Privacy
Vorige

1 van 65

Volgende
Volgend artikel:

Is EK voetbal een zegen of vloek op het werk?

Ben jij gebonden aan een NDA of geheimhoudingsovereenkomst?

Non-Disclosure Agreement
Sommige bedrijven voorzien uit voorzorg een Non-Disclosure Agreement (NDA) of geheimhoudingsovereenkomst voor hun personeel. Hoe werkt het en wat betekent dit voor jou als werknemer?

Top secret

Als werknemer kun je niet zomaar alle interne informatie waarmee je werkt delen met de buitenwereld. Om vertrouwelijke informatie (bv. technische gegevens, klantenlijsten, winstmarges, een recept, ontwerp, uitvinding, …) strikt geheim te houden, moet je in sommige gevallen een NDA of geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen met je werkgever.

Dit is een contract tussen beide partijen waarbij je verklaart dat je de vertrouwelijke informatie niet openbaar zult maken aan derden. Ook wanneer je de informatie alsnog moet delen met externe partijen (bv. aan klanten, zakenrelaties of aan een bedrijf waarmee je wil samenwerken) kan er aan hen gevraagd worden om op voorhand een NDA te ondertekenen.

De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet

Uiteenlopende sectoren

Deze officiële geheimhoudingsverklaring vind je terug in heel wat uiteenlopende sectoren die werken met fabrieksgeheimen en gevoelige informatie die uit concurrentiële of privacyoverwegingen niet gedeeld mogen worden.

Bedrijven zoals Apple, Coca Cola, KFC en wetenschappelijke onderzoekscentra maken wel vaker gebruik van zo’n contract om hun gevoelige informatie geheim te houden. Ook bij de diensten van de Vlaamse overheid geldt een geheimhoudingsplicht en heel wat werknemers in de gezondheids- en welzijnssector beroepen zich op hun beroepsgeheim om vertrouwelijke informatie effectief vertrouwelijk te houden. Beroepspersonen zoals advocaten en boekhouders houden zich dan weer aan hun deontologische regels om confidentiële informatie stilzwijgend geheim te houden.

Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?

Spreken is zilver, zwijgen is goud

Ben je in een enthousiaste bui en wil je aan je vrienden of familie graag honderduit vertellen over je geheim project (of alles delen op je sociale media)? Denk dan maar eerst twee keer na vooraleer je die informatie offline of online deelt: op het schenden van een geheimhoudingsovereenkomst staan stevige schadevergoedingen die je werkgever van jou kan eisen. Ook kun je in bepaalde gevallen een gevangenisstraf riskeren. Niet iets om enthousiast te delen met je vrienden of op sociale media…

Lees ook: Ontslag door wangedrag op Facebook

(fd)

21 maart 2022
Anderen bekeken ook