Terug naar overzicht
Vorige

76 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Tandartsassistent(e)

Wat doet en verdient een solutions architect?

Als technologische ontwikkelingen in een snel tempo evolueren, wordt de rol van een solutions architect steeds belangrijker in bedrijfsomgevingen. Maar wat doet een solutions architect precies? Wat moet hij/zij gestudeerd hebben? Welke skills zijn nodig? Welke specialisaties zijn mogelijk? En... welk salaris krijgen solutions architects betaald voor hun werk?
Het beroep van solutions architect

Wat doet
een solutions architect?

Solutions architects zijn de visionairs achter de technologische infrastructuur van organisaties, waarbij ze oplossingen ontwerpen, implementeren en optimaliseren die voldoen aan de behoeften van zowel het bedrijf als de klanten.

Een solutions architect is verantwoordelijk voor het begrijpen van de zakelijke behoeften van een organisatie en het vertalen ervan naar technische oplossingen. Dit omvat het ontwerpen van systemen en applicaties, het identificeren van technologieën die het beste bij de behoeften passen, het opstellen van architectuurontwerpen, het begeleiden van ontwikkelingsteams en het zorgen voor de implementatie en integratie van oplossingen binnen bestaande systemen.

Het takenpakket van een solutions architect omvat concreet het...

  • ... analyseren van de zakelijke behoeften: hij/zij bespreekt de knelpunten en opportuniteiten binnen de organisatie met alle stakeholders en vertaalt deze naar concrete IT-vereisten.
  • ... ontwerpen van IT-oplossingen: hij/zij ontwerpt de technische architectuur van de oplossing, met inbegrip van de te gebruiken hardware, software, netwerken en beveiliging.
  • ... beheren van de implementatie: hij/zij begeleidt de implementatie van de oplossing en zorgt ervoor dat deze voldoet aan de gestelde eisen.
  • ... testen en valideren: hij/zij test de oplossing en valideert of deze aan de verwachtingen voldoet.
  • ... beheren van de oplossing: hij/zij zorgt voor het onderhoud en de evolutie van de oplossing.
Op zoek naar een nieuwe/eerste job als solutions architect? Check de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een solutions architect
gestudeerd hebben?

Typisch gezien hebben solutions architects een diploma in computerwetenschappen, informatica, IT-engineering of een gerelateerd veld.

In België zijn er verschillende universiteiten en hogescholen die programma's aanbieden die relevant zijn voor dit beroep, zoals de KU Leuven, Universiteit Gent, Vrije Universiteit Brussel en Thomas More Hogeschool.

illustration-books

Hoe word je
een solutions architect?

Voor je de rol van solutions architect op je kan nemen, is het vaak noodzakelijk om ervaring op te doen in andere technische functies, zoals softwareontwikkelaar, systeembeheerder, IT-consultant, systeemanalist of netwerkarchitect.

Deze ervaring biedt de nodige kennis en inzichten in verschillende aspecten van IT, wat essentieel is voor het succesvol vervullen van de rol van solutions architect.


Jobat app: dé makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

Welke vaardigheden
moet een solutions architect hebben?

Als solutions architect moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Diepgaande kennis van architectuurprincipes, programmeertalen, databases, cloudtechnologieën, en netwerkinfrastructuren.
Het vermogen om complexe problemen te analyseren en effectieve oplossingen te ontwikkelen.
Goede communicatie is essentieel om te kunnen samenwerken met verschillende belanghebbenden en om technische concepten duidelijk te kunnen uitleggen aan niet-technische teams.
Het vermogen om projecten te plannen, te coördineren en te leiden, inclusief het beheren van budgetten en deadlines.
Het vermogen om innovatieve oplossingen te bedenken die voldoen aan de behoeften van de organisatie.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van solutions architect?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een solutions architect. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als solutions architect verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een solutions architect?

In België verdient een solutions architect gemiddeld tussen 4.500 euro en 6.500 euro bruto per maand, afhankelijk van ervaring, opleiding en werkgever.

Specialisaties kunnen zeker invloed hebben op het salaris van een solutions architect, waarbij bepaalde domeinen mogelijk hogere lonen bieden vanwege de toenemende vraag naar expertise op die gebieden.

Zo kan een cloud solutions architect gemiddeld tot 7.000 euro/maand verdienen, terwijl het bruto salaris van een data solutions architect en van een enterprise solutions architect kan oplopen tot 7.500 euro/maand.

Met de toenemende dreiging van cyberaanvallen en de groeiende nadruk op gegevensbeveiliging zijn goed gekwalificeerde security professionals zeer gewild, wat voor een security solutions architect kan resulteren in een brutomaandloon tot 8.000 euro.

Extra

Ook de extralegale voordelen variëren voor solutions architects behoorlijk, afhankelijk van werkgever, sector en individuele onderhandelingen. De meest voorkomende zijn: een bedrijfswagen (inclusief tankkaart of laadpas), maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een pensioenplan, flexibele werkuren en/of de mogelijk tot thuiswerken.

Ook een laptop, smartphone en andere benodigde apparatuur om hun werk uit te voeren, zowel op kantoor als onderweg, worden vaak voor solutions architects voorzien, naast een opleidingsbudget (om diverse trainingen, conferenties en certificeringsprogramma’s te volgen) en prestatiegerelateerde bonussen (die kunnen toegekend worden op basis van individuele prestaties, teamdoelstellingen of bedrijfsresultaten).

Krijg jij je verdiende loon en extralegale voordelen? Doe de check via het Jobat Salariskompas!
Gemiddelde brutosalaris van een solutions architect
5.500 /maand
Minimum €4.500
Maximum €8.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Bonus/commissie