Terug naar overzicht
Vorige

122 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Schrijnwerker

Wat doet en verdient een psycholoog?

Psychologie is een boeiend vakgebied dat zich bezighoudt met het begrijpen van de menselijke geest en gedrag. Psychologen spelen een belangrijke rol om mensen te helpen omgaan met mentale uitdagingen en het verbeteren van hun kwaliteit van leven. Hieronder een diepgaande blik op het beroep van een psycholoog, waarbij we de verantwoordelijkheden, vereiste opleidingen, carrièrepaden, benodigde vaardigheden, specialisaties én het gemiddelde salaris in België bespreken.
het beroep van psycholoog

Wat doet
een psycholoog?

Een psycholoog is een expert in het begrijpen van menselijk gedrag, denken en emoties. Hun belangrijkste taak is het helpen van individuen, koppels, gezinnen of groepen om psychologische problemen en uitdagingen aan te pakken. Dit omvat het voeren van gesprekstherapieën, het uitvoeren van psychologische assessments en het ontwikkelen van behandelplannen.

De job van een psycholoog is divers en kan variëren afhankelijk van zijn/haar specialisatie. In het algemeen voeren psychologen de volgende taken uit:

  • Diagnostiek en behandeling van psychische problemen: zij voeren gesprekken met cliënten om de aard en de ernst van hun problemen te bepalen. Vervolgens ontwikkelen ze een behandelingsplan om de cliënten te helpen om hun problemen te overwinnen.
  • Ontwikkeling van vaardigheden en gedrag: psychologen kunnen mensen helpen om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, zoals assertiviteit of probleemoplossend vermogen. Ze kunnen ook mensen helpen om ongewenst gedrag te veranderen.
  • Begeleiding en coaching: ze kunnen mensen begeleiden bij belangrijke levensgebeurtenissen, zoals een scheiding of een nieuwe baan. Psychologen kunnen ook mensen coachen om hun persoonlijke doelen te bereiken.

In conclusie biedt de carrière van een psycholoog een boeiende reis naar het begrijpen van de menselijke psyche en het helpen van mensen om te gaan met mentale uitdagingen, en aldus een bijdrage te leveren aan de geestelijke gezondheid en het welzijn van anderen.

Zelf als psycholoog (m/v) aan de slag? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek... naar jou!
#

Wat moet een psycholoog
gestudeerd hebben?

Om in België een erkende psycholoog te worden, moet je een masterdiploma in de psychologie behalen. Dit houdt in dat je eerst een driejarige bacheloropleiding in de psychologie voltooit, gevolgd door een tweejarige masteropleiding.

Na het behalen van de mastergraad moet je ook een stage volgen én een erkenning aanvragen bij de Psychologencommissie.

illustration-books

Hoe word je
een psycholoog?

Voordat je het beroep van psycholoog kan uitoefenen, is het vaak nuttig om ervaring op te doen in verwante velden, zoals counseling, sociaal werk of psychiatrische verpleegkunde. Dit kan helpen om de nodige praktische vaardigheden en inzichten te ontwikkelen alvorens je masteropleiding te voltooien.

Na het behalen van je masterdiploma moet je sowieso eerst een stage van één jaar lopen in een erkende psychotherapiepraktijk. Na het behalen van je stagediploma ben je klaar om als psycholoog aan de slag te gaan en kan je solliciteren naar posities als klinisch psycholoog, schoolpsycholoog of arbeids- en organisatiepsycholoog, bijvoorbeeld.


FOMO! Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

106 vacatures beschikbaar voor psycholoog

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een psycholoog hebben?

Als psycholoog moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Het vermogen om met medeleven en begrip naar de problemen van patiënten te luisteren.
Effectieve communicatie is essentieel om therapeutische relaties op te bouwen en behandelingsplannen te bespreken.
Psychologen moeten complexe informatie kunnen analyseren en behandelingsstrategieën ontwikkelen.
Psychologen moeten in staat zijn om hun eigen handelen te reflecteren en te evalueren.
Het handhaven van strikte ethische normen en vertrouwelijkheid is van het grootste belang in dit vak.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van psycholoog?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een psycholoog. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als psycholoog verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een psycholoog?

Het loon van een psycholoog varieert in België afhankelijk van ervaring, specialisatie en werkplek. Over het algemeen kan een beginnend psycholoog een bruto maandsalaris verwachten van ongeveer 2.500 tot 3.500 euro.

Met meer ervaring en expertise kan dit brutoloon stijgen tot 5.000 euro of meer per maand. Specialisaties zoals klinische psychologie hebben doorgaans een hoger verdienpotentieel.

Extra

Ook extralegale voordelen kunnen zeker een rol spelen in het totale compensatiepakket van psychologen. De meest voorkomende zijn: een hospitalisatieverzekering, een pensioenfonds, maaltijdcheques, ecocheques, vakantiegeld, flexibele werkuren en opleidingsmogelijkheden.

Veel organisaties hebben intussen ook thuiswerk- of een telewerkregeling ingevoerd, waardoor psychologen de mogelijkheid hebben om van thuis te werken en een betere balans tussen werk en privéleven te bereiken. Sommige werkgevers bieden tenslotte kinderopvangfaciliteiten of -vergoedingen aan om te helpen bij de zorg voor de kinderen. En ook bonussen of prestatiegerelateerde beloningen op basis van prestaties en hun bijdrage aan de organisatie kunnen een mogelijk extralegaal voordeel zijn voor de psycholoog.

Vergelijk je loon met dat van anderen! Verdien jij zoals het hoort?
Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een psycholoog
3.750 /maand
Minimum €2.500
Maximum €5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Vakantiegeld
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk
  • Bonus/commissie