Terug naar overzicht
Vorige

124 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Payroll officer

Wat doet en verdient een onderhoudstechnieker?

Onderhoudstechnici zijn de hoeksteen van operationele continuïteit in productieomgevingen. Wat zijn hun dagdagelijkse taken? Welke opleiding en vaardigheden zijn nodig? Hoe kunnen zij zich specialiseren? En welk loon kunnen en mogen zij verwachten in België? Een samenvatting...
het beroep van onderhoudstechnieker

Wat doet
een onderhoudstechnieker?

Een onderhoudstechnieker is verantwoordelijk voor het onderhoud, de reparatie en het optimaal laten functioneren van machines en apparatuur in industriële settings. Dit omvat het identificeren en verhelpen van storingen, het uitvoeren van preventief onderhoud en het installeren van nieuwe apparatuur.

Ze spelen een cruciale rol bij het minimaliseren van productiestilstand en het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer.

Een job op jouw lijf geschreven? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar ene (m/v) onderhoudstechnieker...
#

Wat moet een onderhoudstechnieker
gestudeerd hebben?

Om een onderhoudstechnieker te worden, is een technische opleiding essentieel. In België zijn er verschillende opleidingsmogelijkheden, waaronder bachelor- en graduaatprogramma's in elektromechanica, industriële automatisering, of gelijkaardige technische richtingen. Deze opleidingen bieden een solide basis voor de vereiste technische kennis.

Daarnaast is het belangrijk om ervaring op te doen in de praktijk. Je kunt dit doen door een stage te lopen bij een bedrijf of door als technisch medewerker aan de slag te gaan.

illustration-books

Hoe word je
een onderhoudstechnieker?

Voordat je een onderhoudstechnicus wordt, is het vaak nodig om ervaring op te doen in gerelateerde technische functies, zoals monteur, technisch assistent of technicus.

Deze rollen bieden de kans om praktische vaardigheden en kennis op te bouwen voordat je de verantwoordelijkheid van een onderhoudstechnieker op je neemt.


Job-alert: jobs op maat in jouw mail
illustration

623 vacatures beschikbaar voor onderhoudstechnieker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een onderhoudstechnieker hebben?

Als onderhoudstechnieker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Onderhoudstechniekers moeten een diepgaande kennis hebben van mechanica, elektronica, en automatiseringssystemen.
Ze moeten snel storingen kunnen identificeren en effectieve oplossingen bedenken.
Goede communicatie is essentieel bij het coördineren van onderhoudswerkzaamheden met collega's en het rapporteren van bevindingen.
Onderhoudstechniekers moeten strikt voldoen aan veiligheidsvoorschriften om ongevallen te voorkomen.
Samenwerken met andere technische teams en afdelingen is cruciaal voor succes.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van onderhoudstechnieker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een onderhoudstechnieker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als onderhoudstechnieker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een onderhoudstechnieker?

Het salaris van een onderhoudstechnicus varieert afhankelijk van ervaring, specialisatie en locatie. In België ligt het bruto maandloon van een beginnende onderhoudstechnieker doorgaans tussen 2.500 euro en 3.500 euro. Met toenemende ervaring kan dit oplopen tot 4.000 euro of meer per maand.

Specialisaties kunnen het loon ook zeker beïnvloeden. Een ervaren industriële automatiseringstechnieker kan bijvoorbeeld een hoger gemiddeld brutoloon verwachten dan een algemene onderhoudstechnieker, vaak met een verschil van enkele honderden euro's per maand.

Extra

Zoals vele andere Belgische werknemers kunnen ook onderhoudstechnici vaak genieten van extralegale voordelen bovenop hun loon. Deze variëren afhankelijk van het bedrijf, de industrie en de onderhandelingen tussen werkgever en werknemer, maar over het algemeen mag je ervan uitgaan dat een onderhoudtechnicus ook maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering en groepsverzekering en (soms) ecocheques bovenop zijn/haar maandloon krijgt.

Voor sommige onderhoudstechniekers kan ook een bedrijfswagen een extra zijn, vooral als ze veel moeten reizen voor hun werk. Anderen krijgen steeds vaker de keuze tussen een bedrijfswagen, alternatieve mobiliteitsoplossingen of extra loon, via een zogenaamd mobiliteitsbudget. Tenslotte behoren een telewerkregeling of flexibele werkuren eveneens tot de mogelijke opties.

Vergelijk je loon en extralegale voordelen: Verdien jij zoals het hoort?
Gelukkig met wat je verdient?
Gemiddelde brutosalaris van een onderhoudstechnieker
3.250 /maand
Minimum €2.500
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Ecocheques
  • Bedrijfswagen
  • Fietsvergoeding
  • Tankkaart / laadpas
  • Flexibele werkuren