Terug naar overzicht
Vorige

25 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Financieel adviseur

Wat doet en verdient een klusjesman?

Een klusjesman is een veelzijdige vakman of -vrouw die verantwoordelijk is voor een breed scala aan onderhouds- en herstellingswerken, zowel in woningen als in commerciƫle gebouwen. Wat zijn hun dagdagelijkse taken? Welke opleiding is een meerwaarde? Welke vaardigheden en specialisaties zijn mogelijk? En... wat is hun gemiddeld salaris? Een overzicht.
Het beroep van klusjesman

Wat doet
een klusjesman?

De job van een klusjesman is zeer gevarieerd. Hij/zij wordt heel vaak ook “een manusje-van-alles” genoemd. Deze allrounder staat in voor allerhande reparaties en onderhoudswerken, zoals het herstellen van lekkende kranen, het vervangen van kapotte verlichting, schilderwerken, het ophangen van rekken, of zelfs het repareren van meubels.

Daarnaast kan een klusjesman verantwoordelijk zijn voor preventief onderhoud, zoals het controleren van verwarmingsinstallaties, elektrische systemen en sanitair.

In bedrijven wordt een klusjesman vaak ingeschakeld voor het onderhoud van de infrastructuur en soms ook voor het verhuizen of opbouwen van werkstations. De job vereist zowel technische als praktische kennis, omdat een klusjesman met verschillende materialen en gereedschappen moet werken.

Ben jij op zoek naar een job als (m/v) klusjesman? Check de openstaande vacatures en... solliciteer!
#

Wat moet een klusjesman
gestudeerd hebben?

Er is geen specifieke diploma-eis om klusjesman te worden, maar een technische opleiding biedt sowieso een sterke basis.

In België kun je via verschillende wegen het beroep van klusjesman aanleren. Bijvoorbeeld, via ...

  • ... het beroepssecundair onderwijs (BSO): richtingen zoals Houtbewerking, Bouw of Elektromechanica bieden een goede basis. Deze opleidingen voorzien in de nodige praktijkervaring en kennis van materialen.
  • ... Syntra-cursussen: Syntra biedt verschillende opleidingen voor wie zich wil omscholen tot klusjesman. Deze opleidingen richten zich op specifieke vakgebieden zoals elektriciteit, loodgieterij of schrijnwerkerij.
  • ... VDAB-opleidingen: ook VDAB biedt trajecten aan waarbij werkzoekenden een opleiding kunnen volgen tot allround klusjesman.

Hoewel een diploma niet altijd vereist is, wordt ervaring en kennis van verschillende technieken vaak als belangrijker beschouwd.

illustration-books

Hoe word je
een klusjesman?

Er is geen specifieke carrièreladder om klusjesman te worden, maar relevante werkervaring is cruciaal. Velen die het beroep uitoefenen, zijn begonnen in andere technische functies, zoals elektricien, loodgieter of timmerman. Door in deze functies ervaring op te doen, bouw je de nodige technische kennis op om een veelzijdige klusjesman te worden.

Ontdek: Wat doet en verdient een elektricien?

Daarnaast kan het helpen om via een stage of leertraject praktijkervaring op te doen bij een ervaren vakman.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

61 vacatures beschikbaar voor klusjesman

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een klusjesman hebben?

Als klusjesman moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een klusjesman moet basiskennis hebben van elektriciteit, loodgieterij, bouwtechnieken en andere technische aspecten. Deze kennis is nodig om verschillende soorten herstellingen en onderhoudswerken uit te voeren.
Elke situatie is anders, en een klusjesman moet snel oplossingen kunnen bedenken voor onverwachte problemen. Of het nu gaat om een lekkage of een defect elektrisch systeem, het vermogen om snel en efficiƫnt te reageren is essentieel.
Praktische vaardigheden en precisie zijn belangrijk voor het uitvoeren van werken zoals schilderen, het plaatsen van tegels of het monteren van meubels.
Een klusjesman moet vaak zelfstandig werken en zelf beslissingen kunnen nemen over hoe een probleem aangepakt moet worden.
Omdat een klusjesman vaak bij mensen thuis werkt, is het belangrijk om vriendelijk en professioneel met klanten om te gaan. Goede communicatievaardigheden en beleefdheid dragen bij aan klanttevredenheid.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van klusjesman?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een klusjesman. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als klusjesman verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een klusjesman?

Gemiddeld verdient een (m/v) klusjesman tussen 2.000 euro en 2.800 euro bruto per maand. Sowieso varieert hun salaris afhankelijk van ervaring, specialisatie en plaats van tewerkstelling.

Klusjesmannen met meer ervaring en specifieke technische vaardigheden verdienen over het algemeen dus méér, vooral in de industrie of wanneer ze als zelfstandige werken.

Extra

Bovenop hun loonpakket genieten klusjesmannen in België vaak ook van enkele extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, ecocheques, vakantiegeld, een eindejaarspremie en een groepsverzekering.

Klusjesmannen die in dienst zijn van een bedrijf, krijgen vaak een firmawagen om naar verschillende werklocaties te rijden. Afhankelijk van de afspraken met de werkgever kan deze auto ook gebruikt worden voor persoonlijk gebruik. Klusjesmannen die eigen vervoer gebruiken, ontvangen meestal een verplaatsingsvergoeding voor hun woon-werkverkeer.

Lees ook: Kan je verplaatsingen voor het werk met je eigen wagen weigeren?

Tenslotte voorzien de meeste werkgevers hun klusjesmannen van het nodige gereedschap om hun job te kunnen uitoefenen. Dit kan gaan van basismateriaal zoals schroevendraaiers en boren, tot gespecialiseerde apparatuur.

Krijg jij loon en extralegale voordelen zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket dankzij het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een klusjesman
ā‚¬ 2.580 /maand
Minimum ā‚¬2.000
Maximum ā‚¬3.200
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Ecocheques
  • Vakantiegeld
  • Eindejaarspremie
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen
  • Vergoeding woon-werkverkeer