Stress- en burn-outklachten zijn een opportuniteit
Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar je kan er ook je voordeel uithalen.
Een burn-out zie je vaak niet aankomen. Toch zijn er een aantal signalen die jou of je omgeving aan de alarmbel kunnen laten trekken.
Mensen die op een burn-out afstormen zijn vaak emotioneel en voelen zich lichamelijk uitgeput. Dat maakt hen prikkelbaar en gevoeliger voor stress en andere negatieve prikkels. Deze uitputting komt voort uit het feit dat deze mensen al een tijdje uit hun energiereserves aan het putten zijn. Hun motivatie en zelfvertrouwen neemt af en ze worden afstandelijker.
Maar de aanleiding naar een burn-out wordt niet enkel gekenmerkt door mentale symptomen. Er hangen vaak ook lichamelijke kwalen aan vast, zoals een vermoeid lichaam, spierpijn, nekpijn, hoofdpijn en rugpijn.
Het is belangrijk om je privé en werk in balans te houden. Ben je een perfectionist? Beschrijven mensen je als gedreven en erg ambitieus? Dan maak je veel kans op een burn-out.
Burn-out komt uiteraard bij veel verschillende mensen voor in alle soorten jobs en alle lagen van de bevolking, maar ambitieuze mensen leven vaak op de rand van hun persoonlijke limieten en geven zichzelf 100%, indien mogelijk zelfs meer. Ken dus je grenzen! Zorg dat de werkdruk je niet te veel wordt, want het burn-outfenomeen komt niet uit het niets, het is een product van jarenlange overbelasting.
Merk je dat je inderdaad last hebt van enkele van de symptomen? Heb je al enkele weken last van plotse huilbuien, raak je maar niet uitgerust en lukt het je niet meer om je te concentreren? Dan is het misschien tijd om stappen te ondernemen en wat minder hooi op je vork te nemen. 5 x goede raad!
Je lichaam weet wat het beste is voor jou en zal je dat ook proberen te vertellen. Onbewust weet je dus al wat het beste is voor jou. Luister goed naar je lichaam en registreer de signalen die het je doorgeeft.
Raakt je energie op, dan is het tijd om jezelf weer op te laden. Meer werken heeft dan geen zin, want je zal amper meer gedaan krijgen en je batterijen zullen nog sneller leeg zijn. Gun jezelf wat rust.
Neen, ‘nee’ zeggen is niet egoïstisch. Het is vaak zelfreddend. Ontwikkel een filter om het kaf van het koren te scheiden en onderscheid zo wat belangrijk is voor jou. Heb je geen tijd, haal je dan niets op de hals door te zeggen dat je het er nog wel bij kan nemen. Voel waar je grens ligt en zeg het ook als je eventjes meer tijd nodig hebt. Je kan altijd nog proberen om taken te delegeren.
Heb je nog een beetje schrik van het woordje ‘nee’? Dan kan een assertiviteitstraining hier misschien baten.
Voldoende rust is belangrijk. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig. Een powernap is niet altijd voldoende, maar kan vaak al wonderen doen. Maak ook tijd om dingen te doen die je leuk vindt, dit krikt je zelfvertrouwen en je motivatie op. Plan dus voldoende me-time in je agenda. Maar blijf ook spontaan, want als je alles plant, raak je misschien vast in een verlammende routine.
Eet tijdig, neem voldoende pauzes en vergeet geen lichaamsbeweging. Een wandeling kan je al een broodnodige dosis energie opleveren, een half uurtje joggen of fitnessen is een effectieve stresskiller.
Je best doen is goed en volledig werk afleveren ook. Er is niets mis met een beetje perfectionisme, maar loop niet in de val te veel van jezelf te willen. Niet alles hoeft tot in de kleinste details perfect te zijn. Weet wat het belangrijkste is en verlies jezelf niet in details. Perfectionisme kan ervoor zorgen dat je te veel tijd besteedt aan onbelangrijke dingen en dat je jezelf bijgevolg uitput.
Je tijd en energie zijn kostbaar, wend ze dan ook efficiënt aan. Leg jezelf geen onhaalbare eisen op, daar saboteer je alleen jezelf mee. Niet alles kan en hoeft perfect te zijn, gewoon ‘goed’ is vaak meer dan genoeg.
Raakt je werk niet af? Loop je een beetje achter? Zit je slecht in je vel? Zeg het tegen je collega’s en verwittig je leidinggevende. Op deze manier weten ze dat je ergens mee zit, zodat ze rekening kunnen houden met je grenzen en je geen extra druk gaan opleggen.
Praten is ook al een eerste stap naar erkenning en aanvaarding. Je beseft dat je je niet goed voelt en je wilt er iets aan doen. Het kan ook deugd doen om je hart te luchten en misschien is het al genoeg om je mentaal er weer even bovenop te helpen. Samen kom je vast tot een oplossing.
(sjv) - Bron : Express.be / Fitinjehoofd.be
9 december 2014Stress- en burn-outklachten dwingen je tot verandering, want je zit in de knoop. Dit kan angst opleveren, maar je kan er ook je voordeel uithalen.
Een gevoel van niets goed te kunnen doen, wordt alleen maar nog sterker in een bedrijfscultuur waar het principe van ‘survival of the fittest’ heerst ...
Hoeveel e-mails ontvang jij tijdens het weekend? En is er een relatie met het stijgend aantal burn-outs?
Bijna 20% blijkt hooggevoelig te zijn en heeft sneller last van lange werkdagen, stress en een drukke werkomgeving. Is ondernemerschap dan de oplossing?
Als werknemer heb je vaak meer rechten dan je denkt. Zo heeft je baas bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid om je welzijn op de werkvloer te garanderen.
Een burn-out iets voor oudere werknemers? Door de hoge snelheid van onze economie is de kans groot dat je in het begin al een klop van de hamer krijgt ...
Wat houdt burn-out precies in? Hoe ontstaat het? En vooral: hoe kan je dat voorkomen?
Is burn-out een ziekte van deze tijd? Kunnen enkel zwakkelingen er het slachtoffer van worden? Hoe zit het nu echt?
Jonge werknemers hebben meer kans om ziek te worden en ongevallen te krijgen dan oudere werknemers. Ook de kans op een burn-out ligt opvallend hoger.