Ontslag door wangedrag op Facebook
Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
Als werknemer kun je niet zomaar alle interne informatie waarmee je werkt delen met de buitenwereld. Om vertrouwelijke informatie (bv. technische gegevens, klantenlijsten, winstmarges, een recept, ontwerp, uitvinding, …) strikt geheim te houden, moet je in sommige gevallen een NDA of geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen met je werkgever.
Dit is een contract tussen beide partijen waarbij je verklaart dat je de vertrouwelijke informatie niet openbaar zult maken aan derden. Ook wanneer je de informatie alsnog moet delen met externe partijen (bv. aan klanten, zakenrelaties of aan een bedrijf waarmee je wil samenwerken) kan er aan hen gevraagd worden om op voorhand een NDA te ondertekenen.
De arbeidsovereenkomst: hier moet je op letten voor je je handtekening zet
Deze officiële geheimhoudingsverklaring vind je terug in heel wat uiteenlopende sectoren die werken met fabrieksgeheimen en gevoelige informatie die uit concurrentiële of privacyoverwegingen niet gedeeld mogen worden.
Bedrijven zoals Apple, Coca Cola, KFC en wetenschappelijke onderzoekscentra maken wel vaker gebruik van zo’n contract om hun gevoelige informatie geheim te houden. Ook bij de diensten van de Vlaamse overheid geldt een geheimhoudingsplicht en heel wat werknemers in de gezondheids- en welzijnssector beroepen zich op hun beroepsgeheim om vertrouwelijke informatie effectief vertrouwelijk te houden. Beroepspersonen zoals advocaten en boekhouders houden zich dan weer aan hun deontologische regels om confidentiële informatie stilzwijgend geheim te houden.
Privacy: wat mag je werkgever controleren? Wat niet?
Ben je in een enthousiaste bui en wil je aan je vrienden of familie graag honderduit vertellen over je geheim project (of alles delen op je sociale media)? Denk dan maar eerst twee keer na vooraleer je die informatie offline of online deelt: op het schenden van een geheimhoudingsovereenkomst staan stevige schadevergoedingen die je werkgever van jou kan eisen. Ook kun je in bepaalde gevallen een gevangenisstraf riskeren. Niet iets om enthousiast te delen met je vrienden of op sociale media…
Lees ook: Ontslag door wangedrag op Facebook
(fd)
21 maart 2022Nogal wat mensen delen regelmatig hun ongezouten mening via sociale media. Kunnen ongepaste berichten op sociale netwerken leiden tot een ontslag?
*Pingping*… Het scherm van je smartphone op je bureau licht op en… snel even Facebook checken. Maar mag dat eigenlijk wel?
Maak jij soms stiekem een doktersafspraak tijdens de werkuren? Je bent niet alleen. Maar mag een werkgever eigenlijk neuzen in wat je allemaal doet?
Wat doet een Risk Manager precies? Wat zijn de carrièremogelijkheden ? En welk salaris kan een Risk Manager verwachten?
Stilaan vervagen de grenzen tussen ons professioneel en persoonlijk leven. Maar mag je baas zich zomaar bemoeien met je privéleven?
Je komt thuis van een echte rotdag op het werk en het is sterker dan jezelf: je laat je volledig gaan op de sociale media. Welke gevolgen kan het hebben?
Willen of niet, door het vele thuiswerken met online videomeetings kent je baas je nu een pak beter. Weet hij of zij te veel van je?
Zo nu en dan móet je je arbeidscontract eens onder de loep nemen. Ben je tevreden over je loon? Goed! Maar kijk zeker verder...
Bijna 150 medewerkers van advocatenkantoor Monard Law werken thuis. Een aantal van hen bemant hierbij de gratis ‘corona desk’.