Terug naar overzicht
Vorige

19 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Onthaalmedewerker

Wat doet en verdient een plc-techieker?

Van het programmeren en onderhouden van (productie)machines tot het oplossen van technische storingen: de job van een PLC-technieker is veelzijdig, uitdagend én cruciaal binnen de industriële automatisering. Hieronder staat beschreven wat de job van een (m/v) PLC-technieker precies inhoudt, welke opleidingen en vaardigheden nodig zijn, welke carrièremogelijkheden mogelijk zijn én welk salarispakket je binnen dit beroep kan verwachten in België.
Het beroep van PLC-technieker

Wat doet
een plc-techieker?

Een PLC-technieker (Programmable Logic Controller technieker) is verantwoordelijk voor de installatie, programmering, configuratie en het onderhoud van PLC-systemen die worden gebruikt om industriële machines te automatiseren. Deze systemen zorgen ervoor dat productieprocessen, zoals transportbanden, robotarmen of productie-eenheden efficiënt en nauwkeurig verlopen.

De taken van een PLC-technieker zijn onder meer het...

  • ... installeren van PLC-systemen: het opzetten van de hardware en software van het PLC-systeem en de koppeling aan sensoren, actuatoren en andere onderdelen van de productiemachines.
  • ... programmeren van PLC's: schrijven en aanpassen van programma’s in verschillende programmeertalen (zoals Ladder Logic, Function Block of Structured Text) om de juiste automatiseringsprocessen te garanderen.
  • ... uitvoeren van preventief onderhoud en het snel oplossen van technische storingen in de PLC-systemen: om stilstanden in de productie te voorkomen.
  • ... optimaliseren van productieprocessen: continu zoeken naar manieren om processen te verbeteren door de PLC-software aan te passen en systemen efficiënter te maken.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging als PLC-technieker? Bekijk de openstaande vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een plc-techieker
gestudeerd hebben?

Om PLC-technieker te worden, heb je een technische opleiding nodig.

In België zijn er verschillende opleidingen om deze functie te bereiken, waaronder:

  • TSO Elektromechanica of Elektriciteit: een diploma op secundair niveau dat een goede basis biedt in mechanische en elektrische systemen.
  • Professionele bachelor Elektromechanica of Automatisering: deze opleidingen op hoger niveau richten zich op geavanceerde kennis van automatiseringsprocessen en het gebruik van PLC's in de industrie.
  • Postgraduaat of aanvullende cursussen in industriële automatisering: deze programma’s richten zich specifiek op PLC-systemen, vaak met praktische ervaring via stages of projectwerk.

Daarnaast bieden sommige gespecialiseerde opleidingscentra of bedrijven korte, intensieve cursussen in PLC-programmering en industriële automatisering aan.

illustration-books

Hoe word je
een plc-techieker?

De meeste PLC-techniekers beginnen hun carrière in een technische functie, zoals bijvoorbeeld als elektricien, onderhoudstechnieker of junior automatisatietechnieker. Ook stages kunnen je hierbij helpen.

Ontdek: Wat doet en verdient een onderhoudstechnieker?

Door ervaring op te doen in een technische omgeving en specifieke opleidingen te volgen, kun je doorgroeien naar de job van een volwaardige PLC-technieker.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

2 vacatures beschikbaar voor plc-techieker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een plc-techieker hebben?

Als plc-techieker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Je moet een goed begrip hebben van mechanische, elektrische en softwarecomponenten, en hoe deze samenwerken in een productieomgeving.
Wanneer zich een storing voordoet, moet je snel kunnen analyseren waar het probleem ligt en hoe het opgelost kan worden.
Kennis van PLC-programmeertalen zoals Ladder Logic en Function Block Diagram is essentieel om PLC-systemen te configureren en aan te passen.
Fouten in de PLC-programmering kunnen leiden tot stilstanden of inefficiënte processen, dus werken met oog voor detail is cruciaal.
Vaak werk je in een team met andere technici, ingenieurs en operators. Goede communicatievaardigheden helpen om problemen snel te identificeren en oplossingen te coördineren.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van plc-techieker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een plc-techieker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als plc-techieker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een plc-techieker?

Het salaris van een PLC-technieker in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en sector. Gemiddeld verdient hij/zij tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto per maand.

Met enkele jaren ervaring en in bepaalde sectoren, zoals in de petrochemie of farmaceutische industrie, of naarmate een hogere verantwoordelijkheid en/of specifieke technische expertise, kan dit oplopen tot 4.000 euro bruto per maand, of meer.

Extra

Daarnaast genieten PLC-techniekers vaak van extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, een eindejaarspremie, een gsm- en/of laptop(vergoeding) en – indien regelmatig verplaatsingen naar klanten of verschillende sites nodig zijn – een bedrijfswagen.

Ook prestatiegerelateerde bonussen komen regelmatig voor in bedrijven die projectmatig werken of waar technici betrokken zijn bij het verbeteren van de efficiëntie en productiviteit.

Krijg jij voldoende loon naar werk? Bereken en vergelijk via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een plc-techieker
3.100 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Eindejaarspremie
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Bonus/commissie