Stress
Vorige

1 van 516

Volgende
Volgend artikel:

Vooral arbeiders lopen risico op burn-out

Ben jij verzekerd tegen een burn-out?

"Het is hoog tijd dat verzekeraars een duidelijk standpunt innemen over burn-outs." (Rudy Peeters, specialist employee benefits ADD)
Kun je een beroep doen op je hospitalisatieverzekering als je een burn-out hebt? Slechts bij de helft van de Belgische verzekeraars, zo blijkt uit een analyse van onafhankelijk verzekeringsmakelaar ADD.
post its burn-out
"Het is hoog tijd dat verzekeraars een duidelijk standpunt innemen over burn-outs." (Rudy Peeters, specialist employee benefits ADD)

Een mijnenveld. Zo omschrijft Rudy Peeters, specialist employee benefits bij ADD, het huidige verzekeringslandschap voor werknemers met een burn-out. Verzekeraars worstelen met hoe ze moeten omgaan met dit fenomeen. Dat het een psychisch lijden betreft, maakt de beoordeling, de uitkering van premies en de terugbetaling van gemaakte kosten er niet vanzelfsprekender op.

“Slechts de helft van de verzekeraars voorziet een waarborg in de hospitalisatieverzekering voor werknemers met een burn-out. Wie bij zo’n verzekeraar is aangesloten, kan in principe rekenen op terugbetalingen voor ziekenhuisopnames en ambulante zorg. 17 procent van de verzekeraars danst op een slappe koord. Hun hospitalisatieverzekering verzekert burn-out wel, maar met beperkingen. Een derde van de verzekeraars betaalt helemaal niets terug via de hospitalisatieverzekering”, zegt Rudy Peeters.

Minder pensioen

En dat zijn nog positieve cijfers, zo blijkt uit de analyse van ADD. Erger is het bijvoorbeeld gesteld met de waarborg arbeidsongeschiktheid. Die bezorgt de werknemer een extra premie als hij na één maand ziekte terugvalt op een uitkering van de ziekenkas. “Deze inkomensvervangende verzekering is niet alleen weinig courant, ze dekt ook zelden afwezigheid door burn-out.

“Bij slechts 14 procent van de verzekeraars komt burn-out in aanmerking voor de uitbetaling van een arbeidsongeschiktheidspremie. 57 procent verzekert burn-out in dit scenario slechts gedeeltelijk. 29 procent betaalt helemaal niets”, aldus Rudy Peeters.

Een werknemer die een tijd afwezig is als gevolg van een burn-out, zal dat ook merken aan zijn pensioenopbouw. “Na één maand afwezigheid stopt de werkgever met het betalen van bijdragen aan de groepsverzekering van de werknemer”, legt de specialist employee benefits uit. “Een mogelijke oplossing is dat de werkgever daarvoor een verzekering afsluit, zodat de verzekeraar bijdragen blijft storten tijdens de ziekteperiode van de werknemer. Deze waarborg ‘vrijstelling van premiebetaling’ komt echter nog niet zo vaak voor.”

Duidelijke definitie

Volgens ADD is het hoog tijd dat verzekeraars een duidelijk standpunt innemen over het burn-outsyndroom. Het gebrek aan een eenduidige definitie speelt hier niet in het voordeel van de patiënt. “Bovendien is het een psychisch lijden, maar geen psychische stoornis en staat burn-out dus niet vermeld in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, het handboek met de indeling van psychiatrische ziekten waar nogal wat verzekeraars zich op beroepen”, legt Rudy Peeters uit.

(wv) 

20 december 2013
Anderen bekeken ook