Wegenwerker
Zonder wegenwerkers geen aanleg en onderhoud van wegen, bruggen en trottoirs. Maar ... wat doen zij precies? Welke opleiding ...
Een (m/v) bekister is in de bouwsector verantwoordelijk voor het maken van bekistingen, ook wel gietvormen genoemd. Deze bekistingen zijn tijdelijke constructies waarin beton wordt gegoten om bepaalde vormen te creëren, zoals muren, vloeren, trappen en kolommen.
Het werk van een bekister begint bij het lezen en interpreteren van bouwtekeningen, waarna hij of zij de bekisting assembleert met behulp van hout, metaal of kunststof. Na het gieten van het beton blijft de bekisting op zijn plaats tot het beton voldoende is uitgehard. Vervolgens wordt de bekisting verwijderd en blijft de betonnen structuur achter.
Concreet behoort tot het takenpakket van een bekister: het ...
Op zoek naar een job als (m/v) bekister? Check de openstaande vacatures en... solliciteer!
In België is er geen officieel opleidingstraject specifiek gericht op bekisting. De meeste bekisters leren de knepen van het vak via on-the-job training op de bouwplaats. Via interne opleidingen en werkervaring bij bouwbedrijven kan zo de nodige kennis en vaardigheden worden opgedaan.
Een algemene opleiding in de bouw is dus sowieso een goede start. Via diverse opleidingen voor volwassenen kunnen nadien specifieke aspecten van bekisting, zoals het monteren van systeembekisting of het werken met speciale materialen, worden aangeleerd.
Voordat je bekister kunt worden, is het nuttig om ervaring op te doen in andere bouwgerelateerde functies. Posities zoals bouwarbeider, betonwerker of timmerman bieden een goede basis. Deze functies helpen je om bekend te raken met de bouwplaats, materialen en gereedschappen.
Vaak vragen werkgevers om een zekere mate van ervaring in de bouwsector voordat ze je aannemen als bekister.
Het maandloon van een bekister hangt in België af van diverse factoren als ervaring, plaats van tewerkstelling en eventuele specialisatie(s). Gemiddeld verdient een (m/v) bekister tussen 2.200 euro en 2.800 euro bruto per maand.
Ervaren bekisters en specialisten kunnen meer verdienen, tot gemiddeld tussen 3.000 euro en 3.600 euro bruto per maand. Specialisten in tunnelbekisting kunnen hun bruto maandsalaris zelfs zien oplopen tot 4.000 euro.
In België kunnen bekisters, net als veel andere werknemers in de bouwsector, ook genieten van verschillende extralegale voordelen naast hun reguliere salaris. De meest voorkomende zijn: maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering of pensioenplan, extra vakantiegeld of een 13de maand.
In sommige gevallen, vooral voor bekisters die werken op verschillende bouwplaatsen, kan een bedrijfswagen worden aangeboden, die niet alleen handig is voor het woon-werkverkeer, maar soms ook privé kan en mag gebruikt worden.
Veel werkgevers voorzien bekisters tenslotte van werkkledij en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s), zoals helmen, handschoenen en veiligheidsschoenen.
Vergelijk je loon met dat van anderen: Verdien jij zoals het hoort?
Zonder wegenwerkers geen aanleg en onderhoud van wegen, bruggen en trottoirs. Maar ... wat doen zij precies? Welke opleiding ...
De job van een metselaar, of metser, is zeer belangrijk in de bouwsector, waar vakmanschap en precisie samenkomen.
Een werfleider is de verbindende factor tussen bouwteam, leveranciers en opdrachtgevers. Hij of zij zorgt ervoor dat alles op de ...
Een (m/v) vastgoedmakelaar helpt klanten bij de aan- of verkoop, verhuur of beheer van onroerend goed, zoals woningen, ...
Een projectleider bouw speelt een cruciale rol in de realisatie van allerhande bouwprojecten. We bespreken de belangrijkste ...
Loodgieters zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van een goed functionerend sanitair systeem en het oplossen van diverse ...
Van installatie tot reparatie, dakwerkers zorgen ervoor dat daken stevig en waterdicht zijn. Maar wat houdt deze baan eigenlijk ...
De job van een schilder omvat meer dan alleen maar verf op een muur aanbrengen. Wat doet hij/zij nog allemaal? Welke opleiding(en) ...
Een kraanmachinist bedient zware hijskranen en speelt aldus een belangrijke rol bij de realisatie van (grote) bouwprojecten.
Een vloerder, ook wel tegelzetter genoemd, is verantwoordelijk voor het plaatsen van verschillende soorten vloer- en wandbekleding.