7 knelpuntberoepen in de energiesector: van elektricien tot onderzoeker
Energie is niet uit het nieuws weg te slaan. De sector heeft, mede door de overgang naar groene technologie, zijn knelpuntberoepen. We zetten er enkele op een rij.
“Elektrotechniek is een brede technische discipline met veel specialisaties en beroepen. En elektriciteit en elektromagnetische velden staan hier voorop”, vertelt Marleen Van der Straten, adviseur arbeidsmarktbeleid bij Volta dat bedrijven en werknemers in de elektrotechnische sector vertegenwoordigt. “De meest voorkomende beroepen zijn hier de elektrotechnicus en de elektrotechnisch installateur.”
Dit zijn brede profielen, actief in diverse domeinen. “Denk aan installatietechnieken met elektriciteit, hernieuwbare energietechnieken, industriële toepassingen en koeling”, vertelt ze. Maar het gaat ook verder. “Zoals ICT, logistiek, infrastructuurwerken of podiumtechnieken.”
CHECK: Dit zijn de 30 meest gezochte technici
Deze jobs en sectoren zitten in de lift. Elektrotechnisch installateur, onderhoudselektricien, technicus koeltechniek & klimatisatie en installateur datacommunicatienetwerken staan dan ook al jaren in de knelpuntberoepenlijst van VDAB. En dit is nog maar een begin.
Volta luidt als paritaire sectororganisatie dan ook de alarmbel. “We verwachten in de komende jaren inderdaad 15.000 nieuwe medewerkers nodig te hebben”, stelt Van der Straten. Het gaat om de vraag in heel België tegen 2030. “Over de regionale spreiding doen we geen uitspraken, maar het is wel zo dat 60% van de ondernemingen uit de sector in Vlaanderen zijn gevestigd.”
Lees ook: De top 10 knelpuntberoepen van dit moment
Over welke jobs en taken gaat het dan concreet? Over personeel voor de installatie en het onderhoud van laadpalen, warmtepompen, energiesystemen, digitale meters, fotovoltaïsche zonnepanelen, batterijen en andere. “Verschillende rapporten bevestigen deze nood”, klinkt het. Bovendien is er niet alleen nood aan extra personeel. “De elektrotechnici van de toekomst zullen ook meer groene vaardigheden nodig hebben. Werknemers moeten kunnen werken met nieuwe, groene technologie.”
Eind 2023 had arbeidsbemiddelaar VDAB alleen al in de 12 maanden daarvoor ruim 12.000 vacatures voor beroepen in de elektrotechnische sector. Daar stonden er eind november nog bijna een derde van open. Om de tekorten in de sector aan te pakken, versterken en versnellen Volta en VDAB alvast hun samenwerking.
Ze ondertekenden een nieuwe overeenkomst met focus op het opleiden van mensen voor een job in de sector, het leiden van die mensen naar deze sector en het versterken van de competenties van zij die vandaag in de sector actief zijn. “Voor het meest gevraagde beroep, residentieel elektrotechnisch installateur, zijn er nauwelijks twee kandidaten per vacature”, klinkt het bij VDAB. “Dat betekent dat we met elke kandidaat aan de slag moeten gaan.”
Extra: Hoe groen wordt jouw job?
VDAB heeft de lijst met knelpuntberoepen 2024 recent gelanceerd en onderstaande beroepen uit sectoren en domeinen rond elektrotechniek staan hierin. De meeste van deze beroepen staan al jaren in de lijst. Deze beroepen zijn vaak zowel kwalitatieve als kwantitatieve knelpuntberoepen: er zijn te weinig kandidaten en de kandidaten die er zijn beschikken vaak niet over de geschikte opleiding of ervaring.
Wil jij aan de slag in elektrotechniek? Bekijk het huidige vacatureaanbod!
(William Visterin)
3 februari 2024Energie is niet uit het nieuws weg te slaan. De sector heeft, mede door de overgang naar groene technologie, zijn knelpuntberoepen. We zetten er enkele op een rij.
De energiesector is zowel een cruciale als een dynamische sector: van hernieuwbare energie en nieuwe technologie tot de klassieke energievoorziening.
Hoe kun jij de natuur in je achterhoofd houden op het werk? Enkele tips om als werknemer of werkgever je ecologische steentje bij te dragen.
In Vlaanderen zal ruim een kwart van de banen grote gevolgen ondervinden van de groene transitie. Hoe zit dat bij jou?
Flexibele uren, telewerken en een goed uitgebouwd openbaar vervoer: daarom kiezen deze jongeren voor een Brusselse werkgever.
De arbeidsmarkt schreeuwt om techniekers. We overlopen de technische jobs die het meest gegeerd zijn in industriële beroepen en ambachten.
Om de uitstoot van CO₂ zoveel mogelijk te beperken, moet iedereen zijn of haar steentje bijdragen. Zelfs de keuze van je job kan al impact hebben.
Welke jobs duiken allemaal in de knelpunt-top 10 op?
België werkt als eerste land in Europa aan een wet ter preventie van rugklachten bij werknemers.