Terug naar overzicht
Vorige

91 van 148

Volgende
Volgend artikel:

Logistiek manager

Wat doet en verdient een bakker?

Wat is er heerlijker dan het aroma van versgebakken brood en heerlijke patisserie, geproduceerd door de bekwame handen van een bakker? Met het water in de mond focussen we op het ambacht van de bakker, van de dagelijkse taken tot noodzakelijke opleidingen en specialisaties tot... het maandloon en de extralegale voordelen van een bakker.
Het beroep van bakker

Wat doet
een bakker?

Bakkers zijn de creatieve vakmensen achter ons dagelijks brood en gebak die onze ontbijttafels en koffiepauzes sieren. Ze zorgen voor een gevarieerd aanbod van heerlijke en ambachtelijke producten, van traditionele broden tot trendy patisserie.

Dagelijks bereidt hij/zij het deeg, vormt het in diverse broodsoorten en bedenkt creatieve recepten voor zoete lekkernijen. Naast het bakken houdt de bakker zich ook bezig met het beheren van ingrediënten, het onderhouden van bakkerijapparatuur en het voldoen aan strikte hygiënenormen.

Zijn/haar job is veelzijdige en omvat kerntaken als...

  • ... de bereiding van diverse soorten brood, patisserie en viennoiserie, door het mengen van ingrediënten, kneden van deeg, bakken in de oven en afwerken van de producten.
  • ... het bewaken van de kwaliteit, door controle van grondstoffen, hygiëne in de bakkerij en het naleven van de HACCP-normen.
  • ... het verwerken en beheren van bestellingen, zowel van particulieren als voor horecazaken of andere klanten.
  • ... het onderhouden van de bakkerij: machines schoonmaken, gereedschap onderhouden en de werkruimte netjes houden.
Een job op jouw lijf geschreven? Bekijk de openstaande vacatures voor (m/v) bakker en... go for happy!
#

Wat moet een bakker
gestudeerd hebben?

Om bakker te worden, kan men kiezen uit verschillende opleidingspaden. In België zijn er specifieke bakkersscholen en opleidingen die focussen op de kunst van het bakken. Enkele gerenommeerde instellingen zijn de Bakkersschool Ter Groene Poorte in Brugge en de COOVI-school in Anderlecht.

Deze opleidingen bieden zowel theoretische kennis als praktijkervaring, essentieel voor een succesvolle carrière in de bakkerijsector.

illustration-books

Hoe word je
een bakker?

Na het voltooien van een bakkersopleiding kan men direct aan de slag als bakker. Er zijn geen specifieke voorafgaande werkervaringen vereist, maar stages tijdens de opleiding of een leercontract kunnen je kansen op tewerkstelling zeker vergroten.

Ook zonder relevante opleiding kan je – via praktijkervaring – bakker worden. Sommigen beginnen als bakkershulp of assistent-bakker om ervaring op te doen alvorens de volledige verantwoordelijkheid van een bakker op zich te nemen.


Jobat app: Geen cv? Wij maken het voor jou!
illustration

100 vacatures beschikbaar voor bakker

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een bakker hebben?

Als bakker moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Kennis van bakkerijtechnieken, recepten, ingrediënten en machines.
Een bakker moet creatief zijn om steeds weer nieuwe en smaakvolle creaties te bedenken, zowel in brood als banket.
Precisie is cruciaal bij het meten en mengen van ingrediënten, en bij het volgen van recepten om consistente kwaliteit te garanderen.
De job vereist langdurig staan, tillen en fysieke activiteit, waardoor een goede fysieke conditie belangrijk is.
Een strikte naleving van de HACCP-normen en hygiënische voorschriften is onontbeerlijk om de voedselveiligheid te waarborgen.
Werken in een ploegensysteem, inclusief vroege ochtenden en weekends, hoort bij de job.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van bakker?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een bakker. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als bakker verder specialiseren in een bepaald gebied en je carrière daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een bakker?

Volgens recente gegevens verdient een beginnende bakker in België gemiddeld tussen 1.800 euro en 2.200 euro bruto per maand. Ervaring en specialisaties zullen het salaris sowieso verhogen.

Gemiddeld kan je ervan uitgaan dat een...

  • ... broodspecialist een salaris tussen 2.000 euro en 2.500 euro bruto per maand krijgt, afhankelijk van de ervaring en de aard van de bakkerij. Ambachtelijke bakkerijen die zich toeleggen op unieke broodsoorten kunnen hogere salarissen aanbieden.
  • ... patissier en/of banketbakker met enige ervaring tussen 2.200 euro en 2.800 euro verdient. Toppatissiers met een gevestigde reputatie kunnen zelfs hogere inkomensniveaus bereiken, vooral als ze betrokken zijn bij high-end patisseriezaken of als ze hun eigen bedrijf hebben.
  • ... chocolatier met enige ervaring kan rekenen op een brutomaandloon tussen 2.300 euro en 2.900 euro. De reputatie van de chocolatier en de exclusiviteit van hun creaties kunnen nog invloed hebben op het salarisniveau.

Extra

Het aanbod van extralegale voordelen voor bakkers varieert naar verluidt sterk, afhankelijk van de werkgever, de specifieke arbeidsovereenkomst en de cao (collectieve arbeidsovereenkomst) die van toepassing is.

De meest voorkomende extra’s waar een bakker in België van kan genieten, zijn: maaltijdcheques, vakantiegeld, een hospitalisatieverzekering en een aanvullend pensioenplan.

Sommige bakkerijen bieden ook flexibele werkuren aan hun personeel. Vaak krijgen bakkers tenslotte een vergoeding voor de aanschaf en het onderhoud van hun werkkleding, zoals bakkersuniformen en veiligheidsschoenen, of worden deze door de werkgever voorzien.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loon en extralegale voordelen met anderen!
Gemiddelde brutosalaris van een bakker
€ 2.200 /maand
Minimum €1.800
Maximum €2.900
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Maaltijdcheques
  • Vakantiegeld
  • Hospitalisatieverzekering
  • Aanvullend pensioen
  • Flexibele werkuren