Bodemonderzoeker
Ben je gefascineerd door de geheimen die de aarde verbergt? Wil je bijdragen aan een schonere en veiligere leefomgeving? Dan is ...
Als afwasser, ook wel plongeur of (meer algemeen) keukenmedewerker genoemd, ben je verantwoordelijk voor het schoonmaken van borden, glazen, bestek en allerhande kookgerei. Dit gebeurt zowel met de hand als met behulp van industriële vaatwassers.
Daarnaast zorg je voor het schoonhouden van de keuken en het afvoeren van afval, én ondersteun je het keukenteam door bijvoorbeeld ingrediënten klaar te zetten of eenvoudige voorbereidende taken uit te voeren.
Je werkt voornamelijk in restaurants, hotels en andere horecagelegenheden, waar je een essentiële bijdrage levert aan de efficiëntie en hygiëne van de keuken.
Snel aan de slag in de horeca? Deze werkgevers zijn op zoek naar een (m/v) afwasser
Voor de functie van afwasser is geen specifieke opleiding vereist. De meeste afwassers leren de kneepjes van het vak on-the-job, door ervaring op te doen in de keuken.
Wel kan het handig zijn om een basiskennis van hygiëne en voedselveiligheid te hebben. Er zijn verschillende cursussen en opleidingen beschikbaar die hierop ingaan, maar deze zijn niet verplicht om als afwasser aan de slag te gaan. Werkgevers hechten meer waarde aan een proactieve werkhouding en hygiënebewustzijn.
Er is geen voorafgaande werkervaring vereist om als afwasser aan de slag te gaan. Deze functie is toegankelijk voor zowel starters als mensen die een carrièreswitch overwegen en bereid zijn om hard te werken.
Het is een ideale instapfunctie in de horecasector, waarbij je de mogelijkheid hebt om ervaring op te doen en door te groeien naar andere functies binnen de keuken of het restaurant, zoals keukenhulp of zelfs kok.
Ontdek: Hoeveel verdien je in de horeca?
Het loon van een afwasser in België hangt af van verschillende factoren, zoals ervaring, leeftijd, het type horecazaak en de regio waar hij/zij werkt. Gemiddeld bedraagt hun bruto maandloon tussen 1.800 euro en 2.200 euro.
Afwassers met bepaalde specialisaties, zoals diegenen die werken in high-end restaurants of die ervaring hebben met speciale reinigingstechnieken, kunnen iets meer verdienen, tot zo’n 2.470 euro gemiddeld.
Naast hun basissalaris kunnen afwassers in België vaak nog rekenen op extralegale voordelen zoals maaltijdcheques of een maaltijdvergoeding, een hospitalisatieverzekering, een groepsverzekering, vakantiegeld en (eventueel) een ploegenpremie.
Veel werkgevers bieden bovendien een (gedeeltelijke) terugbetaling van de kosten voor het woon-werkverkeer aan. Dit kan zowel voor openbaar vervoer als voor eigen vervoer gelden.
Sowieso kan het aanbod en de omvang van deze extralegale voordelen sterk variëren afhankelijk van de werkgever en de specifieke arbeidsvoorwaarden. Het is daarom erg belangrijk om bij je sollicitatie of tijdens een loononderhandeling steeds ook te informeren naar de beschikbare extralegale voordelen.
Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk jouw loonpakket via het Jobat Salariskompas
Ben je gefascineerd door de geheimen die de aarde verbergt? Wil je bijdragen aan een schonere en veiligere leefomgeving? Dan is ...
Secretaresses en secretarissen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van organisaties en leidinggevenden.
Een (m/v) kapper helpt mensen om er op hun best uit te zien door hun haar te knippen, kleuren en/of stylen. Het beroep combineert ...
Een systeembeheerder waarborgt de stabiliteit en veiligheid van de IT-infrastructuur binnen een organisatie. Hun ...
Een baggerwerker speelt een cruciale rol in het onderhoud en de ontwikkeling van waterwegen, havens en kustlijnen.
Een productontwikkelaar (of product developer) ontwerpt en ontwikkelt allerhande nieuwe producten. Deze functie vereist ...
Als medisch specialist richt een (m/v) radioloog zich op het diagnosticeren en behandelen van ziekten en aandoeningen met behulp ...
Technisch bedienden vormen de spil in diverse sectoren, waar ze een breed scala aan taken uitvoeren. We werpen hieronder een blik ...