Werfleider
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Landmeters zijn de architecten van de ruimte. Hun voornaamste taak is het nauwkeurig meten en vastleggen van de fysieke kenmerken van land en vastgoed. Dit omvat het bepalen van eigendomsgrenzen, het in kaart brengen van terreinen en het registreren van hoogteverschillen.
Ze werken in een breed scala aan sectoren, waaronder de bouw, de infrastructuur, de energie en het milieu. Landmeters gebruiken voor hun taken allerlei geavanceerde technologieën zoals GPS, lasers en digitale tools om hun metingen uit te voeren.
Concreet omvat in hun takenpakket:
Landmeters werken vaak in de buitenlucht, maar ze kunnen ook in een kantoor werken. Ze werken samen met een verscheidenheid aan professionals, waaronder architecten, ingenieurs en projectmanagers.
Een job op jouw lijf geschreven? Bekijk het actuele vacatureaanbod voor (m/v) landmeters
Om landmeter te worden, is een opleiding van essentieel belang. Typisch volgen aspirant-landmeters een bacheloropleiding in de landmeetkunde of geografie, gevolgd door een masteropleiding in landmeetkunde. België biedt verschillende instellingen en hogescholen waar deze opleidingen beschikbaar zijn, zoals de KU Leuven, Universiteit Gent en/of Universiteit Antwerpen.
Deze opleidingen leiden je op tot een landmeter met een brede kennis van het vakgebied. Je leert over de verschillende meettechnieken, de wetgeving en de regelgeving die van toepassing is op landmeten, en de verschillende toepassingen van landmeten in de praktijk.
Na het afronden van de nodige opleidingen moeten aspirant-landmeters vaak enige ervaring opdoen als assistent-landmeter. Dit stelt hen in staat om vertrouwd te raken met het werkveld en de technieken die ze hebben geleerd in de praktijk toe te passen. Na verloop van tijd kunnen ze dan doorgroeien naar volwaardige landmeters.
Na hun opleiding moeten nieuwe landmeters zich ook inschrijven bij de Orde van Landmeters. Dit is een wettelijk verplichte stap om het beroep van landmeter te mogen uitoefenen. Om je in te schrijven, moet je een aantal bewijsstukken voorleggen, waaronder een bewijs van je diploma en een verklaring van goed gedrag en zeden.
Volgens recente gegevens verdient een landmeter in België gemiddeld tussen de 3.000 euro en 4.500 euro bruto per maand, afhankelijk van hun ervaring en regio van tewerkstelling.
Specialisaties kunnen het salaris vanzelfsprekend nog verhogen. Een ingenieurslandmeter kan bijvoorbeeld tot 15% meer verdienen dan zijn collega zonder specialisatie, wat neerkomt op een salaris tussen 3.500 euro en 5.200 euro bruto per maand.
Extralegale voordelen voor landmeters kunnen dan weer variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke arbeidsvoorwaarden. De meest gebruikelijke extralegale voordelen die landmeters in België mogelijk ontvangen, zijn een bedrijfswagen (inclusief brandstofkosten en onderhoud), laptop en mobiele telefoon, maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioenplan, flexibele werkuren en opleidingsmogelijkheden.
Afhankelijk van de prestaties van de landmeter en het bedrijf als geheel, kunnen tenslotte ook bonussen worden toegekend als een vorm van erkenning en beloning.
Sowieso is het belangrijk op te merken dat niet alle landmeters dezelfde extralegale voordelen ontvangen en dat de specifieke voordelen kunnen variëren tussen verschillende bedrijven en organisaties. Het is steeds raadzaam om bij je werkgever te informeren over de specifieke extralegale voordelen die worden aangeboden als onderdeel van jouw arbeidsvoorwaarden.
Vergelijk je loon: Verdien jij zoals het hoort?
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Zonder wegenwerkers geen aanleg en onderhoud van wegen, bruggen en trottoirs. Maar ... wat doen zij precies? Welke opleiding ...
Een kraanmachinist bedient zware hijskranen en speelt aldus een belangrijke rol bij de realisatie van (grote) bouwprojecten.
Van installatie tot reparatie, dakwerkers zorgen ervoor dat daken stevig en waterdicht zijn. Maar wat houdt deze baan eigenlijk ...
Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse ...
Een projectleider bouw speelt een cruciale rol in de realisatie van allerhande bouwprojecten. We bespreken de belangrijkste ...
Een vloerder, ook wel tegelzetter genoemd, is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende soorten vloer- en wandbekleding.
Een (m/v) vastgoedmakelaar helpt klanten bij de aan- of verkoop, verhuur of beheer van onroerend goed, zoals woningen, ...
Wat doet een bekister precies? Welke opleiding is vereist en hoe kan je een (m/v) bekister worden? Welke vaardigheden heb je nodig ...
De job van een schilder omvat meer dan alleen maar verf op een muur aanbrengen. Wat doet hij/zij nog allemaal? Welke opleiding(en) ...