Trainer / opleider
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
Een (m/v) meubelmaker houdt zich voornamelijk bezig met het ontwerpen en maken van meubels. Dit kan variëren van tafels en stoelen tot kasten en bedden, maar ook kleinere stukken zoals boekenplanken of speciale maatwerkmeubels.
Naast het vervaardigen van nieuwe meubels, kan een meubelmaker ook meubels restaureren of repareren. Het werk vereist nauwkeurigheid, aandacht voor detail en een goed begrip van materialen, voornamelijk hout.
Het proces begint vaak met een schets of een ontwerp op basis van de wensen van de klant. Vervolgens kiest de meubelmaker de juiste houtsoort en materialen. Na het zagen, schuren, frezen en monteren wordt het meubelstuk afgewerkt met lak, olie of verf. In sommige gevallen kan de meubelmaker ook metalen of stoffen integreren in zijn ontwerpen.
Is de job van (m/v) meubelmaker op jouw lijf geschreven? Go for happy… en ontdek alle openstaande vacatures!
In België zijn er verschillende opleidingen die je kan volgen om meubelmaker te worden.
Meestal begint dit al in het middelbaar onderwijs binnen de studierichting ‘Houtbewerking’ in het technisch secundair onderwijs (TSO) of beroepsonderwijs (BSO). Tijdens deze opleidingen leren studenten de basisprincipes van houtbewerking, het gebruik van gereedschappen en machines, en technieken zoals zagen, schuren en frezen.
Na het secundair onderwijs kan je je verder specialiseren via een graduaat of een bacheloropleiding houttechnologie aan een hogeschool. Deze opleiding richt zich meer op de technische en technologische kant van het meubelmakerijvak, en biedt ook management- en ondernemerschapsvaardigheden aan voor wie een eigen zaak wil starten.
Meubelmaker worden kan via verschillende trajecten, maar de meeste (m/v) meubelmakers beginnen hun loopbaan als leerling of stagiair in een houtbewerkingsbedrijf.
Veel meubelmakers doorlopen een leertraject waarin ze de kneepjes van het vak in de praktijk leren onder begeleiding van een ervaren vakman. Een stage of leercontract in het secundair onderwijs is vaak de eerste stap, gevolgd door een vaste aanstelling als junior meubelmaker.
Het is ook mogelijk om later in je carrière over te stappen naar meubelmakerij als je al ervaring hebt in andere technische of creatieve beroepen zoals schrijnwerker, interieurvormgever of productontwerper.
Check: Wat doet en verdient een schrijnwerker?
Het gemiddelde bruto maandloon van een (m/v) meubelmaker in België situeert zich rond 2.200 euro à 2.800 euro, afhankelijk van ervaring, regio en werkgever. Startende meubelmakers beginnen vaak aan de onderkant van dit spectrum, terwijl ervaren meubelmakers (of zij met een eigen zaak) aanzienlijk meer kunnen verdienen.
Naast hun bruto maandloon ontvangen meubelmakers in België vaak ook diverse extralegale voordelen, die variëren per werkgever. Meestal zijn dat: maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, ecocheques, vakantiegeld, een eindejaarspremie en een vergoeding voor woon-werkverkeer. Meubelmakers die met het openbaar vervoer naar het werk komen, krijgen vaak een volledige terugbetaling van hun reiskosten. Wie met de fiets naar het werk gaat, ontvangt een fietsvergoeding.
Zij die voor bedrijven werken met een showroom of winkel, krijgen soms ook een korting op meubels of andere producten die door hun werkgever worden verkocht.
Krijg jij betaald zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas
Als trainer of opleider begeleid en ondersteun je volwassenen in hun leerproces, zowel in bedrijven als in opleidingscentra.
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Van het bereiden van smakelijke gerechten tot het runnen van een keukenbrigade, een kok speelt een veelzijdige rol in de horeca.
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
We verkennen de intrigerende wereld van het slagersvak, van de taken die deze professionals dagelijks uitvoeren tot de opleidingen ...
Wat is er heerlijker dan het aroma van versgebakken brood en heerlijke patisserie, geproduceerd door de bekwame handen van een ...
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...