Kassier
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een sales manager heeft als taak om de verkoopstrategie van een bedrijf te bepalen en uit te voeren. Dit omvat onder andere het ontwikkelen en uitvoeren van verkoopplannen, het monitoren van de prestaties van het sales team en het opstellen van verkoopprognoses.
Daarnaast is een sales manager verantwoordelijk voor het opzetten en onderhouden van relaties met klanten en het identificeren van nieuwe zakelijke kansen. Een sales manager moet ook regelmatig rapporteren aan het senior management over de prestaties van het sales team.
ONTDEK: 8 eigenschappen van een goede salesmanager
Er zijn geen specifieke opleidingseisen of diploma nodig om een sales manager te worden. Meestal wordt echter wel een bachelor of master diploma vereist in een relevant vakgebied, zoals bedrijfskunde, marketing, economie of sales.
Er zijn verschillende opleidingen en cursussen beschikbaar in België die zich richten op sales en marketing. Enkele voorbeelden zijn de Bachelor in Marketing en Sales aan de Hogeschool PXL in Hasselt, de Bachelor in Sales Management aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen en de Master in Sales Management aan de Universiteit van Antwerpen.
Om een sales manager te worden, is het belangrijk om eerst enige ervaring op te doen in de verkoop- of marketingindustrie, als verkoper, accountmanager of sales consultant bijvoorbeeld. Ook sales representatives en sales trainers met enige ambitie kunnen zonder probleem doorgroeien tot sales manager.
Lees ook: Wat doet en verdient een sales consultant?
Veel bedrijven bieden trainings- en ontwikkelingsprogramma’s aan voor sales managers. Deze programma's bieden trainingen en workshops die zijn gericht op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, het begrijpen van de verkoopstrategie en het coachen van verkopers.
Kortom, om een sales manager te worden, is het belangrijk om ervaring op te doen in de verkoop- of marketingindustrie en te werken aan het ontwikkelen van leiderschaps- en verkoopvaardigheden. Door deze ervaring en vaardigheden te combineren met een gerelateerde opleiding, kun je je kansen op een succesvolle carrière als sales manager vergroten.
Het loon van een sales manager in België kan variëren afhankelijk van het bedrijf, de sector, geografische locatie, de ervaring én eventuele specialisaties van de sales manager. Volgens het Jobat Salariskompas varieert het gemiddelde bruto maandloon voor een sales manager tussen 4.700 euro en 7.400 euro.
Sales managers gespecialiseerd in een bepaalde materie - key account managers of een channel managers, bijvoorbeeld - verdienen doorgaans meer dan algemene sales managers vanwege hun specifieke kennis en vaardigheden. Sales managers in de technologiesector en de farmaceutische sector verdienen vaak ook meer dan sales managers in andere sectoren.
Daarnaast kunnen extralegale voordelen zoals een bedrijfswagen, laptop, smartphone, maaltijdcheques en bonussen het salaris van een sales manager nog verhogen.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon met dat van anderen
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een (m/v) tandarts is een zorgverlener die zich specialiseert in de gezondheid van de mond en de tanden. Maar wat doet hij/zij ...
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.