Terug naar overzicht
Vorige

16 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Vloerder

Wat doet en verdient een huishoudhulp?

Van het schoonmaken van huizen tot het uitvoeren van kleine klusjes en boodschappen: een (m/v) huishoudhulp zorgt ervoor dat huishoudens efficiƫnt blijven draaien. Maar wat houdt deze job precies in? Welke vaardigheden heb je nodig en wat kun je verwachten qua salarispakket en doorgroeimogelijkheden? Dat ontdek je allemaal hieronder.
Het beroep van huishoudhulp

Wat doet
een huishoudhulp?

Een (m/v) huishoudhulp helpt particulieren met het uitvoeren van huishoudelijke taken die uiteenlopen van schoonmaken tot wassen, strijken en het onderhouden van de woning. Deze taken kunnen variëren afhankelijk van de noden van het huishouden waarvoor hij/zij werkt.

De belangrijkste verantwoordelijkheden van een (m/v) huishoudhulp omvatten:

  • Schoonmaken: het stofzuigen, dweilen en schoonmaken van vloeren, ramen en meubels.
  • Kledij onderhoud: wassen, strijken en vouwen van kleding.
  • Keuken onderhoud: vaatwassen, reinigen van keukentoestellen en het opruimen van de keuken.

In sommige gevallen helpt een huishoudhulp ook bij het bereiden van maaltijden of bij lichte administratieve taken, zoals het sorteren van post. Een huishoudhulp kan ook instaan voor het halen van boodschappen of het bijhouden van boodschappenlijstjes, bijvoorbeeld.

Op zoek naar een job als (m/v) huishoudhulp? Bekijk de openstaande vacatures van volgende werkgevers...
#

Wat moet een huishoudhulp
gestudeerd hebben?

Er is geen specifiek diploma vereist om als (m/v) huishoudhulp te starten Wel kunnen opleidingen binnen de sector helpen om sneller een job te vinden, of om door te groeien.

Vaak biedt een werkgever, zoals een dienstenchequebedrijf, trainingen aan om de kwaliteit van de dienstverlening te waarborgen. Specifieke opleidingen zoals een basisopleiding schoonmaak of huishoudhulp kunnen gevolgd worden bij instellingen zoals VDAB (in Vlaanderen), Forem (in Wallonië) of Actiris (in Brussel).

Ook worden er geregeld vormingen aangeboden die zich richten op de correcte omgang met schoonmaakproducten, ergonomische schoonmaaktechnieken en klantgericht werken.

illustration-books

Hoe word je
een huishoudhulp?

Iedereen kan zonder specifieke (voor)opleiding aan de slag als (m/v) huishoudhulp. Eerdere ervaring in schoonmaak, logistiek of zelfs in de zorgsector kunnen weliswaar nuttig zijn.

Veel huishoudhulpen beginnen zonder specifieke ervaring, maar worden snel opgeleid door hun werkgever om aan de vereisten te voldoen.

Getuigenis: Joke werkt bij Familiehulp dienstencheques...

Vooral dienstenchequebedrijven zijn een belangrijke werkgever voor huishoudhulpen in België. Deze bedrijven zorgen vaak voor een vlotte instroom van werknemers en begeleiden hen vanaf de start met de nodige opleidingen en werkplaatsbegeleiding.

Ontdek: Wat zijn dienstencheques en hoeveel kosten ze?

Jobat app: dƩ makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

121 vacatures beschikbaar voor huishoudhulp

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een huishoudhulp hebben?

Als huishoudhulp moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een huishoudhulp moet meerdere taken efficiƫnt kunnen uitvoeren. Ze moeten prioriteiten kunnen stellen en een planning maken die hen toelaat hun tijd optimaal te benutten.
Het werk van een huishoudhulp vereist een hoge mate van zorgvuldigheid en aandacht voor detail. Het is belangrijk dat de ruimte schoon is en dat taken tot in de kleinste details worden afgewerkt.
Een huishoudhulp komt vaak in contact met de bewoners van het huis waar zij werkt. Het is daarom belangrijk om klantgericht en beleefd te zijn, en een goed oog te hebben voor de specifieke wensen van de klant.
Een huishoudhulp komt in nauw contact met de persoonlijke omgeving van de klant. Discretie en respect voor de privacy zijn daarom essentieel.
De job van een huishoudhulp kan fysiek veeleisend zijn. Het langdurig staan, tillen van spullen en uitvoeren van repetitieve handelingen vraagt om een goede conditie.
De noden van verschillende klanten kunnen sterk verschillen. Een huishoudhulp moet zich kunnen aanpassen aan verschillende huishoudens, werkomstandigheden en takenpakketten.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van huishoudhulp?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een huishoudhulp. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als huishoudhulp verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een huishoudhulp?

Een (m/v) huishoudhulp die werkt via een dienstenchequesysteem kan in België rekenen op een bruto maandloon dat gemiddeld varieert tussen 1.900 euro en 2.200 euro, afhankelijk van ervaring en regio van tewerkstelling.

Meer gespecialiseerde huishoudhulpen mogen doorgaans rekenen op een hoger salaris dan hun collega’s met een algemener takenpakket.

Extra

Vooral huishoudhulpen die werken via het dienstenchequesysteem kunnen bovendien veelal rekenen op verschillende extralegale voordelen naast hun bruto maandloon. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een eindejaarspremie en vakantiegeld.

Huishoudhulpen die verplaatsingen moeten doen naar verschillende werkplekken, krijgen meestal ook een vergoeding voor hun vervoerskosten: zowel via het openbaar vervoer als via eigen wagen of fiets, bijvoorbeeld.

Check: Kan je verplaatsingen voor het werk met je eigen wagen weigeren?

Sommige huishoudhulpen ontvangen tenslotte een vergoeding voor werkkledij of krijgen gratis werkkledij en schoonmaakbenodigdheden van hun werkgever. Dit kan variëren van schoenen en schorten tot schoonmaakproducten.

Bereken wat je waard bent: Verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een huishoudhulp
ā‚¬ 2.200 /maand
Minimum ā‚¬1.900
Maximum ā‚¬2.600
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Eindejaarspremie
  • Vakantiegeld
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Fietsvergoeding