5 carrièrelessen van Catherine De Bolle, hoofd van Europol
Ze is Europa’s belangrijkste flik als hoofd van Europol. Maar wat kan jij leren van Catherine De Bolle? Deze 5 zaken...
Op haar negentiende richtte Elizabeth Holmes de start-up Theranos op. Het idee achter haar technologiebedrijf was revolutionair: een nieuwe en snelle manier van bloedtesten – snel, accuraat en pijnloos – die de hele medische wereld op zijn kop zou zetten. Zelfs drogisterijketen Walgreens plaatste bloedafname-automaten van Theranos in hun filialen. Maar uiteindelijk bleken de bloedanalyses erg onbetrouwbaar. En in bepaalde gevallen werden de resultaten zelfs vervalst.
Elizabeth Holmes, zelf fan van Steve Jobs, voerde jarenlang een schrikbewind om haar moedwillige fraude te verhullen. Het boek dat Wall Street-journalist John Carreyrou over de fraude van het bedrijf schreef, leest als een thriller.
De rechtszaak over de vermeende fraude is mede door COVID-19 (en de zwangerschap van Holmes) uitgesteld en staat nu gepland om op 31 augustus 2021 van start te gaan. Ook gepland: een film over de opmars en ondergang van Theranos (en haar oprichtster) met Jennifer Lawrence in de hoofdrol. Wordt vervolgd dus.
Na de Tweede Wereldoorlog werd de Nederlandse kunstenaar Han van Meegeren opgepakt omdat hij een schilderij van de Nederlandse meester Johannes Vermeer aan de nazileider Hermann Goering zou hebben verkocht. Maar bij zijn ondervraging beweerde van Meegeren dat hij het doek zelf had geschilderd (en vervalst) en Goering dus had belazerd. Volgens hem was hij dus geen collaborateur, maar had hij eigenlijk een verzetsdaad gepleegd.
Vanaf dan bleek dat van Meegeren diverse - aan Vermeer toegewezen - schilderijen zelf had geschilderd en die telkens met een speciale oventechniek authentiek had doen lijken. Ook de beroemde Emmaüsgangers, in 1937 gekocht door Museum Boijmans Van Beuningen, was van zijn hand.
Van Meegeren werd schatrijk omdat hij al die werken aan een hoge prijs verkocht, naar eigen zeggen om de transactie geloofwaardig te houden. Uiteindelijk werd hij eind 1947 tot één jaar gevangenisstraf veroordeeld.
Ontdek: De 20 meest voorkomende redenen waarom we fraude plegen
Klokkenluider Christopher Wylie vertelt in ‘De grote dataroof’ de ontstaansgeschiedenis van Cambridge Analytica. Het databedrijf verzamelde persoonlijke data van meer dan 87 miljoen mensen en misbruikte die via Facebook, die dat ook oogluikend toestond.
Cambridge Analytica werd destijds mee geleid door Steve Bannon, die later een sleutelrol speelde in de verkiezingscampagne van Donald Trump. “Toen ik in dienst trad, richtte ik me op het online terugdringen van extremisme maar uiteindelijk hielp ik Amerikanen radicaliseren", zo kijkt Wylie terug.
Extra: 12 podcasts die je carrière kunnen helpen
Tyler Hamilton was jarenlang een trouwe wielerkompaan van Lance Armstrong. In The Secret Race (‘De wielermaffia’ in de Nederlandse vertaling) vertelt hij het verhaal over grootschalig dopinggebruik in het professionele wielrennen en zijn team in het bijzonder. Het boek kwam uit in 2012-2013, dus kort vóór de mediagenieke dopingbiecht (en bekentenis) van Lance Armstrong, en leest als een roman.
Lees ook: De beste boeken voor deze zomer
(William Visterin)
27 augustus 2021Ze is Europa’s belangrijkste flik als hoofd van Europol. Maar wat kan jij leren van Catherine De Bolle? Deze 5 zaken...
Je baas staat op het punt een drastische beslissing te nemen, maar je voelt meteen dat de gevolgen dramatisch zullen zijn. Herkenbaar? Dat is je buikgevoel...
Wie fraude pleegt, is vaak geen échte crimineel. Fraudeurs zijn meestal gewone burgers die onder zware financiële druk staan en gewoon een uitweg zoeken.
Ver weg of dichtbij, een goed boek doet het altijd. We zetten enkele tips op een rijtje.
Schijnzelfstandigen oefenen hun activiteit uit onder het statuut van zelfstandige, terwijl ze in werkelijkheid onder het gezag van een werkgever werken.
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bestudeert het gedrag van mensen op de werkvloer. Wat haar opvalt? Er is een zogenoemd ‘too-much-talent effect’...
Speciaal voor deze ‘blijf in uw kot’-periode overloopt Jobat drie interessante thrillers uit onze contreien...
Eens een valsspeler, altijd een valsspeler? Blijkbaar wel.
Wie de ambitie heeft om succesvol en filthy rich te zijn, kan zich best laten inspireren door de meest succesvolle ervaringsdeskundige, Jeff Bezos.