Opvoeder
Opvoeders dragen bij in de vorming van de toekomstige generaties. Ze zijn betrokken bij de opvoeding en begeleiding van kinderen ...
Een (m/v) huishoudhulp helpt particulieren met het uitvoeren van huishoudelijke taken die uiteenlopen van schoonmaken tot wassen, strijken en het onderhouden van de woning. Deze taken kunnen variëren afhankelijk van de noden van het huishouden waarvoor hij/zij werkt.
De belangrijkste verantwoordelijkheden van een (m/v) huishoudhulp omvatten:
In sommige gevallen helpt een huishoudhulp ook bij het bereiden van maaltijden of bij lichte administratieve taken, zoals het sorteren van post. Een huishoudhulp kan ook instaan voor het halen van boodschappen of het bijhouden van boodschappenlijstjes, bijvoorbeeld.
Op zoek naar een job als (m/v) huishoudhulp? Bekijk de openstaande vacatures van volgende werkgevers...
Er is geen specifiek diploma vereist om als (m/v) huishoudhulp te starten Wel kunnen opleidingen binnen de sector helpen om sneller een job te vinden, of om door te groeien.
Vaak biedt een werkgever, zoals een dienstenchequebedrijf, trainingen aan om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Specifieke opleidingen zoals een basisopleiding schoonmaak of huishoudhulp kunnen gevolgd worden bij instellingen zoals VDAB (in Vlaanderen), Forem (in Wallonië) of Actiris (in Brussel).
Ook worden er geregeld vormingen aangeboden die zich richten op de correcte omgang met schoonmaakproducten, ergonomische schoonmaaktechnieken en klantgericht werken.
Iedereen kan zonder specifieke (voor)opleiding aan de slag als (m/v) huishoudhulp. Eerdere ervaring in schoonmaak, logistiek of zelfs in de zorgsector kunnen weliswaar nuttig zijn.
Veel huishoudhulpen beginnen zonder specifieke ervaring, maar worden snel opgeleid door hun werkgever om aan de vereisten te voldoen.
Getuigenis: Joke werkt bij Familiehulp dienstencheques...
Vooral dienstenchequebedrijven zijn een belangrijke werkgever voor huishoudhulpen in België. Deze bedrijven zorgen vaak voor een vlotte instroom van werknemers en begeleiden hen vanaf de start met de nodige opleidingen en werkplaatsbegeleiding.
Ontdek: Wat zijn dienstencheques en hoeveel kosten ze?
Een (m/v) huishoudhulp die werkt via een dienstenchequesysteem kan in België rekenen op een bruto maandloon dat gemiddeld varieert tussen 1.900 euro en 2.200 euro, afhankelijk van ervaring en regio van tewerkstelling.
Meer gespecialiseerde huishoudhulpen mogen doorgaans rekenen op een hoger salaris dan hun collega’s met een algemener takenpakket.
Vooral huishoudhulpen die werken via het dienstenchequesysteem kunnen bovendien veelal rekenen op verschillende extralegale voordelen naast hun bruto maandloon. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een eindejaarspremie en vakantiegeld.
Huishoudhulpen die verplaatsingen moeten doen naar verschillende werkplekken, krijgen meestal ook een vergoeding voor hun vervoerskosten: zowel via het openbaar vervoer als via eigen wagen of fiets, bijvoorbeeld.
Check: Kan je verplaatsingen voor het werk met je eigen wagen weigeren?
Sommige huishoudhulpen ontvangen tenslotte een vergoeding voor werkkledij of krijgen gratis werkkledij en schoonmaakbenodigdheden van hun werkgever. Dit kan variëren van schoenen en schorten tot schoonmaakproducten.
Bereken wat je waard bent: Verdien jij zoals het hoort?
Opvoeders dragen bij in de vorming van de toekomstige generaties. Ze zijn betrokken bij de opvoeding en begeleiding van kinderen ...
De job van een kassier(ster) vraagt een mix van nauwkeurigheid, klantvriendelijkheid en stressbestendigheid. Wat houdt hun job ...
Een webmaster is verantwoordelijk voor het beheer, de ontwikkeling en de technische optimalisatie van websites.
We bespreken hieronder in detail het beroep van een maatschappelijk assistent(e), inclusief wat hij/zij doet, de benodigde ...
Een brand- en veiligheidswacht speelt een belangrijke rol in industriële en risicovolle omgevingen waar veiligheid en preventie ...
Een sportleraar is een sleutelfiguur in de opvoeding en fysieke ontwikkeling van jongeren en volwassenen. We verkennen hieronder ...
Van sport en spel, over knutselactiviteiten... een animator houdt zich bezig met het entertainen van gasten, vaak kinderen of ...
Een redder is verantwoordelijk voor de veiligheid van zwemmers en andere waterliefhebbers, zowel in zwembaden als aan stranden.