Complimentjes geven aan collega’s: zo moet het NIET
Veel mensen zijn ongelukkig op het werk omdat ze geen erkenning krijgen voor wat ze doen. Daarom een pleidooi om meer complimentjes te geven op kantoor!
Mensen denken dikwijls aan gemiste kansen: zaken die konden gebeuren, maar niet gebeurden. Maar waarom niet denken aan alle goede dingen die wél hebben plaatsgevonden? Je partner heb je misschien heel toevallig ontmoet. Een goede vriend(in) ben je na jaren terug tegen het lijf gelopen. Of je job, die had je evengoed niet kunnen vinden. Hoe zou je leven eruitzien zonder die zaken die je vanzelfsprekend vindt? Veel slechter waarschijnlijk.
Dankbaarheid is een belangrijke emotie, het doet ons genieten van wat we hebben. Doe het meteen: stuur een e-mail of sms naar iemand die je geholpen heeft. Ook al is het met iets kleins. Het is zo snel en makkelijk gedaan, en levert zoveel plezier op, langs beide kanten.
Luisteren naar muziek kan je serieus opmonteren. Dat kan ook op het werk met een oortje in je pc, of op je smartphone.
Het luisteren naar nieuwe muziek is goed voor je hersenen, en zeker het luisteren naar muziek die je fijn vindt. Je favoriete muziek stimuleert je hersenen tot het afgeven van dopamine, een stof die plezierige gevoelens opwekt. Het beloningssysteem waar dopamine een deel van is, treedt in de natuur normaal gesproken alleen in werking bij zaken zoals seks, eten en geld. Maar bij muziek treedt hetzelfde systeem in werking. Dat blijkt uit onderzoek van Dr. Valerie Salimpoor Rotman van het Research Institute in Toronto. Wat gek is, omdat je er geen fysieke beloning voor terugkrijgt.
Net zoals je kan denken aan slechte dingen, kan je mits wat oefening denken aan toffe dingen. Dat weerspiegelt zich direct in een positief gevoel. Denk aan die leuke uitstap die voor de deur staat, dat toffe familiefeest, een etentje met vrienden, die welverdiende vakantie, … Altijd naar iets vooruitkijken – hoe klein ook – doet wonderen.
Een mailtje sturen naar een collega enkele bureaus verderop over een grappige werksituatie of een collega. Zoiets kan ontspannend werken. Pas wel op dat het niet bij die collega of je baas terechtkomt.
Even Facebook checken en naar updates en foto’s van vrienden kijken, zorgt voor de nodige afleiding. Als het op je werkpc niet mag, doe je het maar even met je smartphone.
En daarna: eens zo hard aan het werk!
(mr) – Bron: Businessinsider.com & Motherboard.vice.com
28 augustus 2013Veel mensen zijn ongelukkig op het werk omdat ze geen erkenning krijgen voor wat ze doen. Daarom een pleidooi om meer complimentjes te geven op kantoor!
Werknemers zijn niet noodzakelijk meer tevreden over hun werk-privébalans wanneer zij minder lange dagen werken of een hoger loon krijgen, zo blijkt.
De meeste mensen zijn ervan overtuigd dat succes hun geluk bepaalt. Niets blijkt echter minder waar, aldus psychologen en neurowetenschappers.
Gelukkig zijn is de enige echte maatstaf voor persoonlijk succes. Hoe kan je door kleine veranderingen in je dagelijkse routine heel wat gelukkiger worden?
Nieuw Australisch onderzoek aan dat een goede job wel degelijk een positief effect kan hebben op het gezinsleven.
Hoogopgeleiden blijken volgens een studie van het Nederlandse carrièreplatform Intermediair een stuk minder enthousiast over hun werk dan laagopgeleiden.
Nu de laatste zomerzon verdwenen is, is het al werken wat de klok slaat. De grote vakantie is definitief achter de rug. Maar: werk maakt ons gelukkiger.
Tegenwoordig kiezen steeds meer werknemers met een leidinggevende functie ervoor om 4/5de of zelfs deeltijds te werken. Goede zaak of niet?
Word je een uur minder betaald bij de overschakeling naar het zomeruur? Jobat zocht het voor je uit!