Krijg jij je loonbrief al digitaal?
Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
Al we vergelijken op het niveau van continenten dan heeft Europa veruit de meest complexe salarisadministratie ter wereld. Dat blijkt allemaal uit onderzoek van Alight Solutions, een softwarebedrijf voor bedrijfsbeheer en personeelsbeleid. Zij stellen elke twee jaar een Global Payroll Complexity Index op.
Extra: Alles wat je moet weten over je loonpakket
Het is vooral de berekening van het bruto- naar het nettoloon die de payroll in België zo complex maakt. De regelgeving hieromtrent is versplinterd, ondergebracht bij meerdere overheden en vaak niet eenvoudig te interpreteren. Bovendien worden de regels in België ook regelmatig bijgestuurd. De tijdelijke werkloosheid en afwezigheden die de coronacrisis met zich meebrachten, deden daar nog een schepje bovenop.
Zo blijft België de derde plek in de Global Payroll Complexity Index bezetten, na Frankrijk en Italië en vóór Duitsland en Spanje. Landen als Singapore, Hong Kong en de Verenigde Arabische Emiraten staan onderaan de lijst. Daar blijkt de loonadministratie een stuk eenvoudiger.
Hoeveel blijft er van mijn brutoloon netto over? Bereken het hier
Lees ook: Welke factoren bepalen je loon? (E-gids)
(William Visterin) - Bron: Global Payroll Complexity Index 2021
13 december 2021Volgt de loonfiche de maaltijdcheque op? Terwijl vóór de pandemie 22% van de werkgevers de loonbrief digitaal stuurde, is dat aantal intussen verdubbeld.
Je hebt exact hetzelfde brutoloon als je collega, maar op het einde van de maand hou jij een lager nettoloon over. Hoe is dat eigenlijk mogelijk?
Voel jij je elke maand weer een dummie bij het lezen van je loonbrief? Je bent niet alleen: 1 op 4 Belgen snapt er ook niks van.
Je loonfiche begrijpen is cruciaal. Maar wat staat er nog allemaal op je loonfiche?
Kijk je uit naar opslag in 2022? Volgens een onderzoek van Robert Half is de kans klein dat dit zal gebeuren … Toch zijn er ook positieve vooruitzichten.
Flexibele werkuren, fijne collega’s … OK, maar over het belangrijkste wordt nog altijd gezwegen: het loon. Is dat wel zo slim?
Wie een carrièreswitch overweegt en daarbij héél goed wil verdienen, doet er goed aan om eens te kijken naar de top 15 best betaalde beroepen....
Ben je benieuwd of je loon voldoende is? Dit is de ideale checklist om te achterhalen of het tijd is om aan de onderhandeltafel te gaan zitten.
De traditionele werkdag, met werkuren van pakweg negen uur ‘s ochtends tot vijf uur ‘s avonds, heeft zijn beste tijd gehad.