Terug naar overzicht
Vorige

6 van 103

Volgende
Volgend artikel:

Aankoper

Wat doet en verdient een drukker?

In het beroep van drukker komen creativiteit en technische vaardigheden samen. Maar wat betekent dat concreet voor zijn/haar dagdagelijkse takenpakket? Welke opleiding(en) moeten ze volgen? Welke vaardigheden zijn nodig? Welke specialisaties zijn mogelijk? En vooral: welk salarispakket kan je als drukker in Belgiƫ verwachten? Je ontdekt het allemaal hieronder...
Het beroep van drukker

Wat doet
een drukker?

Een drukker is meer dan enkel de persoon die op een ‘print’-knop drukt. De hedendaagse drukker is een (m/v) allrounder die complexe drukprocessen beheerst en zorgt voor kwalitatief hoogwaardig drukwerk.

Hij/zij zet digitale bestanden om in tastbaar drukwerk, in de vorm van boeken, tijdschriften, brochures, flyers, posters en verpakkingen, maar ook bijvoorbeeld etiketten en textielbedrukking. De taken van een drukker variëren afhankelijk van de specifieke druktechnieken en het soort drukwerk, maar enkele kernactiviteiten zijn het...

  • ... voorbereiden van de drukpersen: het instellen van de machines, het plaatsen van de drukplaten en het afstellen van de inkt.
  • ... controleren van het drukproces: om te zorgen voor consistentie en kwaliteit. Dit omvat het aanpassen van de drukinstellingen en het controleren van de afdrukken op fouten.
  • ... onderhouden van de machines: om deze in een optimale conditie te houden, dus ook via kleine reparaties, indien nodig.
  • ... samenwerken met ontwerpers en klanten: om specificaties en aanpassingen te bespreken, zodat het eindproduct voldoet aan de wensen van de klant.
Ben jij niet vies van wat inkt aan je handen? Deze bedrijven zijn momenteel op zoek naar een (m/v) drukker!
#

Wat moet een drukker
gestudeerd hebben?

In België kun je verschillende opleidingen volgen om drukker te worden. Enkele van de meest relevante opleidingen zijn:

  • de richting Grafische Technieken in het TSO (Technisch Secundair Onderwijs);
  • een professionele bachelor in Grafische en Digitale Media aan hogescholen zoals de Arteveldehogeschool of de Erasmushogeschool Brussel;
  • een Certificaat Gespecialiseerd Werknemer Grafische Technieken, met focus op specifieke druktechnieken, zoals offsetdruk of digitaal drukwerk.

Er zijn ook tal van cursussen en opleidingen beschikbaar via Syntra en andere centra voor volwassenenonderwijs die specifiek gericht zijn op druktechnieken en grafische productie.

illustration-books

Hoe word je
een drukker?

Hoewel specifieke ervaring niet altijd vereist is, helpt het om relevante stages of werkervaring te hebben in de grafische sector. Veel drukkers beginnen als assistent of in een andere ondersteunende rol binnen een drukkerij. Dit geeft hen de kans om praktijkervaring op te doen en de verschillende aspecten van het drukproces te leren kennen.

Via aanvullende cursussen of trainingen kunnen zij zich nog verder specialiseren, om hun vaardigheden te verdiepen in specifieke druktechnieken of -machines.


Job-alert: jobs op maat in je mailbox
illustration

44 vacatures beschikbaar voor drukker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een drukker hebben?

Als drukker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een grondige kennis van druktechnieken en de werking van drukmachines is essentieel. Dit omvat zowel traditionele offsetdruk als moderne digitale druktechnieken.
Nauwkeurigheid en aandacht voor detail zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat elk drukwerk van hoge kwaliteit is en voldoet aan de specificaties.
Tijdens het drukproces kunnen er verschillende problemen optreden, zoals kleurafwijkingen of mechanische storingen. Een drukker moet snel en effectief kunnen reageren op deze uitdagingen.
Een drukker moet goed kunnen samenwerken met ontwerpers en klanten om ervoor te zorgen dat het eindproduct aan alle verwachtingen voldoet.
Het werk kan fysiek veeleisend zijn, vooral bij het hanteren van grote papierrollen en het instellen van zware machines.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van drukker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een drukker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als drukker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een drukker?

Het gemiddelde salaris van een drukker in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en specialisatie. Een startende drukker kan rekenen op een bruto maandloon van ongeveer 2.000 euro tot 2.400 euro. Met meer ervaring en specialisatie kan dit loon oplopen tot 3.000 euro per maand, of meer.

Drukkers die zich specialiseren in complexe of nichemarkten, zoals 3D-druk of flexografie, kunnen eventueel nog hogere salarissen verwachten, soms tot bruto 3.500 euro per maand, of meer.

Extra

Naast hun basisloon kunnen drukkers ook rekenen op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en soms zelfs een bedrijfswagen of mobiliteitsvergoeding, afhankelijk van de werkgever en de specifieke functie.

Sommige drukkerijen bieden tevens bonussen of winstdelingsplannen aan, afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en de individuele bijdragen van de werknemers. Dit kan variëren van jaarlijkse bonussen tot kwartaalpremies.

Hoewel telewerk minder gebruikelijk is voor drukkers die fysiek aanwezig moeten zijn bij de drukpersen, kunnen sommige functies binnen de sector toch flexibiliteit bieden wat betreft werkuren en thuiswerken, vooral voor administratieve of ontwerpgerelateerde taken.

Krijg jij voldoende loon naar werk? Doe de check via het Jobat Salariskompas!
Gemiddelde brutosalaris van een drukker
ā‚¬ 2.600 /maand
Minimum ā‚¬2.000
Maximum ā‚¬3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie
  • Flexibele werkuren
  • Thuiswerk