Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 938

Volgende
Volgend artikel:

Eindeloze mogelijkheden bij PepsiCo

Ben jij een genie? De 5 voorwaarden op een rij

We denken het af en toe allemaal wel eens over onszelf: met zo’n briljant idee als dat van mij kan het niet anders dan dat ik een genie ben. Of dat altijd waar is? Hmm... Deze 5 kenmerken kunnen je misschien helpen dat te bepalen, herken jij ze bij jezelf?

1. Nieuwsgierigheid en ambitie staan voorop

Wil jij ook alles zien, weten en vervolgens ook kunnen? Dan is dat alvast een goed begin. Want volgens Mihaly Csikszentmihalyi, auteur van ‘Creativity’, heb je die in overvloed nodig. Hij baseert deze stelling op interviews met 91 genieën, waaronder 14 Nobelprijswinnaars.

2. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen

Weet je nog wat je oma altijd zei? “Oefening baart kunst.” Je hebt het al zo vaak gehoord dat je het waarschijnlijk zelf ook al gezegd hebt in het verleden. Wel dat komt omdat er een kern van waarheid in zit. Je hebt geen universitair diploma nodig om geniaal te zijn, maar elk genie heeft duizenden, of misschien wel tienduizenden uren gespendeerd aan geconcentreerd oefenen. Het is dan ook niet langer nodig ons af te vragen waarom de meest succesvolle ondernemers zo’n workaholics zijn...

Vergeet daarnaast niet dat, ondanks dat een diploma niet belangrijk is, leergierigheid wél belangrijk blijft. Albert Einstein liet zijn grote droom om het heelal in één theorie te gooien niet los tot op zijn sterfbed. Wat hem vooral Einstein maakte, maar ook vele andere genieën geniaal maakte, was dat hij zich steeds leergierig heeft opgesteld. Sommige mensen doen dat als vanzelf, anderen moeten leren leren. Maar hoe je het ook draait of keert, als je slimmer bevonden wilt worden, moet je nieuwe dingen te weten wíllen komen.

3. Als je ‘t niet probeert, weet je ‘t niet

... Nog zo’n wijsheid die velen met de paplepel binnenkregen. Howard Gardner en Peter Sims beweren dat de meest creatieve geesten de grootste bereidheid tonen om ideeën en theorieën uit te testen en aan te passen.

Zit je dan af en toe eens in een tweestrijd als je iets wil uitproberen? Dat is oké, maar durf dan ook de discussie met jezelf aan te gaan. Weerleg een argument door de ogen van anderen en vertrouw niet blindelings op je eigen oordeel. Vervolgens staat de deur nog steeds wagenwijd open om door te zetten.

4. Kan jij kiezen?

Feestjes of oefenen? Hobby’s of bijleren? Als je vele uren spendeert aan de zaken waarin je goed bent, of wilt zijn, dan heb je minder tijd om andere, misschien leukere dingen te doen. Je ziet bijgevolg ook meer introverte jongeren uitblinken dan hun populaire en sociale metgezellen.

5. Blijf je passie nastreven

Wil je het voor het geld doen? Dan doe je het misschien beter niet. Passie maakt enkel écht het verschil als het gevoed wordt door creatieve hersenkronkels, het eindresultaat is minder wanneer het gericht is op materiële hebzucht. Passie betekent dan ook: iets écht goed afleveren. Tegenwoordig moet alles snel gaan en alles moet aantrekkelijk zijn, maar alleen een mooi jasje is niet wat een genie wil. Een leuke aankleding of presentatie is mooi meegenomen, maar je passie moet nog steeds hoofdzakelijk gericht zijn op de kern van wat je brengt.

(mr)

25 november 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook