Wat krijgen buitenlandse starters betaald?
In België lijk je op het eerste zicht als starter heel wat meer te verdienen dan in de meeste andere Europese landen. Maar is dat wel zo?
Wil je als pas afgestudeerde meteen goed je boterham verdienen, dan ga je het best aan de slag in de farmasector. Ook het onderwijs, de chemie en de overheid leggen hun nieuwkomers financieel in de watten. Starters met ambitie in de reclame, de toerismesector of de horeca, springen de eerste jaren maar beter zuinig om met hun zuurverdiende centen.
‘Bedrijven werken niet altijd met vaste barema’s, maar ze hebben wel een goed idee van wat ze willen betalen voor een pas afgestudeerde zonder ervaring’, bevestigt Yves Van de Steen, account director Aon Hewitt, dat bedrijven onder andere adviseert over employee benefits. ‘Dat bedrag hangt af van het diploma, de functie en het niveau van de starter. Een actuaris of burgerlijk ingenieur krijgt meer dan een administratief bediende.’
Ook de regio waar je werkt en de grootte van het bedrijf spelen een rol; factoren waarop je als sollicitant weinig invloed hebt. Is het dan zinloos om te onderhandelen over je loon met je eerste werkgever? Neen. ‘Er zit meestal wat speling op die bedragen. Als een bedrijf een functie niet ingevuld krijgt, kan het moeilijk zeggen: ‘We betalen 2.500 euro en geen cent meer’.
De meeste starters mogen volgens Van de Steen opslag verwachten na een jaar. ‘De werkgever berekent die verhoging op basis van de performantie van de medewerker. Aan het begin van de carrière, als de leercurve snel stijgt, is de kans groter dat ook het loon die beweging volgt. Na een aantal jaar in dezelfde functie zullen de loonsverhogingen minder uitgesproken zijn.
Bij 13,4 procent van de bevraagde werknemers in de Jobat Salary Survey ging de laatste loonsverhoging hand in hand met een promotie. ‘In bedrijven met veel werknemers ligt het min of meer vast welk salarispakket verbonden is aan welke functie. Bij een promotie weet je dus waar je je aan mag verwachten. Kleine ondernemingen beslissen gemakkelijker à la tête du client’, besluit Van de Steen.
In België lijk je op het eerste zicht als starter heel wat meer te verdienen dan in de meeste andere Europese landen. Maar is dat wel zo?
Precies 10% van de werkende Belgen verdient minder dan 1.911 euro bruto per maand, terwijl evenveel minstens 4.303 euro/maand verdient.
Drie West-Vlaamse bedrijven delen hun verhaal én oplossingen tijdens een rondetafel over werken - én werkgever zijn - in West-Vlaanderen.
Hoe ga je om met werknemers die kanker hebben (gehad)? Binnen BNP Paribas Fortis loopt het project CANcer & WORK.
Voor elke werknemer is er (binnenkort) 5 dagen opleiding voorzien.
Neen, een keer “nee” zeggen tegen je collega op het werk wanneer je nog maar eens een extra opdracht krijgt, is niks om je schuldig over te voelen...
Een leidinggevende met wie het niet klikt, blijkt vaak een afknapper. Al is het makkelijker gezegd dan gedaan want bij leidinggeven komt wel wat kijken.
Welke steden vragen voor expats het meeste van de portemonnee en welke het minst? Mercer stelde ook dit jaar een Cost of Living City Ranking op.
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.