Terug naar overzicht
Vorige

2 van 153

Volgende
Volgend artikel:

IT-manager

Wat doet en verdient een bodemonderzoeker?

Ben je gefascineerd door de geheimen die de aarde verbergt? Wil je bijdragen aan een schonere en veiligere leefomgeving? Dan is het beroep van bodemonderzoeker misschien wel iets voor jou. Maar... wat moet je precies studeren? Welke vaardigheden zijn nodig? Hoe kan jij je als (m/v) bodemonderzoeker verder specialiseren? En welk loon en extralegale voordelen mag je verwachten? Een overzicht.
Het beroep van bodemonderzoeker

Wat doet
een bodemonderzoeker?

Een bodemonderzoeker houdt zich bezig met het analyseren van de kwaliteit, structuur en samenstelling van de bodem. Deze analyses zijn cruciaal voor verschillende sectoren, zoals bouw, landbouw en milieu. Het werkveld varieert van het uitvoeren van verkennende onderzoeken tot het opstellen van gedetailleerde rapporten over bodemverontreiniging.

Concreet omvat het werk:

  • stalen nemen: bodemmonsters verzamelen en voorbereiden voor laboratoriumonderzoek.
  • het analyseren van gegevens: testresultaten interpreteren om een oordeel te vormen over de staat van de bodem. (Is deze verontreinigd? En zo ja, door welke stoffen?)
  • rapporteren: bevindingen vastleggen in duidelijke rapporten, vaak met aanbevelingen voor verder gebruik of sanering.
  • advies geven: overleg met klanten of andere stakeholders over de resultaten en eventuele vervolgstappen.
  • toezicht: op bouwprojecten en industriële activiteiten.

Bodemonderzoekers werken vaak samen met ingenieurs, ecologen en projectontwikkelaars en zijn soms betrokken bij terreinwerk, dat fysieke inspanning vereist.

Op zoek naar een job als (m/v) bodemonderzoeker? Check het actuele vacatureaanbod en ... go for happy!
#

Wat moet een bodemonderzoeker
gestudeerd hebben?

Om (m/v) bodemonderzoeker te worden, heb je doorgaans een bachelor- of masterdiploma in een wetenschappelijke richting nodig. Denk hierbij aan geologie, bodemkunde, milieuwetenschappen, chemie, land- & tuinbouwkunde of een gerelateerde discipline. In België worden deze opleidingen aangeboden door verschillende universiteiten en hogescholen.

Daarnaast bieden diverse hogescholen en universiteiten in Vlaanderen en Wallonië specifieke cursussen en specialisaties aan die aansluiten bij milieutechnologie of bodemkunde.

illustration-books

Hoe word je
een bodemonderzoeker?

Een startpositie als bodemonderzoeker vereist meestal een academische achtergrond zoals hierboven beschreven. Ervaring in verwante functies, zoals laborant in milieuanalyses of technisch medewerker in bouwprojecten, kan een goede opstap zijn.

Een stage of traineeship bij een milieuadviesbureau of onderzoeksinstelling biedt praktische ervaring en verhoogt je kansen op een baan bij een gespecialiseerd onderzoeksbureau, een overheidsinstelling of een industriële onderneming.

Doorgaans begin je ergens als assistent en krijg je de kans om verder op te klimmen naar een meer verantwoordelijke functie als (m/v) bodemonderzoeker.


Upload je cv en ontvang jobaanbiedingen op jouw maat
illustration

Welke vaardigheden
moet een bodemonderzoeker hebben?

Als bodemonderzoeker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een grondige kennis van geologie, bodemkunde, chemie en biologie is essentieel, alsook van relevante milieuwetgeving in Belgiƫ, zoals het Bodemdecreet. Omdat ze vaak in het veld werken, moeten bodemonderzoekers ook in staat zijn om bodemmonsters te nemen en apparatuur te bedienen.
Bodemonderzoek vereist een hoge mate van precisie, zowel bij staalname als bij rapportage.
Het vermogen om gegevens kritisch te evalueren en samenhangende conclusies te trekken is essentieel.
Je moet onderzoeksresultaten helder kunnen uitleggen, zowel aan technische als niet-technische doelgroepen.
Bodemonderzoek kan terreinwerk omvatten dat lichamelijk uitdagend is.
Bodemonderzoekers worden vaak geconfronteerd met complexe problemen waarvoor ze creatieve oplossingen moeten vinden.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bodemonderzoeker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bodemonderzoeker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bodemonderzoeker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bodemonderzoeker?

Het gemiddelde bruto maandloon van een bodemonderzoeker in België ligt tussen 2.500 euro en 3.800 euro, afhankelijk van ervaring en specialisatie.

  • Starters verdienen gemiddeld rond 2.500 euro bruto per maand.
  • Ervaren bodemonderzoekers met een specialisatie zoals geotechniek kunnen maandelijks tot 4.500 euro verdienen.

Extra

Wat extralegale voordelen betreft ontvangen (m/v) bodemonderzoekers in België bovenop hun maandloon veelal ook maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en ecocheques.

Hoewel minder gebruikelijk in juniorfuncties, krijgen ervaren bodemonderzoekers of zij met terreinwerk vaak een bedrijfswagen (of een kilometervergoeding).

Afhankelijk van de werkgever en specialisatie kunnen bovendien aanvullende voordelen zoals een laptop, smartphone of extra vakantiedagen worden aangeboden. Net zoals er in sommige bedrijven ruimte is voor telewerk of flexibele uren, afhankelijk van de aard van het terreinwerk en/of de rapportering.

Jobat Salariskompas: Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen met gelijkaardige profielen
Gemiddelde brutosalaris van een bodemonderzoeker
ā‚¬ 3.250 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬4.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Ecocheques
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Vergoeding woon-werkverkeer
  • Laptop
  • GSM & smartphone
  • Internet
  • Thuiswerk
  • Flexibele werkuren