Vrijwilligerswerk
Vorige

1 van 34

Volgende
Volgend artikel:

4 manieren om extra bij te verdienen

Ben je als vrijwilliger verzekerd?

Sinds 1 april 2019 steekt de vrijwilligersverzekering in een nieuw jasje. Maar wanneer ben je eigenlijk verzekerd als vrijwilliger, en wanneer niet? We leggen het je hieronder haarfijn uit...

De nieuwe verzekering, die bovendien helemaal gratis is, dekt vrijwilligers tegen burgerlijke aansprakelijkheid, lichamelijke ongevallen en rechtsbijstand. Sinds 1 april 2019 ligt de focus vooral op feitelijke verenigingen en vzw’s die werken zonder personeel.

Maar wat is een feitelijke vereniging precies? Dat is een groep van mensen die samenkomen voor een bepaalde reden, en daarvoor ook samen actie ondernemen. Denk maar aan een buurtcomité, dat van de wijk een gezellige en veilige plek wil maken. Maar ook een loopclub valt onder de noemer van feitelijke verenigingen.

Een betere bescherming

Vroeger konden leden van zo’n feitelijke vereniging aangesproken worden in geval van schadeclaim. Dat is bij een vzw heel anders, die zelf als rechtspersoon zijn vrijwilligers en leden indekt. Met de vernieuwde vrijwilligersverzekering kunnen feitelijke verenigingen vanaf nu ook op hun twee oren slapen, en kunnen de leden niet langer afzonderlijk aansprakelijk worden gesteld.

Ook goed om weten is dat de gratis vrijwilligersverzekering wereldwijd geldig is, met uitzondering van de Verenigde Staten en Canada. Ga je dus voor een weekend naar Spanje? Dan hoef je je geen zorgen te maken. Voor een langer verblijf, denk maar een kamp van twee weken in de bergen, is het wel aangeraden om een extra verzekering af te sluiten. Hiervoor neem je simpelweg contact op met je makelaar.

Een snellere afhandeling

Heb je als vrijwilligersorganisatie nog geen verzekering? Dan is er goed nieuws! De aanvraag is sinds kort ook een stuk makkelijker. De hele procedure werd gedigitaliseerd waardoor je makkelijker en sneller een aan vraag kunt indienen. En ook veel sneller een antwoord mag verwachten.

De vrijwilligersuren

Het nieuwe jasje waarin de vrijwilligersverzekering werd ingestoken, heeft nog een voordeel. Tot voor kort kon je als organisatie je vrijwilligers voor 100 ‘mandagen’ verzekeren. Dat had zo zijn nadelen. Een tapper die van 22 uur tot 4 uur ’s nachts hielp op een fuif, was al meteen twee dagen kwijt.

Voortaan wordt er geteld in ‘manuren’, wat efficiënter en beter is. Als organisatie kun je dan de uren van de vrijwilligers correcter doorgeven, en weet je ook precies hoeveel uren iemand nog mag werken voor de organisatie. Dan ben je meteen zeker dat je vrijwilliger nog verzekerd is.

(dt/em) - Bronnen: Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk vzw / Vlaamse Gemeenschapscommissie / Vlaanderen.be 

25 april 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook