Terug naar overzicht
Vorige

27 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Vastgoedmakelaar

Wat doet en verdient een logistiek planner?

Binnen de supply chain van bedrijven is een (m/v) logistiek planner verantwoordelijk voor het coƶrdineren en optimaliseren van de goederenstromen, waarbij zowel kosten als efficiƫntie centraal staan. Wat betekent dat concreet? Welke opleiding en skills zijn noodzakelijk? Welke specialisaties zijn mogelijk en... hoeveel verdient een logistiek planner? Dat lees je hieronder.
Het beroep van logistiek planner

Wat doet
een logistiek planner?

Een logistiek planner is verantwoordelijk voor het plannen, coördineren en monitoren van de logistieke processen binnen een bedrijf. Dit omvat de organisatie van het transport van goederen, het beheer van voorraden en de communicatie met zowel interne als externe partijen, zoals leveranciers en klanten.

Het doel is om ervoor te zorgen dat goederen tijdig en tegen minimale kosten op de juiste plaats aankomen. Hierbij houdt de logistiek planner rekening met factoren zoals beschikbaarheid van materialen, transportkosten en mogelijke vertragingen.

Zijn/haar belangrijke taken zijn het...

  • ... opstellen van transport- en leveringsschema’s;
  • ... coördineren van de opslag van goederen in magazijnen;
  • ... optimaliseren van transportroutes om kosten te drukken;
  • ... bewaken van de voorraadniveaus en het plaatsen van bestellingen om tekorten te voorkomen;
  • ... samenwerken met transporteurs en douanediensten;
  • ... analyseren van data om de efficiëntie van logistieke processen te verbeteren.
Droom je van een carrière als (m/v) logistiek planner? Deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een logistiek planner
gestudeerd hebben?

In België zijn er diverse opleidingen die je kunt volgen om logistiek planner te worden. Veelal wordt een bachelor- of graduaatsdiploma in logistiek management of supply chain management gevraagd. Hierin leer je de basisprincipes van logistiek, zoals voorraadbeheer, transportplanning en distributie.

Daarnaast bieden hogescholen specifieke opleidingen in logistiek en transport. Ook kan een opleiding in bedrijfsmanagement met een specialisatie in logistiek voldoende zijn om een carrière als logistiek planner te starten.

Verder zijn er tal van korte, praktijkgerichte cursussen beschikbaar die focussen op specifieke onderdelen van logistiek, zoals douanewetgeving of ERP-software.

illustration-books

Hoe word je
een logistiek planner?

Logistiek planner is geen instapfunctie. Vaak wordt verwacht dat je enige ervaring hebt in de logistieke sector. Dit kan via startfuncties zoals magazijnmedewerker, logistiek medewerker of transportcoördinator.

Ontdek: Wat doet en verdient een logistiek bediende?

Door ervaring op te doen in operationele functies krijg je inzicht in hoe de logistieke keten werkt en ontwikkel je de vaardigheden die essentieel zijn voor de functie van logistiek planner.

Ook stages tijdens je opleiding zijn een goede manier om praktijkervaring op te doen.


Jobat app: de snelste weg naar jouw droomjob
illustration

25 vacatures beschikbaar voor logistiek planner

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een logistiek planner hebben?

Als logistiek planner moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een logistiek planner moet verschillende taken en processen tegelijkertijd beheren. Het is essentieel om goed te kunnen organiseren en prioriteiten te stellen.
Vertragingen, onverwachte problemen of voorraadtekorten kunnen altijd optreden. Het is belangrijk dat je snel oplossingen kunt bedenken die de logistieke keten zo min mogelijk verstoren.
Je werkt met cijfers en data, dus een goede beheersing van Excel is essentieel.
Een groot deel van de job draait om communiceren met interne afdelingen, leveranciers en transporteurs. Goede communicatieve vaardigheden zorgen voor vlotte samenwerking en probleemoplossing.
Data-analyse is een cruciaal onderdeel van logistieke planning. Een planner moet in staat zijn om gegevens te interpreteren, trends te herkennen en op basis daarvan beslissingen te nemen.
Veel logistieke processen worden beheerd met behulp van gespecialiseerde software, zoals ERP-systemen en transportmanagementsystemen (TMS). Bekendheid met deze tools is een must.
In de logistiek kunnen onverwachte situaties ontstaan, dus het is belangrijk om stressbestendig te zijn.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van logistiek planner?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een logistiek planner. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als logistiek planner verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een logistiek planner?

Het maandloon van een logistiek planner in België varieert, afhankelijk van ervaring en specialisatie. Gemiddeld verdient een logistiek planner tussen 2.800 euro en 3.500 euro bruto per maand.

  • Het salaris van beginnende planners start meestal rond 2.500 euro bruto per maand.
  • Meer ervaren logistiek planners met specifieke specialisaties, zoals een douane- en expeditieplanner, kunnen tot 4.000 euro bruto per maand verdienen.
  • Planners in grote bedrijven of met veel verantwoordelijkheid, zoals transportplanners die internationaal werken, kunnen zelfs een brutomaandloon tot 5.000 euro (of meer) op hun loonbrief verwachten.

Extra

Naast hun basissalaris kunnen logistiek planners vaak ook rekenen op diverse extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering, een hospitalisatieverzekering, een laptop en/of smartphone (inclusief abonnement), een woon-werkverkeervergoeding of – in sommige gevallen – een bedrijfswagen (inclusief tankkaart of laadpas).

In sommige bedrijven kunnen logistiek planners tevens een bonus ontvangen die gekoppeld is aan persoonlijke of bedrijfsresultaten, bijvoorbeeld als logistieke processen worden geoptimaliseerd.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket met dat van anderen, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een logistiek planner
ā‚¬ 3.200 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬5.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Groepsverzekering
  • Hospitalisatieverzekering
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas