Terug naar overzicht
Vorige

11 van 127

Volgende
Volgend artikel:

Schadebeheerder

Wat doet en verdient een bankwerker?

Een bankwerker is actief in de metaalverwerkende industrie. Maar wat houdt dit beroep precies in? Welke opleidingen en vaardigheden zijn nodig? Welke specialisaties zijn mogelijk binnen het vakgebied? En... hoeveel verdient een (m/v) bankwerker gemiddeld in Belgiƫ? Je ontdekt het hieronder.
Het beroep van bankwerker

Wat doet
een bankwerker?

Een bankwerker is een (m/v) specialist in de metaalbewerking, die zich richt op het handmatig en machinaal bewerken van metalen onderdelen. Zijn of haar werkzaamheden omvatten het vijlen, slijpen, boren, schuren en samenstellen van metalen werkstukken. Ze werken met diverse machines en gereedschappen, zoals draaibanken, freesbanken, lasapparaten en meetinstrumenten.

De bankwerker werkt vaak met complexe technische tekeningen en specificaties om nauwkeurige en duurzame producten te creëren. Deze producten kunnen variëren van onderdelen voor machines en voertuigen, tot gereedschappen en structurele componenten.

Bankwerkers zijn meestal te vinden in werkplaatsen en fabrieken, waar ze verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden van metalen onderdelen die later worden gemonteerd tot grotere constructies. Ze werken nauw samen met lassers, monteurs en andere technici, om ervoor te zorgen dat de onderdelen voldoen aan de vereiste normen en specificaties. Naast het bewerken van materialen zijn ze vaak ook verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole van hun eigen werk.

Schuilt er een geboren (m/v) bankwerker in jou? Check dan snel volgende vacatures en ... solliciteer!
#

Wat moet een bankwerker
gestudeerd hebben?

Om bankwerker te worden, is een opleiding in metaalbewerking of een aanverwant vakgebied essentieel. In België kun je deze kennis opdoen via verschillende onderwijsniveaus:

  • Beroepssecundair Onderwijs (BSO): de richting ‘Mechanica’ of ‘Metaalbewerking’ is een populaire keuze voor wie de basisvaardigheden van het vak wil leren. Hier leer je de basisprincipes van metaalbewerking, gereedschapsleer en technische tekeningen lezen.
  • Technisch Secundair Onderwijs (TSO): de richting ‘Mechanische Technieken’ biedt een meer theoretische benadering en bereidt je voor op complexere taken binnen de metaalverwerkende industrie.
  • Volwassenenonderwijs en Syntra-cursussen: deze opleidingen zijn geschikt voor volwassenen die een carrièreswitch willen maken of hun vaardigheden willen verbeteren. Cursussen zoals ‘Bankwerker Metaal’ of ‘Metaalbewerker’ zijn specifiek gericht op de praktijk en bieden vaak ook stages aan om ervaring op te doen.
  • Leertijd of Duaal Leren: een combinatie van werken en leren, waar je naast het opdoen van praktijkervaring in een bedrijf ook theoretische kennis verwerft via een onderwijsinstelling.
illustration-books

Hoe word je
een bankwerker?

Een typische carrière als bankwerker begint vaak met een stage of een leercontract tijdens de opleiding. Na het afronden van de opleiding kun je starten als assistent-bankwerker of in een vergelijkbare positie binnen een metaalverwerkend bedrijf. Met enkele jaren ervaring kun je doorgroeien naar de rol van volwaardig bankwerker, waar je zelfstandig aan complexe projecten werkt.

Sommige bankwerkers beginnen hun carrière in bredere mechanische of metaalbewerkingsrollen, zoals lasser of machine-operator, en specialiseren zich later als bankwerker. Praktijkervaring in metaalbewerking, kennis van technische tekeningen en een goed oog voor detail zijn cruciaal om succesvol te zijn in deze functie.

Ontdek: Wat doet en verdient een lasser?

Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

219 vacatures beschikbaar voor bankwerker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een bankwerker hebben?

Als bankwerker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Een bankwerker moet complexe technische tekeningen kunnen lezen en interpreteren. Dit vereist niet alleen kennis van symbolen en maatvoering, maar ook een goed ruimtelijk inzicht om de onderdelen correct te assembleren.
Het bewerken van metalen onderdelen vereist uiterste precisie. Een kleine fout kan leiden tot afwijkingen die het eindproduct onbruikbaar maken. Daarom moet een bankwerker nauwkeurig kunnen werken en gedetailleerde controle uitvoeren op zijn werk.
Bankwerkers moeten comfortabel zijn met het gebruik van verschillende gereedschappen en machines. Goede handvaardigheid en coƶrdinatie zijn essentieel om veilig en efficiƫnt te kunnen werken.
Tijdens het bewerken van metalen kunnen er onvoorziene problemen ontstaan, zoals afwijkingen in het materiaal of fouten in de technische tekening. Een bankwerker moet snel kunnen reageren en oplossingen vinden om de productie niet te vertragen.
Werken met zware machines en scherpe gereedschappen brengt risicoā€™s met zich mee. Een bankwerker moet altijd veiligheidsprocedures volgen en beschermende uitrusting gebruiken om ongevallen te voorkomen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bankwerker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bankwerker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bankwerker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bankwerker?

Het bruto maandloon van een bankwerker in België varieert afhankelijk van ervaring, locatie en specialisatie.

  • Een startende bankwerker kan rekenen op een salaris van zo’n 2.000 euro tot 2.400 euro bruto per maand.
  • Met enkele jaren ervaring stijgt dit loon naar een gemiddelde van 2.500 euro tot 3.000 euro/maand.
  • Bankwerkers met een specifieke specialisatie - zoals matrijzenmaker of fijnmechanisch bankwerker - kunnen hun salaris zien oplopen tot 3.500 euro/maand.

Bankwerkers die werken in sectoren met een hoge vraag naar specialistische vaardigheden - zoals in de luchtvaart of medische sector - kunnen vaak rekenen op een nog iets hoger loon - tot 3.800 euro/maand - vanwege de complexiteit en precisie die deze banen vereisen.

Extra

Naast hun maandloon kunnen bankwerkers meestal nog rekenen op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques, ecocheques, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering en een fietsvergoeding.

Hoewel minder gebruikelijk voor bankwerkers kan een bedrijfswagen soms ook worden aangeboden, vooral als de functie veel verplaatsingen vereist.

Sommige bedrijven bieden tenslotte prestatiegerelateerde bonussen of een winstdeelname aan hun werknemers, afhankelijk van de winstgevendheid van het bedrijf.

Bereken wat je waard bent: Vergelijk jouw loonpakket via het Jobat Salariskompas
Gemiddelde brutosalaris van een bankwerker
ā‚¬ 2.650 /maand
Minimum ā‚¬2.000
Maximum ā‚¬3.800
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Groepsverzekering
  • Fietsvergoeding
  • Bedrijfswagen
  • Bonus/commissie