Geboorteverlof: dit moet je zeker weten (FAQ)
Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Als vader of mee-ouder heb je na de geboorte van je kind recht op 20 dagen klein verlet. Dit klein verlet wordt geboorteverlof (vroeger 'vaderschapsverlof') genoemd. Deze 20 dagen mogen opgenomen worden binnen de 4 maanden vanaf de dag van de bevalling.
Vaders of mee-ouders die gebruik maken van hun geboorteverlof zijn beschermd tegen ontslag. “Werkgevers mogen niet ontslaan omwille van de opname van het geboorteverlof”, vertelt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Een kersverse vader kan nog wel ontslagen worden, maar dan zal de werkgever moeten bewijzen dat dit ontslag niets te maken heeft met de opname van het geboorteverlof.”
Lees ook: Hoelang duurt het geboorteverlof?
De ontslagbescherming duurt 3 maanden en geldt vanaf het moment dat de werknemer zijn geboorteverlof schriftelijk bekend maakt aan de werkgever. De werkgever mag de arbeidsovereenkomst dus niet eenzijdig verbreken wanneer een werknemer zijn geboorteverlof aanvraagt.
Als de werkgever geen geldige reden kan voorleggen, of indien blijkt dat het ontslag wel degelijk verband houdt met het geboorteverlof, moet er bovenop de normale verbrekingsvergoeding een forfaitaire vergoeding worden betaald die gelijk is aan 3 maanden brutoloon.
CHECK: Het ontslag volgens de letter van de wet
Als een moeder bij de bevalling overlijdt of moet worden gehospitaliseerd, dan kan de vader of co-ouder van het kindje onder bepaalde omstandigheden de moederschapsrust van zijn partner omzetten in vaderschapsverlof. Werknemers die van deze mogelijkheid gebruikmaken, zijn beschermd tegen ontslag.
Deze regeling is afgestemd op de ontslagbescherming van een zwangere werkneemster:
Extra: Hoelang duurt mijn moederschapsverlof?
(lm) - Bron: RIZIV
2 januari 2023Proficiat met de geboorte van jullie kleine spruit! Heb jij nu recht op geboorteverlof? Hoeveel en hoe lang? Krijg je een uitkering? Etc...
Nederlandse vaders die van hun baas geen medewerking krijgen om een carrière te combineren met de zorg voor hun kinderen, kunnen zich vanaf deze week melden bij het meldpuntpapa.nl.
Ik wil mijn geboorteverlof opnemen. Mijn baas weigert omdat er te weinig personeel is. Kan dat zomaar?
Vaderschapsverlof? Vanaf nu spreken we van “geboorteverlof”. Ook de meemoeder, de vrouwelijke partner van de moeder van het kind, heeft hier nu recht op.
Vaders offeren meer dan vroeger een stuk van hun rol als werknemer op om papa te zijn. 54% meer om precies te zijn ...
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat het borstvoedingsverlof tot doel heeft om voor een pasgeboren kind te zorgen. Maar ... ook als man?
Meer en meer vaders ruilen werktijd in om meer bij hun kinderen te zijn.
"Ik wil graag ouderschapsverlof nemen maar mijn werkgever ziet dat niet zitten. Is hij verplicht om me het verlof toe te staan?"
Sinds 1 januari 2023 heb je als vader of meeouder na de geboorte van je kind recht op 20 werkdagen geboorteverlof.