Terug naar overzicht
Vorige

73 van 144

Volgende
Volgend artikel:

Buschauffeur

Wat doet en verdient een advocaat?

Als hoeders van recht en gerechtigheid vervullen advocaten een belangrijke rol in onze samenleving. Ze vertegenwoordigen individuen en organisaties in juridische aangelegenheden en streven naar het handhaven van de wet en het verdedigen van de rechten van hun cliƫnten. Hoe je een advocaat wordt, waarin je je kan specialiseren en hoeveel je kan verdienen, beschrijven we hieronder.
Het beroep van advocaat

Wat doet
een advocaat?

Een advocaat is een jurist die cliënten verdedigt, adviseert en bijstaat in juridische geschillen en/of gerechtelijke procedures. Hij of zij behartigt de belangen van cliënten in rechtbanken, bij onderhandelingen en bij andere juridische procedures.

De taken van een advocaat zijn divers en omvatten onder meer:

  • Juridisch advies: het bestuderen van de juridische aspecten van een zaak en het adviseren van cliënten over hun rechten en plichten.
  • Onderhandelen: namens hun cliënten met andere partijen, zoals de tegenpartij, verzekeringsmaatschappijen of overheidsinstanties.
  • Procederen: het vertegenwoordigen van cliënten in rechtbanken en andere juridische procedures.
  • Opstellen van juridische documenten: zoals dagvaardingen, contracten en testamenten.
  • Bijstand bij strafzaken: het verdedigen van cliënten die worden beschuldigd van een misdrijf.
  • Bijstand bij familiezaken: het adviseren en begeleiden van cliënten bij echtscheidingen, alimentatiekwesties, voogdijgeschillen en andere familiezaken.
Op zoek naar een job als advocaat? Bekijk het actuele aanbod en vind de job van je leven!
#

Wat moet een advocaat
gestudeerd hebben?

Om advocaat te worden in België moet je een master in de rechten behalen aan een erkende universiteit.

Na het behalen van je diploma moet je je aansluiten bij de balie en een 3-jarige stage voltooien bij de Orde van Advocaten, gevolgd door het afleggen van een beroepsexamen. Dit examen wordt afgenomen door de stagecommissie van de Orde van Advocaten en omvat zowel schriftelijke als mondelinge onderdelen. Eens geslaagd ontvang je een bekwaamheidsattest en mag je aan de slag als advocaat.

illustration-books

Hoe word je
een advocaat?

Eens je diploma op zak kan je je inschrijven bij een balie, leg je de eed af en kan je beginnen aan de stage die 3 jaar duurt.

De verplichting om de stage te volgen belet weliswaar niet dat je als advocaat-stagiair reeds het beroep mag uitoefenen en, op enkele uitzonderingen na, dezelfde rechten hebt als andere advocaten. Op dat moment mag je met andere woorden reeds een eigen cliënteel uitbouwen.

Tot op heden kan je in Vlaanderen enkel als zelfstandige als advocaat aan de slag, ongeacht of je in je eentje, dan wel in een groter advocatenkantoor werkt. In Wallonië kan je wél al als advocaat in dienstverband werken, maar in de praktijk wordt dat nog maar nauwelijks gedaan.


Je droomjob missen? Niet met de Jobat app!
illustration

18 vacatures beschikbaar voor advocaat

Job alert via e-mail:

Uit
Aan

Welke vaardigheden
moet een advocaat hebben?

Als advocaat moet je beschikken over een breed scala aan vaardigheden om succesvol te kunnen zijn in deze functie. Enkele belangrijke vaardigheden zijn:
Grondige kennis van wetten en juridische procedures.
Duidelijk en beknopt kunnen communiceren met cliƫnten, collega's en rechtbanken, zowel mondeling als schriftelijk.
Het vermogen om gunstige deals te sluiten voor cliƫnten.
Het vermogen om complexe juridische vraagstukken te analyseren en op te lossen.
Omgaan met drukke schema's en stressvolle situaties.
Zich aan de regels van de deontologie houden en integer handelen.

Welke specialisaties zijn er mogelijk
binnen de functie en het beroep van advocaat?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van specialisaties binnen het vakgebied van een advocaat. Afhankelijk van je interesses en vaardigheden, kun je je als advocaat verder specialiseren in een bepaald gebied en je carriĆØre daarmee een nieuwe richting geven.
Welke jobs passen bij mijn profiel?
illustration-pad

Hoeveel verdient
een advocaat?

Het salaris – lees: ereloon – van advocaten in België kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder hun niveau van ervaring, reputatie, de grootte van het advocatenkantoor waar ze werken én de vraag naar hun expertisegebied.

Over het algemeen verdienen gespecialiseerde advocaten doorgaans meer dan hun collega's die zich niet hebben gespecialiseerd, vanwege de hogere vraag naar hun specifieke kennis en vaardigheden.

Startende advocaten verdienen gemiddeld gezien tussen 2.500 euro en 3.500 euro bruto per maand, wat is bepaald door Koninklijk Besluit, terwijl het brutomaandloon van meer ervaren advocaten zich tussen 4.000 euro en 7.000 euro situeert. Senior advocaten kunnen nóg meer verdienen.

Extra

Gezien advocaten (meestal) zelfstandigen zijn, moeten ze zelf instaan voor hun pensioen, een hospitalisatieverzekering, een bedrijfswagen enzovoort.

Advocaten die toch in loondienst werken – momenteel enkel in Wallonië mogelijk – krijgen bovenop hun loon ook extralegale voordelen, maar die kunnen behoorlijk variëren. De meest voorkomende zijn: een bedrijfswagen (inclusief brandstof en onderhoud), maaltijdcheques, een hospitalisatieverzekering, flexibele werkuren en diverse opleidingsmogelijkheden.

Ook een pensioenplan en bonusregeling - op basis van prestaties of de winstgevendheid van het kantoor behoren ten slotte tot de opties.

Het exacte pakket aan extralegale voordelen varieert sowieso van kantoor tot kantoor en wordt vaak bepaald door de algemene arbeidsvoorwaarden en de concurrentiepositie van het advocatenkantoor.

Verdien jij zoals het hoort? Vergelijk je loon en extralegale voordelen met anderen
Gemiddelde brutosalaris van een advocaat
ā‚¬ 5.500 /maand
Minimum ā‚¬2.500
Maximum ā‚¬7.000
Mogelijke extralegale voordelen:
  • Bedrijfswagen
  • Tankkaart / laadpas
  • Maaltijdcheques
  • Hospitalisatieverzekering
  • Flexibele werkuren
  • Aanvullend pensioen
  • Bonus/commissie
Meer info over andere jobs?