Vastgoedmakelaar
Een (m/v) vastgoedmakelaar helpt klanten bij de aan- of verkoop, verhuur of beheer van onroerend goed, zoals woningen, ...
Een kraanmachinist is verantwoordelijk voor het bedienen van verschillende types kranen - zoals mobiele kranen, torenkranen en rupskranen - op bouwplaatsen. Dit omvat het verplaatsen van zware materialen zoals beton, staal en andere constructiematerialen, maar ook machines en voertuigen.
Hun taken kunnen variëren van het hijsen van prefab betonelementen tot het laden en lossen van bouwmaterialen. Veiligheid staat hierbij altijd voorop, aangezien foutieve handelingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de werkomgeving en de medewerkers. Kraanmachinisten moeten bij hun werk ook steevast rekening houden met de omgeving, de weersomstandigheden en de instructies van de werfleider.
Naast het bedienen van de kraan, voeren zij tenslotte ook onderhoud uit aan de machine en zorgen ze ervoor dat deze in optimale conditie is.
Ben jij een geboren kraanmachinist? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
Om kraanmachinist te worden, is geen specifieke vooropleiding vereist, maar een technisch diploma zoals een TSO (Technisch Secundair Onderwijs) in de richting van Bouw of Mechanica kan een goede basis vormen.
Specifieke opleidingen en certificeringen zijn echter wél essentieel. In België bieden verschillende organisaties trainingen aan, zoals Syntra en VDAB, waar je kunt leren werken met verschillende soorten kranen en veiligheidsvoorschriften. Het behalen van een hijsbewijs of een certificaat van vakbekwaamheid is vaak verplicht.
Voorafgaande ervaring als grondwerker of chauffeur is vaak een pluspunt, maar niet vereist. Vaak begint men als assistent op een bouwplaats, waar men ervaring opdoet met diverse bouwmachines en materialen.
Na verloop van tijd kan men zo doorgroeien naar een functie als kraanmachinist, vooral na het volgen van aanvullende trainingen en het behalen van de nodige certificeringen, zoals een CVO-certificaat Kraanmachinist of een getuigschrift ‘Vakbekwaamheid Kraanmachinist’.
Het maandloon van een kraanmachinist in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie. Een beginnende kraanmachinist verdient gemiddeld tussen 2.200 euro en 2.800 euro bruto per maand. Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot 3.500 euro bruto per maand.
Meer gespecialiseerde kraanmachinisten kunnen een hoger salaris ontvangen, afhankelijk van hun specifieke rol en ervaring. Zo kunnen rupskraanmachinisten en industrieel kraanmachinisten hun brutomaandloon zien oplopen tot respectievelijk 3.800 euro en 4.000 euro per maand, terwijl een torenkraanmachinist soms tot 4.200 euro bruto per maand betaald krijgt.
Omwille van de gespecialiseerde aard van hun werk en de omstandigheden waarin ze werken, verdienen havenkraanmachinisten meestal het hoogste loon, tot 4.500 euro bruto per maand.
Bovenop hun basissalaris ontvangen kraanmachinisten veelal ook verschillende extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld en een eindejaarspremie.
In sommige bedrijven kunnen kraanmachinisten tevens in aanmerking komen voor prestatiegebonden bonussen en/of een verplaatsingsvergoeding (zoals bijvoorbeeld een terugbetaling van woon-werkverkeer, of een fietsvergoeding).
In sommige gevallen krijgen kraanmachinisten tenslotte een kledijvergoeding of (beschermende) werkkleding van hun werkgever.
Krijg jij waar je recht op hebt? Vergelijk je loon en extralegale voordelen met anderen, via het Jobat Salariskompas
Een (m/v) vastgoedmakelaar helpt klanten bij de aan- of verkoop, verhuur of beheer van onroerend goed, zoals woningen, ...
Zonder wegenwerkers geen aanleg en onderhoud van wegen, bruggen en trottoirs. Maar ... wat doen zij precies? Welke opleiding ...
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Een vloerder, ook wel tegelzetter genoemd, is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende soorten vloer- en wandbekleding.
De job van een metselaar, of metser, is zeer belangrijk in de bouwsector, waar vakmanschap en precisie samenkomen.
Een projectleider bouw speelt een cruciale rol in de realisatie van allerhande bouwprojecten. We bespreken de belangrijkste ...
Wat doet een bekister precies? Welke opleiding is vereist en hoe kan je een (m/v) bekister worden? Welke vaardigheden heb je nodig ...
Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse ...
Van installatie tot reparatie, dakwerkers zorgen ervoor dat daken stevig en waterdicht zijn. Maar wat houdt deze baan eigenlijk ...
De job van een schilder omvat meer dan alleen maar verf op een muur aanbrengen. Wat doet hij/zij nog allemaal? Welke opleiding(en) ...