Tijdskrediet
Vorige

1 van 41

Volgende
Volgend artikel:

Het Nederlandse vitaliteitsverlof onder de loep

Ben ik tegen ontslag beschermd als ik tijdkrediet opneem?

Tijdkrediet in de ruime zin is het recht om je arbeidsprestaties volledig te schorsen of te verminderen met de helft of een vijfde. Om het recht op tijdskrediet te waarborgen, bestaat er een ontslagbescherming.
#

Tijdens de periode dat je ontslagbescherming geniet, geldt een ontslagverbod. Je werkgever mag je dus niet ontslaan. De twee uitzonderingen hierop zijn:

  1. Ontslag om dringende reden: dit veronderstelt een ernstige tekortkoming die elke verdere samenwerking onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt.
  2. Ontslag omwille van een reden die geen verband houdt met het tijdkrediet: bijvoorbeeld een interne reorganisatie waardoor je functie wegvalt.

Je bent beschermd tegen ontslag van zodra je jouw werkgever schriftelijk vraagt tijdkrediet te nemen. Dit kan drie of zes maanden voor de gewenste aanvangsdatum gebeuren naargelang je werkgever meer dan of hoogstens twintig werknemers heeft.

Vergoeding bij ontslag

De bescherming eindigt drie maanden na het einde van het tijdkrediet of na de weigering van de werkgever tijdkrediet toe te staan. Het ontslagverbod geldt ook gedurende de eventuele periode van uitstel.

Indien je werkgever je tijdens de beschermingsperiode ontslaat zonder dringende reden of omwille van een oorzaak die los staat van het tijdkrediet, moet die je een forfaitaire vergoeding betalen van zes maanden loon.

Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian 

27 september 2013
Anderen bekeken ook