Operaties steeds vaker uitgevoerd door robot
Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
De 'overname' van de medische wereld door robots begon vrij onschuldig. Robots werden ontwikkeld om het werk van chirurgen te vergemakkelijken, maar moesten wel nog door hen worden bediend.
Nadien werden systemen verder uitgewerkt, zodat kon worden vermeden dat dokters de verkeerde medicatie zouden voorschrijven, bijvoorbeeld. Maar om zo efficiënt mogelijk een diagnose vast te stellen of patronen te herkennen bleef de dokter beter dan gelijk welke robot.
Vandaag zijn computersystemen echter zo geëvolueerd dat ze de diagnoses van dokters kunnen overtreffen. Dat toonde een groep onderzoekers aan in januari 2013. Zij ontdekten dat het diagnose-algoritme van robots/computers maar liefst 41,9 procent accurater was.
De gewone dokter zal snel worden voorbijgestreefd wanneer computersystemen worden ontwikkeld tot 'relational agents', die een persoonlijke band met patiënten kunnen opbouwen. Maar is dat wel zo? Zullen dokters zonder werk vallen nu aangetoond is dat zowel chirurgische handelingen als diagnosevaststelling beter worden gedaan door robots?
Gina Siddiqui denkt van niet. Dokters en robots kunnen perfect samenwerken en zullen zo zelfs sterker zijn dan de zogenaamde 'supercomputer'. Zulke teams zullen betere diensten kunnen verlenen dan menselijke dokters of robots alleen. Een dokter moet volgens haar zijn aandacht richten op minder mechanische vraagstukken. Hij (of zij) moet bijvoorbeeld de tijd nemen om belangrijke beslissingen te bespreken en moet patiënten geruststellen tijdens zware behandelingen.
(nm) – Bron: Express.be
29 april 2014Niet enkel in fabrieken is automatisatie een tendens, ook in ziekenhuizen worden complexe ingrepen en operaties steeds vaker door robots uitgevoerd!
Volgens Julie Shah is de kans groot dat mens en robot in de toekomst zij aan zij zullen werken.
Of je tijdens de werkuren naar de dokter mag gaan, verschilt naargelang de reden van het doktersbezoek. Iris Tolpe van Securex geeft tekst en uitleg …
Wat zijn de momenten waarop bedrijven het hardst inzetten om werknemers een goed gevoel te geven?
Ruim 1 op de 4 werknemers geeft aan zich niet altijd veilig te voelen bij hun leidinggevende. Hoe ziet de ideale baas eruit?
Guy Martens is keeperstrainer bij KRC Genk en werkte mee aan het succes van doelman Thibaut Courtois. Hij startte zijn carrière als... leraar.
Wanda zet haar passie in voor het welzijn van Brusselaars: “Je maakt impact”
Na een brainstormsessie breekt het moment aan om de beste ideeën eruit te kiezen. Hoe doe je dat?
Wil jij graag een extra cent verdienen? Hier vind je enkele tips om mee rekening te houden!