Verlies ik mijn Groeipakket als ik als jobstudent werk?
Met een studentenjob verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op het Groeipakket wanneer je werkt?
In Vlaanderen bestaat het Groeipakket uit:
Sommige kinderen die meer ondersteuning nodig hebben, krijgen ook een aantal extra toeslagen. Dit hangt af van hoe groot het gezin is en hoeveel de ouders verdienen. Alle kinderen die geboren zijn vanaf 1 januari 2019 hebben automatisch recht op het Groeipakket. Kinderen geboren vóór 2019 ontvangen nog de bedragen van de vroegere kinderbijslag, aangevuld met een leeftijdsbijslag.
In Brussel ontvangt elk kind kinderbijslag. Dat bestaat uit:
Kinderen die specifieke ondersteuning nodig hebben, ontvangen extra premies of toeslagen. Kinderen geboren vanaf 1 januari 2020 vallen volledig onder de nieuwe kinderbijslagregeling. Voor kinderen die geboren zijn vóór 2020 is het mogelijk om mee over te schakelen naar de nieuwe regeling, als dat voordeliger is.
Woon je in Vlaanderen en ben je er gedomicilieerd, dan heb je t.e.m. de maand van je 18de verjaardag sowieso recht op een Groeipakket. Tussen je 18 en 25 jaar blijf je hier recht op hebben wanneer je studeert of schoolverlater bent.
Als ouder kan je het startbedrag ten vroegste 4 maanden voor de geschatte geboortedatum aanvragen. Doe je dat niet, dan ontvang je de betaling automatisch nadat de geboorte van je kind is aangegeven. Je ontvangt een vast basisbedrag vanaf de maand van de geboorte. Dit basisbedrag wordt elke maand uitbetaald op de 8ste van de volgende maand. In de meeste gevallen zijn het beide ouders die het Groeipakket ontvangen. Wanneer de ouders uit elkaar zijn, is de regeling vaak anders.
Woon je in Brussel en ben je er gedomicilieerd, dan heb je recht op kinderbijslag, tot ten minste 31 augustus van het jaar waarin je 18 wordt. Tot je 25ste blijf je hier als student of schoolverlater recht op hebben.
Als je als ouder een aanvraag indient, kan je het kraamgeld ten vroegste 2 maanden voor de geschatte bevallingsdatum ontvangen. Zodra je kind geboren is, ontvang je automatisch ook kinderbijslag; dit krijg je vanaf de maand na de geboorte van je kind. Het wordt in het begin van elke maand gestort. In principe is het de moeder die de kinderbijslag ontvangt. Ook wanneer de ouders uit elkaar gaan, blijft de moeder doorgaans de kinderbijslag ontvangen.
Extra: Heb jij nog recht op het Groeipakket als je stage loopt na jouw studies?
Bereken het hier:
Zowel in Vlaanderen als in Brussel mag je als ouder zelf je uitbetaler van het Groeipakket of de kinderbijslag kiezen. Er zijn 5 Vlaamse uitbetalers: FONS, Infino, KidsLife Vlaanderen, MyFamily en Parentia. In Brussel heb je als ouder de keuze tussen BrusselsFamily, Parentia, Infino, Kidslife en Famiris.
Om recht te hebben op een Groeipakket of kinderbijslag moet je in principe een woonplaats in Vlaanderen of Brussel hebben. Wanneer je naar het buitenland trekt (voor bv. je studies of vrijwilligerswerk) dan blijf je dit recht toch vaak behouden. Dat komt doordat België hierover afspraken heeft gemaakt met andere landen, en omdat er een aantal specifieke uitzonderingen zijn in de wetgeving.
Ontdek: Verlies ik mijn Groeipakket als ik als jobstudent werk?
(kv/lm) - Bronnen: groeipakket.be/famiris.brussels/kamiel.info
28 december 2023Met een studentenjob verdien je extra zakgeld terwijl je studeert. Maar hoe zit het met je recht op het Groeipakket wanneer je werkt?
Je hebt een student in de familie, je wilt zelf een studentenjob óf een student aanwerven? Wij overlopen vier kwesties rond wat mag en kan.
De geboorte van een kind is een heuglijke gebeurtenis. Verschillende instanties dragen graag een financieel steentje bij in de feestvreugde.
“Hoeveel een kind kost? Dat is een niet te ontcijferen geheim, maar we kunnen wel een ruimgeschat idee geven.
Vanaf wanneer is het verplicht om een gezondheidsverzekering te nemen?
Zolang je minderjarig bent, heb je sowieso recht op het Groeipakket of kinderbijslag. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kan je nog tot je 25ste verjaardag het Groeipakket of kinderbijslag ontvangen, mits enkele voorwaarden.
Je bent afgestudeerd en ontvangt het Groeipakket of kinderbijslag; maar hoelang nog? Kan je het vervolgens combineren met je laatste vakantiejob in de zomer?
Zwangerschapsverlof duurt vijftien weken. Ook voor de zwangere dames die in de laatste weken vóór de geboorte tijdelijk werkloos zijn.
Je werkgever moet zorgen dat jij veilig en gezond kan werken tijdens je zwangerschap. In beroepen waar die garantie er niet is, mag je vaak meteen thuisblijven.