Terug naar overzicht
Vorige

49 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Verzekeringsagent

Wat doet en verdient een kraanmachinist?

Een kraanmachinist bedient zware hijskranen en speelt aldus een belangrijke rol bij de realisatie van (grote) bouwprojecten. Hieronder sommen we voor je op welke taken een kraanmachinist precies uitoefent, welke opleiding en vaardigheden vereist zijn, wat mogelijke specialisaties zijn binnen het beroep en ... welk loon zij in Belgiƫ kunnen verwachten.
Het beroep van kraanmachinist

Wat doet
een kraanmachinist?

Een kraanmachinist is verantwoordelijk voor het bedienen van verschillende types kranen - zoals mobiele kranen, torenkranen en rupskranen - op bouwplaatsen. Dit omvat het verplaatsen van zware materialen zoals beton, staal en andere constructiematerialen, maar ook machines en voertuigen.

Hun taken kunnen variëren van het hijsen van prefab betonelementen tot het laden en lossen van bouwmaterialen. Veiligheid staat hierbij altijd voorop, aangezien foutieve handelingen ernstige gevolgen kunnen hebben voor de werkomgeving en de medewerkers. Kraanmachinisten moeten bij hun werk ook steevast rekening houden met de omgeving, de weersomstandigheden en de instructies van de werfleider.

Naast het bedienen van de kraan, voeren zij tenslotte ook onderhoud uit aan de machine en zorgen ze ervoor dat deze in optimale conditie is.

Ben jij een geboren kraanmachinist? Go for happy, deze werkgevers zijn op zoek... naar jou!
#

Wat moet een kraanmachinist
gestudeerd hebben?

Om kraanmachinist te worden, is geen specifieke vooropleiding vereist, maar een technisch diploma zoals een TSO (Technisch Secundair Onderwijs) in de richting van Bouw of Mechanica kan een goede basis vormen.

Specifieke opleidingen en certificeringen zijn echter wél essentieel. In België bieden verschillende organisaties trainingen aan, zoals Syntra en VDAB, waar je kunt leren werken met verschillende soorten kranen en veiligheidsvoorschriften. Het behalen van een hijsbewijs of een certificaat van vakbekwaamheid is vaak verplicht.

illustration-books

Hoe word je
een kraanmachinist?

Voorafgaande ervaring als grondwerker of chauffeur is vaak een pluspunt, maar niet vereist. Vaak begint men als assistent op een bouwplaats, waar men ervaring opdoet met diverse bouwmachines en materialen.

Na verloop van tijd kan men zo doorgroeien naar een functie als kraanmachinist, vooral na het volgen van aanvullende trainingen en het behalen van de nodige certificeringen, zoals een CVO-certificaat Kraanmachinist of een getuigschrift ‘Vakbekwaamheid Kraanmachinist’.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

284 vacatures beschikbaar voor kraanmachinist

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een kraanmachinist hebben?

Als kraanmachinist moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een kraanmachinist moet uitgebreide kennis hebben van de werking en het onderhoud van kranen. Dit omvat begrip van hydraulische systemen, motoren en de mechanica van verschillende kraantypes.
Veiligheid staat centraal in de functie van kraanmachinist. Je moet altijd alert zijn op mogelijke gevaren en de veiligheidsprotocollen strikt volgen om ongevallen te voorkomen.
Het bedienen van een kraan vereist grote nauwkeurigheid en geduld. Een verkeerde beweging kan grote schade veroorzaken of het werk vertragen.
Goede communicatie is essentieel om effectief samen te werken met collega's op de bouwplaats. Je moet instructies duidelijk kunnen begrijpen en doorgeven.
Snel en efficiƫnt kunnen reageren op technische problemen of onverwachte situaties is cruciaal voor het succesvol uitvoeren van de werkzaamheden.
Het bedienen van een kraan vereist een goede hand-oogcoƶrdinatie.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van kraanmachinist?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een kraanmachinist. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als kraanmachinist verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een kraanmachinist?

Het maandloon van een kraanmachinist in België varieert afhankelijk van ervaring en specialisatie. Een beginnende kraanmachinist verdient gemiddeld tussen 2.200 euro en 2.800 euro bruto per maand. Met enkele jaren ervaring kan dit oplopen tot 3.500 euro bruto per maand.

Meer gespecialiseerde kraanmachinisten kunnen een hoger salaris ontvangen, afhankelijk van hun specifieke rol en ervaring. Zo kunnen rupskraanmachinisten en industrieel kraanmachinisten hun brutomaandloon zien oplopen tot respectievelijk 3.800 euro en 4.000 euro per maand, terwijl een torenkraanmachinist soms tot 4.200 euro bruto per maand betaald krijgt.

Omwille van de gespecialiseerde aard van hun werk en de omstandigheden waarin ze werken, verdienen havenkraanmachinisten meestal het hoogste loon, tot 4.500 euro bruto per maand.

Extra

Bovenop hun basissalaris ontvangen kraanmachinisten veelal ook verschillende extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld en een eindejaarspremie.

In sommige bedrijven kunnen kraanmachinisten tevens in aanmerking komen voor prestatiegebonden bonussen en/of een verplaatsingsvergoeding (zoals bijvoorbeeld een terugbetaling van woon-werkverkeer, of een fietsvergoeding).

In sommige gevallen krijgen kraanmachinisten tenslotte een kledijvergoeding of (beschermende) werkkleding van hun werkgever.

Krijg jij waar je recht op hebt? Vergelijk je loon en extralegale voordelen met anderen, via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een kraanmachinist
ā‚¬ 2.950 /maand
Minimum ā‚¬2.200
Maximum ā‚¬4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Bonus/commissie
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding