Afwezig door ziekte: 1 op 3 Belgen niet. Welke sectoren het meest?
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Niet alle werknemers moeten een medisch onderzoek ondergaan. In het koninklijk besluit over het gezondheidstoezicht staat voor welke functies zo’n medisch onderzoek verplicht is. Het gaat onder andere over werknemers die activiteiten met welbepaalde risico’s uitvoeren, een veiligheidsfunctie bekleden of beeldschermwerk verrichten. Zij moeten voor hun aanwerving een voorafgaand medisch onderzoek door de arbeidsgeneesheer laten uitvoeren. Voor deze werknemers zijn ook periodieke medisch onderzoeken verplicht. De frequentie is in de meeste gevallen jaarlijks maar kan aangevuld worden met tussentijdse onderzoeken.
Weet dat je als werknemer steeds het recht hebt om spontaan de arbeidsgeneesheer van je werkgever te consulteren voor problemen waarvan je denkt dat ze veroorzaakt zijn door het werk dat je uitoefent. Wanneer je je zorgen maakt, kan je dus zelf ook initiatief nemen.
Wanneer je meer dan vier weken afwezig bent geweest (ziekte, ongeval of zwangerschap), zal je eveneens verplicht bij de arbeidsgeneesheer moeten langsgaan. Dit moet gebeuren binnen de acht dagen die op je werkhervatting volgt. De arbeidsgeneesheer zal dan nagaan of je in staat bent je oorspronkelijke werk in alle veiligheid te hervatten.
Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
1 op de 3 Belgische werknemers was vorig jaar geen enkele dag afwezig op het werk wegens ziekte. Maar hoe zit het met de overige werknemers?
Na een langdurige afwezigheid terug meedraaien op de werkvloer is niet altijd zo vanzelfsprekend. Soms kan aangepast werk een haalbare optie zijn.
46% van de werknemers meldt zich niet ziek uit angst om collega’s teleur te stellen. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek over ziekmeldgedrag.
Stilaan vervagen de grenzen tussen ons professioneel en persoonlijk leven. Maar mag je baas zich zomaar bemoeien met je privéleven?
In de meeste kmo’s is het ziektebriefje nog steeds van belang bij afwezigheid door ziekte, zo blijkt.
Soms kun je door bepaalde omstandigheden niet op je werk zijn. Maar wanneer ben je gewettigd afwezig? En wat zijn de gevolgen als je onwettig afwezig bent?
Ook op je werk kan je aardig ziek worden.Om griep te voorkomen, zijn er enkele eenvoudige tips zoals handen wassen.
Ben je wel verplicht om een doktersbriefje af te geven op je werk? En hoe zit het met de nieuwe regelgeving hierover?
Welk effect heeft de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag op het ziekteverzuim?