Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen biedt enkel nog bediendecontracten aan
Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) is een verrassende organisatie die op heel wat vlakken voorloopt. Een portret ...
“Wij doen aan Top Employers mee omdat we bekend willen maken wat we zoal doen voor onze medewerkers. Dit label is belangrijk voor ons. We zijn nu voor de zesde keer gecertificeerd zijn in evenveel deelnames”, zegt Frédéric Du Jardin, hr-manager bij Sogeti Belux.
De bedrijfscultuur bij het consultancybedrijf beschrijft hij als familiaal. “Dit is nu eenmaal een people business. We organiseren zeer veel activiteiten voor het personeel. Ook omdat we geloven in multi-expertise. We vinden dat onze werknemers zoveel mogelijk informatie moeten krijgen die relevant kan zijn voor hun job. Die krijgen ze tijdens wat we centres of excellence en centres of competence noemen. Bij dergelijke events staat het verspreiden van kennis centraal. Werknemers nemen het woord en delen hun ervaringen met collega’s.”
Sogeti Belux organiseert regelmatig een drink of een personeelsfeest. Er zijn ook family days. Die laatste zijn afhankelijk van de beschikbare budgetten. “We proberen zo dicht mogelijk bij het personeel te staan. Daarom hebben we verschillende vestigingen: een in Antwerpen en een in Brussel”, legt Frédéric Du Jardin uit.
Zelf noemt hij de band onder de collega-consultants, managers en de hr-afdeling bijzonder. “In consultancybedrijven, waar iedereen op locatie werkt, is het vaak moeilijk om een gezamenlijk gevoel te creëren. Daarom hebben wij hr-medewerkers die onze consultants bezoeken bij de klant. Ook dat maakt deel uit van de family spirit.”
Betekent dat familiale karakter ook dat Sogeti aandacht heeft voor de balans werk-privé van zijn werknemers? “Elk jaar voert Sogeti een wereldwijd tevredenheidsonderzoek uit bij ongeveer 120.000 werknemers. Sogeti Belux komt daaruit als de divisie met de beste werk-privébalans”, aldus Frédéric Du Jardin.
Een echte verklaring heeft hij daar niet voor. Het zit in het dna van de onderneming, meent de hr-manager. “Een echte policy daarover hebben we niet. Ik denk dat de mensen voelen dat ze flexibiliteit krijgen. Ze kunnen thuiswerken, parttime werken, tijdskrediet nemen.”
Sogeti Belux gaat prat op zijn opleidingsbeleid. “Vorig jaar hebben onze medewerkers gemiddeld 4 dagen opleiding per persoon gekregen. Dat is het dubbele dat voorzien is in onze cao”, legt Frédéric Du Jardin uit.
Voor primaire arbeidsvoorwaarden scoort Sogeti Belux vier en een half op vijf in het Top Employers-onderzoek. “Ik ga ervan uit dat wij onze mensen goede voorwaarden bieden. Toch staan we vooral bekend als een bedrijf waar de cultuur en opleidingsmogelijkheden van belang zijn.”
Op de secundaire arbeidsvoorwaarden scoort Sogeti Belux vier op vijf, op carrièremogelijkheden, training en ontwikkeling drie en een half en op bedrijfscultuur een drie.
“Waar we nu volop mee bezig zijn, is talentmanagement. Dat gaat breder dan de nieuwkomers. We trachten ook de talenten van de aanwezige werknemers te identificeren en hen te laten doorgroeien”, legt Frédéric Du Jardin uit. “We zijn ook gestart met een leiderschapsprogramma, zowel voor mensen die een managementrol kunnen opnemen in de organisatie als voor projectleiders.”
(wv)
22 februari 2013Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA) is een verrassende organisatie die op heel wat vlakken voorloopt. Een portret ...
Meer dan een op de tien Vlaamse werknemers vindt de juiste balans tussen werk en privé niet. Hoe kunnen werk en privé elkaar wel positief beïnvloeden?
54 werkgevers in ons land mogen zich een jaar lang Top Employer 2013 noemen. Dat label ontvingen ze van het CRF Institute.
Na uren in dezelfde houding te zitten op kantoor kan je wel ontspanning gebruiken. Met deze 5 oefeningen hoef je daarvoor je bureaustoel niet te verlaten.
AG Insurance maakt dankbaar van het Top Employer-label gebruik om aan te tonen dat het saaie imago van de verzekeringssector onterecht is.
Jobinhoud staat voor Gen Z bovenaan, gevolgd door het loon en de sfeer op het werk...
Wanneer collega's aan hun bureau eten, durven ongewenste geuren wel eens te overheersen. Welke zaken eet je beter niet in de buurt van je collega’s?
Geert startte bij Stork als meewerkende technieker en groeide door tot Projectingenieur. Dat realiseerde hij met de ondersteuning op maat van Stork.
In de strijd om zoveel mogelijk waardevolle werknemers aan boord te houden, schakelen ondernemingen de kracht van welzijnsinitiatieven in. Maar werken die ook?