoewel directe ervaring in de vastgoedsector nuttig is, kun je ook vanuit een andere commerciële achtergrond overstappen.

Ga je als vastgoedmakelaar van start als werknemer (en dus niet als zelfstandige) voor een andere makelaar? Dan heb je geen eigen BIV-erkenning nodig en kan je met het nodige diploma op zak meteen aan de slag. Je valt dan steeds onder de verantwoordelijkheid en het toezicht van je werkgever, maar dat betekent ook dat je niet alle taken van een BIV-makelaar zal kunnen uitoefenen én je ook geen eigen kantoor zal kunnen openen.

Start je als vastgoedmakelaar op zelfstandige basis, of als kantoorbestuurder of vennoot, dan ben je verplicht om een BIV-nummer te hebben. Om dit te bekomen, moet je een competentietest afleggen en een stage (van één tot drie jaar) doorlopen. Tenslotte moet je slagen in een bekwaamheidstest alvorens je ingeschreven wordt op ‘het Tableau van titularissen’ en je jezelf officieel titularis-vastgoedmakelaar mag noemen.


Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

22 vacatures beschikbaar voor vastgoedmakelaar

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een vastgoedmakelaar hebben?

Als vastgoedmakelaar moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een vastgoedmakelaar moet klanten kunnen overtuigen en verkoopstrategieën kunnen toepassen om vastgoedtransacties succesvol af te ronden. Dit vereist een goed inzicht in marketing, onderhandelingstechnieken en klantgerichtheid.
Duidelijke communicatie is cruciaal, zowel mondeling als schriftelijk. Een vastgoedmakelaar moet in staat zijn om complexe informatie begrijpelijk uit te leggen aan klanten en tegelijk effectief te onderhandelen met verschillende partijen.
Kennis van vastgoedrecht en de juridische verplichtingen in België is onmisbaar. Een makelaar moet klanten kunnen adviseren over contracten, eigendomsrechten en alle andere juridische aspecten van een vastgoedtransactie.
Een diepgaande kennis van de lokale vastgoedmarkt is essentieel om klanten goed te kunnen adviseren.
Het beheren van meerdere panden en klanten tegelijk vergt een goede organisatie. Vastgoedmakelaars moeten efficiënt kunnen plannen en prioriteiten kunnen stellen.
Het vermogen om de behoeften van klanten te begrijpen en hen een uitstekende service te bieden, is essentieel. Een vastgoedmakelaar moet een vertrouwensrelatie opbouwen met zijn of haar klanten om zo succesvol te kunnen zijn.
Het werk van een vastgoedmakelaar kan soms stressvol zijn, bijvoorbeeld bij het onderhandelen over een scherpe prijs.
Het verkopen van een huis kan tijd in beslag nemen. Een goede makelaar blijft geduldig en gemotiveerd, ook als het proces langer duurt dan verwacht.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van vastgoedmakelaar?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een vastgoedmakelaar. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als vastgoedmakelaar verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een vastgoedmakelaar?

Het maandsalaris van een vastgoedmakelaar in België varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en regio.

  • Een startende vastgoedmakelaar verdient gemiddeld tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand.
  • Na enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot 3.500 euro, of meer.
  • Een makelaar die gespecialiseerd is in commercieel vastgoed of taxatie verdient gemakkelijk meer, tot 5.000 euro bruto per maand.

Extra

Bovenop hun bruto maandloon kunnen vastgoedmakelaars vaak rekenen op commissies, wat hun inkomen nog aanzienlijk kan verhogen, maar natuurlijk ook zorgt voor een wisselend inkomen.

Daarnaast hebben ze normaal gezien ook recht op extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een laptop of tablet, een smartphone (inclusief abonnement), een hospitalisatieverzekering en een bedrijfswagen met tankkaart en/of laadpas.

Word jij betaald zoals het hoort? Bereken wat je waard bent, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een vastgoedmakelaar
2.900 /maand
Minimum €2.000
Maximum €5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bonus/commissie
  • Maaltijdcheques
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Hospitalisatieverzekering
  • Bedrijfswagen