Terug naar overzicht
Vorige

32 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Winkelmanager

Wat doet en verdient een notarieel jurist(e)?

Van het voorbereiden van notariële akten tot het begeleiden van cliënten bij belangrijke juridische beslissingen, de functie van notarieel jurist(e) vereist een diepgaande kennis van het recht en een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Lees zeker verder om te ontdekken wat de job van een notarieel jurist(e) precies inhoudt, welke opleiding je nodig hebt, welke vaardigheden je moet bezitten, hoe je jezelf binnen het beroep kan specialiseren en ... welk loon een notarieel jurist(e) kan verdienen.
Het beroep van notarieel jurist(e)

Wat doet
een notarieel jurist(e)?

Een notarieel jurist (m/v) werkt binnen een notariaat en is verantwoordelijk voor het opstellen, controleren en afwerken van diverse notariële akten. Dit kunnen akten zijn met betrekking tot vastgoedtransacties, familiaal vermogen (nalatenschappen of testamenten, schenkingen, huwelijksovereenkomsten etcetera) en/of vennootschappen.

De notarieel jurist(e) zorgt ervoor dat deze documenten juridisch correct zijn en voldoen aan de wensen van de cliënten én de wettelijke bepalingen. Vaak vraagt dit ook juridisch onderzoek naar de achtergrond van transacties en het verzamelen van de nodige documenten.

Daarnaast adviseert de notarieel jurist(e) cliënten over juridische vraagstukken en begeleidt hij/zij hen bij complexe procedures. Dit vereist niet alleen een diepgaande kennis van het burgerlijk recht, maar ook inzicht in fiscaliteit, erfrecht en vennootschapsrecht.

Meestal fungeert de notarieel jurist(e) als tussenpersoon tussen de cliënt en de notaris, waarbij hij/zij zorgt voor een duidelijke communicatie en een vlotte afhandeling van dossiers.

Zelf als (m/v) notarieel jurist aan de slag? Check het huidige aanbod van vacatures en... go for happy!
#

Wat moet een notarieel jurist(e)
gestudeerd hebben?

Om notarieel jurist(e) te worden, moet je in België minstens een masterdiploma in de Rechten hebben behaald.

Na deze master kan je je verder specialiseren door het volgen van een Master na Master in het Notariaat, die specifiek gericht is op het notarieel recht. De combinatie van juridische vakken en praktijkgerichte stages in deze opleiding is cruciaal om de functie van notarieel jurist(e) succesvol uit te oefenen.

illustration-books

Hoe word je
een notarieel jurist(e)?

Na het behalen van een Master in de Rechten en eventueel een Master na Master in het Notariaat, start een toekomstige notarieel jurist(e) vaak met een stage binnen een notariaat. Tijdens deze stageperiode leer je de kneepjes van het vak in de praktijk en werk je nauw samen met een ervaren notaris. Deze praktijkervaring is een extra hulp om de functie van notarieel jurist(e) te kunnen uitoefenen.

Veel notariële juristen beginnen hun carrière trouwens als juridisch medewerker binnen een advocatenkantoor of een juridische dienst, waar ze ervaring opdoen met juridische documenten en cliëntencontact. Dit helpt om een stevige basis te leggen voor de gespecialiseerde taken die een notarieel jurist(e) uitvoert.

Ontdek: Wat doet en verdient een (algemeen) jurist?

Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

43 vacatures beschikbaar voor notarieel jurist(e)

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een notarieel jurist(e) hebben?

Als notarieel jurist(e) moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een diepgaande kennis van het burgerlijk recht, vastgoedrecht, erfrecht en vennootschapsrecht is essentieel. Je moet in staat zijn om complexe juridische vraagstukken te analyseren en op te lossen.
Als notarieel jurist(e) ben je de schakel tussen de notaris en de cliënt. Je moet in staat zijn om ingewikkelde juridische informatie begrijpelijk over te brengen en vertrouwen op te bouwen bij cliënten.
Elke juridische akte moet tot in de puntjes correct zijn. Fouten kunnen grote juridische en financiële gevolgen hebben, dus nauwkeurigheid is cruciaal.
Als notarieel jurist(e) moet je in staat zijn om complexe juridische problemen te analyseren en oplossingen te vinden.
De job vereist het beheer van meerdere dossiers tegelijk, elk met zijn eigen deadlines en wettelijke vereisten. Je moet goed kunnen plannen en organiseren om alles tijdig en correct af te handelen.
De verantwoordelijkheden die komen kijken bij het opstellen en afhandelen van belangrijke juridische documenten kunnen stressvol zijn. Het is belangrijk dat je onder druk kalm blijft en gefocust blijft werken.
Het vermogen om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor je taken is onmisbaar voor een notarieel jurist(e).

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van notarieel jurist(e)?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een notarieel jurist(e). Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als notarieel jurist(e) verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een notarieel jurist(e)?

Het loonpakket van een notarieel jurist(e) in België varieert afhankelijk van ervaring, plaats van tewerkstelling en specialisatie. Gemiddeld ligt het bruto maandloon voor een startende notarieel jurist(e) tussen 2.500 euro en 3.000 euro.

  • Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot 4.000 euro à 5.000 euro bruto per maand.
  • Notariële juristen met een specifieke specialisatie, zoals in vastgoedrecht of vennootschapsrecht, kunnen aan de top van hun carrière nóg hogere lonen verwachten, waarbij de bedragen kunnen oplopen tot 6.000 euro bruto per maand (of meer), afhankelijk van de complexiteit en het volume van de dossiers.

Extra

Notarieel juristen kunnen, naast hun maandloon, meestal ook rekenen op een aantal extralegale voordelen die hun totale compensatiepakket aantrekkelijker maken. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en een eindejaarspremie.

Regelmatig worden tevens een laptop en gsm voorzien, soms ook met een abonnement dat door het kantoor wordt betaald. Zowel een mobiliteitsvergoeding als een fietsvergoeding kunnen bovendien tot de mogelijkheden behoren. En bij notarieel juristen die veel de baan op moeten, kan zelfs een bedrijfswagen deel uitmaken van het compensatiepakket, bedoeld voor klantenbezoeken of het opvolgen van vastgoedtransacties bijvoorbeeld.

Aangezien de juridische sector constant evolueert, voorzien de meeste werkgevers tenslotte een budget voor verdere opleiding en bijscholing, zodat notariële juristen hun kennis up-to-date kunnen houden.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je salarispakket met dat van anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een notarieel jurist(e)
3.400 /maand
Minimum €2.500
Maximum €6.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Eindejaarspremie
  • GSM & smartphone
  • Laptop
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen