Terug naar overzicht
Vorige

108 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Landmeter

Wat doet en verdient een preventieadviseur?

Door de groeiende aandacht voor veiligheid en welzijn op de werkvloer is de rol van een preventieadviseur zeer belangrijk geworden binnen bedrijven. In dit artikel ontdekken we wat deze professionals precies doen, welke opleiding en ervaring nodig zijn, welke vaardigheden ze moeten bezitten, welke specialisaties mogelijk zijn, en niet in de laatste plaats, hoeveel een preventieadviseur gemiddeld verdient.
Het beroep van preventieadviseur

Wat doet
een preventieadviseur?

Een preventieadviseur is verantwoordelijk voor het waarborgen van een veilige en gezonde werkomgeving voor alle medewerkers binnen een organisatie. Ze analyseren risico's, ontwikkelen een preventiebeleid, geven advies over veiligheid & gezondheid op het werk en zorgen ervoor dat alle wettelijke voorschriften worden nageleefd. Dit omvat ook het organiseren van opleidingen en het implementeren van maatregelen om ongevallen te voorkomen.

Behoren tot hun takenpakket:

  • Werkplekinspecties uitvoeren: een preventieadviseur inspecteert regelmatig de werkplekken om potentiële gevaren en risico's te identificeren.
  • Risicoanalyse: op basis van de inspecties voert een preventieadviseur risicoanalyses uit om de ernst van de risico's te bepalen.
  • Preventieve maatregelen ontwikkelen: op basis van de risicoanalyses ontwikkelt een preventieadviseur preventieve maatregelen om de risico's te verminderen.
  • Adviseren: Een preventieadviseur adviseert werkgevers en werknemers over hoe ze de risico's op hun werk kunnen verminderen.
Iets voor jou? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) preventieadviseur
#

Wat moet een preventieadviseur
gestudeerd hebben?

Om preventieadviseur te worden, moet men beschikken over een diploma dat erkend is door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg (FOD WASO). Typische opleidingen omvatten industriële wetenschappen, veiligheidskunde, of arbeidsveiligheid.

In België bieden verschillende hogescholen en universiteiten dergelijke opleidingen aan, zoals de opleiding Preventieadviseur aan de KU Leuven of de Erasmushogeschool Brussel.

illustration-books

Hoe word je
een preventieadviseur?

Om preventieadviseur te worden, moet je een van de bovenstaande opleidingen hebben afgerond. Daarnaast moet je een erkend diploma hebben van preventieadviseur. Dit diploma kan je behalen door een examen af te leggen bij het Federaal Agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk (FASGW).

Meestal vereist het worden van een preventieadviseur ook enige ervaring in het vakgebied. Vaak hebben deze professionals eerst gewerkt als veiligheidscoördinator, milieucoördinator of in een andere functie waarin ze ervaring hebben opgedaan met veiligheid en gezondheid op de werkvloer.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

162 vacatures beschikbaar voor preventieadviseur

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een preventieadviseur hebben?

Als preventieadviseur moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Preventieadviseurs moeten in staat zijn om risico's te analyseren en effectieve oplossingen te bedenken.
Het kunnen overbrengen van complexe veiligheidsinformatie naar verschillende doelgroepen is essentieel.
Kennis van de wetten en voorschriften met betrekking tot veiligheid en gezondheid op het werk is cruciaal.
Het overtuigen van het management en medewerkers om veiligheidsrichtlijnen te volgen is een belangrijk aspect.
Preventieadviseurs moeten in staat zijn om veiligheidsprogramma's te leiden en te coƶrdineren.
Een preventieadviseur moet goed kunnen organiseren om een preventiebeleid te kunnen implementeren.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van preventieadviseur?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een preventieadviseur. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als preventieadviseur verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een preventieadviseur?

Het gemiddelde bruto maandloon van een preventieadviseur bedraagt in België rond de 4.000 à 4.500 euro.

Specialisaties kunnen een invloed hebben op het salaris, waarbij preventieadviseurs met expertise in bijvoorbeeld brandpreventie, arbeidsveiligheid of milieu vaak een hoger loon kunnen verwachten, tot wel 10-20% meer, afhankelijk van de specifieke specialisatie en de vereiste expertise. Hun bruto maandloon situeert zich met andere woorden tussen 4.500 euro en 5.400 euro.

Extralegale voordelen waar preventieadviseurs ook recht op hebben, kunnen variëren, maar omvatten vaak een bedrijfswagen, een hospitalisatieverzekering en maaltijdcheques.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een preventieadviseur
ā‚¬ 4.500 /maand
Minimum ā‚¬4.000
Maximum ā‚¬5.400
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Hospitalisatieverzekering
  • Maaltijdcheques