Terug naar overzicht
Vorige

86 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Heftruckchauffeur

Wat doet en verdient een bewakingsagent?

Een bewakingsagent speelt een cruciale rol in het creƫren en handhaven van een veilige omgeving. Maar wat houdt hun job nu precies in? Welke opleiding en vaardigheden zijn nodig? En hoe zit het met de verdiensten en specialisaties binnen dit beroep? Een overzicht...
Het beroep van bewakingsagent

Wat doet
een bewakingsagent?

Een bewakingsagent staat in voor de veiligheid en beveiliging van personen, gebouwen, en/of goederen. Concreet omvat dit onder meer het bewaken van terreinen, controleren van toegang, patrouilleren, detecteren van onregelmatigheden en reageren op noodsituaties.

Bewakingsagenten kunnen ingezet worden in diverse omgevingen zoals winkelcentra, bedrijven, overheidsgebouwen, evenementen, en meer. Behoren tot hun takenpakket:

  • Toegangscontrole: controleren van identiteitsbewijzen, bezoekers registreren en toegang tot gebouwen of terreinen beheren.
  • Surveillance: observeren van de omgeving, verdachte activiteiten opsporen en rapporteren, en patrouilleren om de veiligheid te garanderen.
  • Preventie: risico's inschatten, preventieve maatregelen nemen om incidenten te voorkomen, en procedures voor noodsituaties kennen en toepassen.
  • Interventie: in geval van incidenten de nodige stappen ondernemen, zoals het alarmeren van de politie of het verlenen van eerste hulp.
  • Rapportage: incidenten en verdachte activiteiten documenteren en rapporteren aan de verantwoordelijken.
Een job die bij jou past? Deze werkgevers zijn momenteel op zoek naar een (m/v) bewakingsagent
#

Wat moet een bewakingsagent
gestudeerd hebben?

Om bewakingsagent te worden, dien je een erkende opleiding te volgen en het Algemeen Bekwaamheidsattest Bewakingsagent te behalen.

In België zijn er verschillende mogelijkheden voor opleidingen, zoals de opleiding tot bewakingsagent aan een erkend opleidingsinstituut of via gespecialiseerde centra. Deze opleidingen behandelen onder andere wetgeving, communicatietechnieken, zelfverdediging, EHBO en veiligheidstechnieken.

illustration-books

Hoe word je
een bewakingsagent?

Voordat je als bewakingsagent aan de slag kunt, moet je een opleiding volgen en ...

  • ... minstens 18 jaar oud zijn.
  • ... in België wonen.
  • ... geen strafblad hebben.
  • ... fysiek en mentaal geschikt zijn voor de functie.
  • ... in het bezit zijn van een geldig basiscertificaat bewakingsagent.

Een achtergrond in de beveiligingssector, militaire dienst of ervaring in het handhaven van orde en veiligheid kan daarenboven een pluspunt zijn bij het solliciteren naar een baan als (m/v) bewakingsagent.


Jobat app: dƩ makkelijkste manier om te solliciteren
illustration

Welke vaardigheden
moet een bewakingsagent hebben?

Als bewakingsagent moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
In staat zijn om helder te communiceren met collega's en het publiek.
Het kunnen opmerken van verdachte situaties en gedragingen.
Rustig blijven en adequaat handelen in stressvolle situaties.
Om patrouilles uit te voeren en indien nodig snel te kunnen reageren.
Begrip hebben van relevante wet- en regelgeving met betrekking tot beveiliging.
Snel en adequaat kunnen reageren in onvoorziene situaties.
Betrouwbaarheid en ethisch handelen zijn essentieel in deze rol.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bewakingsagent?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bewakingsagent. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bewakingsagent verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bewakingsagent?

Het gemiddelde bruto maandloon van een bewakingsagent in België ligt tussen 1.800 en 2.500 euro, maar dit kan variëren afhankelijk van ervaring, locatie en werkgever. Specialisaties hebben absoluut ook invloed op het salaris, vanwege de extra vaardigheden en verantwoordelijkheden die bij deze specialisaties komen kijken.

Bewakingsagenten gespecialiseerd in evenementenbeveiliging kunnen zo tot 3.000 euro bruto per maand verdienen, terwijl hun collega’s in mobiele bewaking tot 3.200 euro kunnen betaald krijgen.

Het salaris van bewakingsagenten gespecialiseerd in persoonsbeveiliging (bodyguards) of werkzaam in luchthavenbeveiliging spant sowieso de kroon en bevindt zich gemiddeld tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto per maand.

Extra

De meest voorkomende extralegale voordelen die bewakingsagenten in België ontvangen, zijn bovendien: maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering of pensioenplan, flexibele werkuren en/of een bedrijfswagen, voor zij die zich ook moeten kunnen verplaatsen voor opdrachten, zoals voor mobiele bewaking of luchthavenbeveiliging bijvoorbeeld.

Afhankelijk van de prestaties van het bedrijf en/of individuele prestaties kunnen ten slotte ook bonussen worden toegekend als een extralegaal voordeel.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon en extralegale voordelen via het Jobat Salariskompas!
Gemiddelde brutosalaris van een bewakingsagent
ā‚¬ 2.300 /maand
Minimum ā‚¬1.800
Maximum ā‚¬3.500
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Flexibele werkuren
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie