Terug naar overzicht
Vorige

8 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Opleidingscoach

Wat doet en verdient een tandarts?

Een (m/v) tandarts is een zorgverlener die zich specialiseert in de gezondheid van de mond en de tanden. Maar wat doet hij/zij precies? Welke opleiding heb je nodig om tandarts te worden? Welke vaardigheden zijn vereist, welke specialisaties zijn er mogelijk en... hoeveel verdient een tandarts in België?
Het beroep van tandarts

Wat doet
een tandarts?

Een tandarts zorgt voor de preventie, diagnose en behandeling van mond- en tandproblemen. De dagelijkse taken van een tandarts omvatten het reinigen van tanden, het vullen van gaatjes, het plaatsen van kronen, het uitvoeren van wortelkanaalbehandelingen en het trekken van tanden.

Daarnaast geven tandartsen advies over mondhygiëne en voedingsgewoonten om tandproblemen te voorkomen.

Bij kinderen voeren tandartsen ook vaak preventieve behandelingen uit, zoals het sealen van kiezen om cariës te voorkomen. Bovendien detecteren tandartsen vroegtijdige tekenen van tandvleesaandoeningen, infecties of zelfs kanker in de mond.

Aan de slag als (m/v) tandarts? Bekijk het actuele vacatureaanbod en... go for happy!
#

Wat moet een tandarts
gestudeerd hebben?

In België moet je om tandarts te worden de opleiding Master in de Tandheelkunde volgen, die een totale duurtijd van vijf jaar heeft. Deze opleiding bestaat uit drie jaar bachelor en twee jaar master.

De bacheloropleiding is een wetenschappelijke basisopleiding met vakken zoals anatomie, fysiologie en biochemie, specifiek gericht op het menselijk lichaam en de mond. De masteropleiding is praktijkgerichter en bevat klinische stages waar studenten onder supervisie patiënten behandelen.

Na de master is het verplicht om een éénjarige stage te doen als tandarts in opleiding (TiO), gedurende 1.250 uren, waarbij hij/zij minstens 2/3 van die tijd autonoom als tandarts aan de slag gaat. Tijdens deze stage krijgt de afgestudeerde tandarts de kans om in de praktijk ervaring op te doen en zich verder te ontwikkelen. Hij/zij wordt voor deze stage sowieso betaald, met een vaststaand bedrag (zie onder).

illustration-books

Hoe word je
een tandarts?

Om (m/v) tandarts te worden, is er geen verplichting om eerst in een andere functie te werken. Wel moet je na je secundaire opleiding slagen voor het toelatingsexamen voor de studies geneeskunde en tandheelkunde. Dit examen test de basiskennis in wetenschappen zoals chemie, biologie en fysica, evenals het redeneervermogen van de kandidaat.

Ontdek ook: Wat doet en verdient een tandartsassistent(e)?

Na het afronden van je Master in de Tandheelkunde en de verplichte stage, ben je officieel tandarts en kun je beginnen werken in een tandartspraktijk, een ziekenhuis of als zelfstandig tandarts. Verdere specialisatie kan gebeuren door aanvullende opleidingen te volgen.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

Welke vaardigheden
moet een tandarts hebben?

Als tandarts moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een tandarts moet uitgebreide kennis hebben van de anatomie van de mond, tandheelkundige ziekten en de diverse behandelingsmethoden. Hij/zij moet op de hoogte blijven van nieuwe materialen, technologieën en behandelmethoden.
Een tandarts voert zeer fijne en precieze handelingen uit in een klein werkveld: de mond van de patiënt. Dit vraagt om een vaste hand en oog voor detail.
Een goede tandarts kan patiënten duidelijk informeren over behandelingen en hen geruststellen. Vooral angstige patiënten hebben baat bij een tandarts die hen kan geruststellen.
Tandartsen moeten in staat zijn om snel en effectief diagnoses te stellen en gepaste behandelingen voor te stellen. Elke mond is anders, dus standaardoplossingen werken niet altijd.
Sommige behandelingen kunnen lang duren en patiënten kunnen nerveus zijn. Een tandarts moet geduldig zijn en in staat zijn om patiënten te kalmeren.
Het is belangrijk om je in te kunnen leven in de situatie van de patiënt en om begrip te tonen voor eventuele angsten of zorgen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van tandarts?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een tandarts. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als tandarts verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een tandarts?

Het maandsalaris van een (m/v) tandarts in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en specialisatie.

  • Als (fulltime) tandarts in opleiding (TiO) ontvang je tijdens je stage een maandelijkse vergoeding van 3.500 euro en krijg je een opleidingsbudget van 6.000 voor opleidingen in het binnen- en buitenland. (Als halftijdse stagiair bedraagt de maandelijkse vergoeding 1.700 euro en krijg je een opleidingsbudget van 2.500 euro.
  • Een beginnende tandarts verdient gemiddeld tussen 4.000 euro en 6.000 euro bruto per maand.
  • Met meer ervaring kan dit oplopen tot 8.000 euro per maand, of zelfs meer.
  • Tandartsen met een specialisatie, zoals endodontologen of parodontologen, kunnen een hoger bruto maandloon verwachten, afhankelijk van de aard van hun praktijk. Zo kan het loon van een orthodontist gemiddeld tussen 7.000 euro en 10.000 euro per maand liggen, afhankelijk van het aantal patiënten en de complexiteit van de behandelingen.

Extra

Tandartsen in loondienst kunnen afhankelijk van hun werkgever bovendien nog verschillende extralegale voordelen ontvangen. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en heel vaak ook een opleidingsbudget waarmee ze cursussen, congressen of seminars kunnen bijwonen om hun vakkennis up-to-date te houden.

Vooral bij tandartsen in grotere groepspraktijken kan tenslotte een bedrijfswagen aangeboden worden, hoewel dit minder frequent is dan in andere sectoren.

Word jij voldoende beloond voor jouw werk? Doe de check, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een tandarts
6.400 /maand
Minimum €4.000
Maximum €10.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen