Terug naar overzicht
Vorige

43 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Financieel manager

Wat doet en verdient een bekister?

Wat doet een bekister precies? Welke opleiding is vereist en hoe kan je een (m/v) bekister worden? Welke vaardigheden heb je nodig en wat zijn mogelijke specialisaties binnen het vak? Maar ook: wat verdient een bekister gemiddeld in België? En welke extralegale voordelen krijgt hij/zij bovendien? Een overzicht...
Het beroep van bekister

Wat doet
een bekister?

Een (m/v) bekister is in de bouwsector verantwoordelijk voor het maken van bekistingen, ook wel gietvormen genoemd. Deze bekistingen zijn tijdelijke constructies waarin beton wordt gegoten om bepaalde vormen te creëren, zoals muren, vloeren, trappen en kolommen.

Het werk van een bekister begint bij het lezen en interpreteren van bouwtekeningen, waarna hij of zij de bekisting assembleert met behulp van hout, metaal of kunststof. Na het gieten van het beton blijft de bekisting op zijn plaats tot het beton voldoende is uitgehard. Vervolgens wordt de bekisting verwijderd en blijft de betonnen structuur achter.

Concreet behoort tot het takenpakket van een bekister: het ...

  • ... lezen van bouwplannen en werktekeningen, wat cruciaal is om de exacte afmetingen, posities en wapening van de te bouwen structuur te begrijpen.
  • ... snijden, monteren en plaatsen van bekistingspanelen, in diverse materialen zoals hout, metaal of kunststof.
  • ... plaatsen van wapening door middel van ijzeren staven en netten die in de bekisting worden gelegd, in de correcte positie en hoeveelheid, om het beton te versterken.
  • ... storten en verdichten van het vloeibare beton, met behulp van trilnaalden om luchtbellen te verwijderen.
  • ... controleren van de bekisting en wapening, zodat alles volgens plan en zonder fouten kan gerealiseerd worden.
  • ... ontmantelen van de bekisting na het uitharden van het beton, zonder de betonnen structuur te beschadigen.
  • ... afwerken van de randen en oppervlakken volgens de specificaties.
Op zoek naar een job als (m/v) bekister? Check de openstaande vacatures en... solliciteer!
#

Wat moet een bekister
gestudeerd hebben?

In België is er geen officieel opleidingstraject specifiek gericht op bekisting. De meeste bekisters leren de knepen van het vak via on-the-job training op de bouwplaats. Via interne opleidingen en werkervaring bij bouwbedrijven kan zo de nodige kennis en vaardigheden worden opgedaan.

Een algemene opleiding in de bouw is dus sowieso een goede start. Via diverse opleidingen voor volwassenen kunnen nadien specifieke aspecten van bekisting, zoals het monteren van systeembekisting of het werken met speciale materialen, worden aangeleerd.

illustration-books

Hoe word je
een bekister?

Voordat je bekister kunt worden, is het nuttig om ervaring op te doen in andere bouwgerelateerde functies. Posities zoals bouwarbeider, betonwerker of timmerman bieden een goede basis. Deze functies helpen je om bekend te raken met de bouwplaats, materialen en gereedschappen.

Vaak vragen werkgevers om een zekere mate van ervaring in de bouwsector voordat ze je aannemen als bekister.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

75 vacatures beschikbaar voor bekister

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een bekister hebben?

Als bekister moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een bekister moet in staat zijn bouwtekeningen te lezen en te begrijpen, evenals de specifieke instructies die nodig zijn om de bekisting correct te plaatsen.
Het werk vereist handigheid met gereedschappen en materialen zoals hout, staal en beton.
Nauwkeurigheid is cruciaal bij het meten en snijden van materialen om ervoor te zorgen dat de bekisting exact past en de betonnen structuur volgens de specificaties wordt gevormd.
Bekisting is fysiek zwaar werk dat kracht en uithoudingsvermogen vereist.
Bekisters moeten altijd veiligheidsvoorschriften volgen om zichzelf en hun collega's te beschermen op de bouwplaats.
Bekisters werken vaak in teamverband om grote en complexe bekistingen te realiseren. Goede communicatie en samenwerking zijn essentieel.
Er kunnen onverwachte problemen opduiken tijdens de bouw. De bekister moet creatief kunnen denken om oplossingen te vinden.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bekister?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bekister. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bekister verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bekister?

Het maandloon van een bekister hangt in België af van diverse factoren als ervaring, plaats van tewerkstelling en eventuele specialisatie(s). Gemiddeld verdient een (m/v) bekister tussen 2.200 euro en 2.800 euro bruto per maand.

Ervaren bekisters en specialisten kunnen meer verdienen, tot gemiddeld tussen 3.000 euro en 3.600 euro bruto per maand. Specialisten in tunnelbekisting kunnen hun bruto maandsalaris zelfs zien oplopen tot 4.000 euro.

Extra

In België kunnen bekisters, net als veel andere werknemers in de bouwsector, ook genieten van verschillende extralegale voordelen naast hun reguliere salaris. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering of pensioenplan, extra vakantiegeld of een 13de maand.

In sommige gevallen, vooral voor bekisters die werken op verschillende bouwplaatsen, kan een bedrijfswagen worden aangeboden, die niet alleen handig is voor het woon-werkverkeer, maar soms ook privé kan en mag gebruikt worden.

Veel werkgevers voorzien bekisters tenslotte van werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals helmen, handschoenen en veiligheidsschoenen.

Vergelijk je loon met dat van anderen: Verdien jij zoals het hoort?
Gemiddelde brutosalaris van een bekister
2.650 /maand
Minimum €2.200
Maximum €4.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Groepsverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Hospitalisatieverzekering
  • Vakantiegeld
  • 13e maand
  • Bedrijfswagen
  • Vergoeding woon-werkverkeer