Het loon van...
Vorige

1 van 872

Volgende
Volgend artikel:

De 10 best en slechtst betaalde sectoren in België

Belgische ingenieursstudenten willen 28.500 euro verdienen

Belgische studenten verwachten een hoger jaarloon dan de gemiddelde Europese student, maar ze willen daar ook (iets) minder uren voor kloppen, zo blijkt uit internationaal onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Trendence.
#

Voor de studie ondervroeg het Duitse Trendence Institut 311.000 laatstejaarsstudenten uit 1.077 Europese universiteiten en hogescholen. Onder die studenten waren meer dan 96.000 businessprofielen (accounting, economie, finance, management en marketing) en 129.000 IT’ers en ingenieurs in spe. Het onderzoeksbureau ondervroeg ook ruim 8.000 Belgische studenten.

Belgische laatstejaarsstudenten met een businessprofiel verwachten een startsalaris van net geen 27.000 euro bruto per jaar. Dat is niet veel meer dan een jaar geleden (26.470 euro). IT- en ingenieursstudenten hopen op een iets hoger startloon van 28.540 euro. Opvallend: zij hebben hun verwachtingen naar beneden bijgesteld ten opzichte van een jaar geleden, toen ze nog hoopten 28.640 euro te verdienen. Belgische laatstejaars verwachten alleszins meer te verdienen dan de gemiddelde Europese student, maar ze willen er tegelijkertijd ook minder lang voor te werken (gemiddeld 42,4 uur in plaats van 44 uur per week).

6.800 euro per jaar

De volgens sommigen zo kenmerkende kerktorenmentaliteit van Belgische studenten toont zich ook in de Trendence-cijfers. Belgische laatstejaarsstudenten zijn minder snel geneigd om te verhuizen voor hun job. Slechts 41 procent van de businessprofielen en 38 procent van de toekomstige ingenieurs en IT’ers zou het Europese continent verlaten voor een aantrekkelijke job. Het Europese gemiddelde ligt respectievelijk op 44 procent en 47 procent.

Europese jongeren werden de voorbije jaren steeds mobieler, maar die trend lijkt gekeerd. Voor het eerst in de Trendence Graduate Barometer daalt dit jaar het aantal studenten dat bereid is om Europa te verlaten voor het werk. De onderlinge verschillen zijn echter groot. Zo is 60 procent van de Portugese, Spaanse en Turkse studenten bereid om naar een ander continent te verhuizen. In de Oost-Europese landen schommelt dat percentage rond de 34 procent.

Belgische laatstejaars verwachten ten slotte ook sneller een job te vinden en daar minder cv’s voor te moeten sturen dan de gemiddelde Europese pas afgestudeerde.

(mo) 

24 oktober 2011
Anderen bekeken ook