Ben ik beschermd tegen ontslag?
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Tijdens de periode dat je ontslagbescherming geniet, geldt een ontslagverbod. Je werkgever mag je dus niet ontslaan. De twee uitzonderingen hierop zijn:
Je bent beschermd tegen ontslag van zodra je jouw werkgever schriftelijk vraagt tijdkrediet te nemen. Dit kan drie of zes maanden voor de gewenste aanvangsdatum gebeuren naargelang je werkgever meer dan of hoogstens twintig werknemers heeft.
De bescherming eindigt drie maanden na het einde van het tijdkrediet of na de weigering van de werkgever tijdkrediet toe te staan. Het ontslagverbod geldt ook gedurende de eventuele periode van uitstel.
Indien je werkgever je tijdens de beschermingsperiode ontslaat zonder dringende reden of omwille van een oorzaak die los staat van het tijdkrediet, moet die je een forfaitaire vergoeding betalen van zes maanden loon.
Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian
27 september 2013Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte
Soms geniet je als werknemer een ontslagbescherming. Dit kan om je onafhankelijkheid tegenover de werkgever te garanderen of omdat je in een situatie verkeert die je extra recht op bescherming biedt.
Wil je op woensdag vrij maar heb je schrik voor de reactie van je baas? Neem ouderschapsverlof waarbij je beschermd bent tegen ontslag.
Welke bescherming krijg ik tijdens de periode van mijn moederschapsverlof?
De Belgische loopbaan behoort tot een van de kortste van heel Europa, maar een kleine nuancering is hierbij wel op z’n plaats...
Staalbedrijf ArcelorMittal Belgium wil tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Om hun ambitieuze klimaatdoelstellingen te bereiken, schakelt de staalgigant een versnelling hoger met grootschalige projecten én de bijhorende aanwerving van extra ingenieurs.
We zetten enkele tips voor (nieuwe) boeken op een rijtje. Die hebben naar goede gewoonte met werk te maken, al wil die link weleens vervagen...
Federico Bernardinelli is een 31-jarige Italiaan, een vrije vogel en echte avonturier. Hij woont nu in Zottegem. VDAB ondersteunde Federico.
Een leerkracht moet uiteraard meer kunnen dan kinderen leren dat één plus één gelijk is aan twee. Maar wat moet er nog in je DNA zitten om leerkracht te worden?
Beu om je rekeningen bij te houden en maandelijks af te rekenen met je baas? Forfaitaire vergoedingen voor de gemaakte kosten zijn de oplossing.