Terug naar overzicht
Vorige

14 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Facility manager

Wat doet en verdient een meubelmaker?

Een meubelmaker is een vakman of -vrouw die zich bezighoudt met het ontwerpen, vervaardigen, repareren en restaureren van meubels. Hoe hun takenpakket er precies uitziet, welke opleiding en vaardigheden ze nodig hebben, welke specialisaties voor hen een optie zijn én welk salaris zij kunnen verdienen, ontdek je hieronder.
het beroep van meubelmaker

Wat doet
een meubelmaker?

Een (m/v) meubelmaker houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en maken van meubels. Dit kan variëren van tafels en stoelen tot kasten en bedden, maar ook kleinere stukken zoals boekenplanken of speciale maatwerkmeubels.

Naast het vervaardigen van nieuwe meubels, kan een meubelmaker ook meubels restaureren of repareren. Het werk vereist nauwkeurigheid, aandacht voor detail en een goed begrip van materialen, voornamelijk hout.

Het proces begint vaak met een schets of een ontwerp op basis van de wensen van de klant. Vervolgens kiest de meubelmaker de juiste houtsoort en materialen. Na het zagen, schuren, frezen en monteren wordt het meubelstuk afgewerkt met lak, olie of verf. In sommige gevallen kan de meubelmaker ook metalen of stoffen integreren in zijn ontwerpen.

Is de job van (m/v) meubelmaker op jouw lijf geschreven? Go for happy… en ontdek alle openstaande vacatures!
#

Wat moet een meubelmaker
gestudeerd hebben?

In België zijn er verschillende opleidingen die je kan volgen om meubelmaker te worden.

Meestal begint dit al in het middelbaar onderwijs binnen de studierichting ‘Houtbewerking’ in het technisch secundair onderwijs (TSO) of beroepsonderwijs (BSO). Tijdens deze opleidingen leren studenten de basisprincipes van houtbewerking, het gebruik van gereedschappen en machines, en technieken zoals zagen, schuren en frezen.

Na het secundair onderwijs kan je je verder specialiseren via een graduaat of een bacheloropleiding houttechnologie aan een hogeschool. Deze opleiding richt zich meer op de technische en technologische kant van het meubelmakerijvak, en biedt ook management- en ondernemerschapsvaardigheden aan voor wie een eigen zaak wil starten.

illustration-books

Hoe word je
een meubelmaker?

Meubelmaker worden kan via verschillende trajecten, maar de meeste (m/v) meubelmakers beginnen hun loopbaan als leerling of stagiair in een houtbewerkingsbedrijf.

Veel meubelmakers doorlopen een leertraject waarin ze de kneepjes van het vak in de praktijk leren onder begeleiding van een ervaren vakman. Een stage of leercontract in het secundair onderwijs is vaak de eerste stap, gevolgd door een vaste aanstelling als junior meubelmaker.

Het is ook mogelijk om later in je carrière over te stappen naar meubelmakerij als je al ervaring hebt in andere technische of creatieve beroepen zoals schrijnwerker, interieurvormgever of productontwerper.

Check: Wat doet en verdient een schrijnwerker?

Jobat app: de nieuwste jobs steeds binnen handbereik
illustration

156 vacatures beschikbaar voor meubelmaker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een meubelmaker hebben?

Als meubelmaker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een meubelmaker moet een goed begrip hebben van houtsoorten, gereedschappen en machines. Kennis van traditionele houtverbindingen en moderne assemblagetechnieken is essentieel om sterke, duurzame meubels te maken.
De kleinste foutjes in de afmetingen of de afwerking kunnen een meubel onbruikbaar maken. Daarom moet een meubelmaker uiterst nauwkeurig kunnen werken, van het zagen tot het monteren en afwerken van een meubel.
Naast technische vaardigheden, is creativiteit belangrijk. Veel klanten willen unieke meubelstukken op maat, en het is aan de meubelmaker om hun visie te vertalen naar een tastbaar, functioneel en esthetisch verantwoord eindproduct.
Tijdens het maken van meubels kan een meubelmaker tegen onverwachte problemen aanlopen, zoals een fout in het ontwerp of een afwijking in het materiaal. Snel en effectief kunnen reageren en een oplossing vinden is een belangrijke eigenschap.
Houtbewerking vereist een grote mate van handvaardigheid. Het bedienen van zaagmachines, schuurmachines en andere gereedschappen, en het met de hand afwerken van details, zijn cruciale onderdelen van het werk.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van meubelmaker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een meubelmaker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als meubelmaker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een meubelmaker?

Het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) meubelmaker in België situeert zich rond 2.200 euro à 2.800 euro, afhankelijk van ervaring, regio en werkgever. Startende meubelmakers beginnen vaak aan de onderkant van dit spectrum, terwijl ervaren meubelmakers (of zij met een eigen zaak) aanzienlijk meer kunnen verdienen.

  • Meubelmakers met een specialisatie, zoals restaurateurs, kunnen een hoger maandloon verwachten, dat kan oplopen tot 3.500 euro, of meer.
  • Meubelmakers die zich richten op maatwerk voor interieurs, zoals keukens, ingebouwde kasten en complete interieuroplossingen, verdienen doorgaans tussen 3.000 euro en 3.800 euro bruto per maand.
  • Het bruto maandsalaris van een ontwerper van maatwerkmeubels kan gemiddeld tot 4.200 euro bedragen.
  • Door de hoge eisen en exclusieve aard van hun werk verdienen meubelmakers in de luxe jachtbouw doorgaans een loon tussen 3.500 euro en 4.500 euro bruto per maand.

Extra

Naast hun bruto maandloon ontvangen meubelmakers in België vaak ook diverse extralegale voordelen, die variëren per werkgever. Meestal zijn dat: maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, ecocheques, vakantiegeld, een eindejaarspremie en een vergoeding voor woon-werkverkeer. Meubelmakers die met het openbaar vervoer naar het werk komen, krijgen vaak een volledige terugbetaling van hun reiskosten. Wie met de fiets naar het werk gaat, ontvangt een fietsvergoeding.

Zij die voor bedrijven werken met een showroom of winkel, krijgen soms ook een korting op meubels of andere producten die door hun werkgever worden verkocht.

Krijg jij betaald zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een meubelmaker
2.700 /maand
Minimum €2.200
Maximum €4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Maaltijdvergoeding
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Ecocheques
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding