Ben je gelukkiger met een jaarloon van 60.000 euro?
Hoeveel geld heb je nodig om echt gelukkig te zijn? Niet weinig, zo blijkt. Maar ben je dan ook écht gelukkiger?
Voor de studie ondervroeg het Duitse Trendence Institut 311.000 laatstejaarsstudenten uit 1.077 Europese universiteiten en hogescholen. Onder die studenten waren meer dan 96.000 businessprofielen (accounting, economie, finance, management en marketing) en 129.000 IT’ers en ingenieurs in spe. Het onderzoeksbureau ondervroeg ook ruim 8.000 Belgische studenten.
Belgische laatstejaarsstudenten met een businessprofiel verwachten een startsalaris van net geen 27.000 euro bruto per jaar. Dat is niet veel meer dan een jaar geleden (26.470 euro). IT- en ingenieursstudenten hopen op een iets hoger startloon van 28.540 euro. Opvallend: zij hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld ten opzichte van een jaar geleden, toen ze nog hoopten 28.640 euro te verdienen. Belgische laatstejaars verwachten alleszins meer te verdienen dan de gemiddelde Europese student, maar ze willen er tegelijkertijd ook minder lang voor te werken (gemiddeld 42,4 uur in plaats van 44 uur per week).
De volgens sommigen zo kenmerkende kerktorenmentaliteit van Belgische studenten toont zich ook in de Trendence-cijfers. Belgische laatstejaarsstudenten zijn minder snel geneigd om te verhuizen voor hun job. Slechts 41 procent van de businessprofielen en 38 procent van de toekomstige ingenieurs en IT’ers zou het Europese continent verlaten voor een aantrekkelijke job. Het Europese gemiddelde ligt respectievelijk op 44 procent en 47 procent.
Europese jongeren werden de voorbije jaren steeds mobieler, maar die trend lijkt gekeerd. Voor het eerst in de Trendence Graduate Barometer daalt dit jaar het aantal studenten dat bereid is om Europa te verlaten voor het werk. De onderlinge verschillen zijn echter groot. Zo is 60 procent van de Portugese, Spaanse en Turkse studenten bereid om naar een ander continent te verhuizen. In de Oost-Europese landen schommelt dat percentage rond de 34 procent.
Belgische laatstejaars verwachten ten slotte ook sneller een job te vinden en daar minder cv’s voor te moeten sturen dan de gemiddelde Europese pas afgestudeerde.
(mo)
24 oktober 2011Hoeveel geld heb je nodig om echt gelukkig te zijn? Niet weinig, zo blijkt. Maar ben je dan ook écht gelukkiger?
Als starter of als ervaren medewerker: niemand ontsnapt aan loononderhandelingen. Vroeg of laat zit je rond de tafel en gaat het erover. Daarom: 5 tips!
Je werkgever heeft de verplichting om de nodige zorg en aandacht te besteden aan het onthaal van nieuwe werknemers, en van jeugdige werknemers in het bijzonder.
Jobat vroeg Rob Mennes (63), burgemeester van Schelle, hoeveel hij netto per maand verdient. Zijn loon?
Als gevolg van een arbeidsongeval kan je enkele maanden niet werken. Wat betekent dit voor je loon? Jobat zocht het voor je uit...
Werknemers willen boter bij de vis, maar krijgen ze die ook? Vier op de tien vinden dat het toch iets meer mag zijn, zeker in verhouding tot hun prestaties.
Nemen robots en technologie binnenkort het transportmagazijn over...?
Dit zijn de 10 grootste afleidingen op het werk en zo pak je ze aan...
De recente vacaturecijfers van VDAB vertonen een daling maar twee technische profielen roeien tegen de stroom in: mecaniciens en leidinggevenden.