Opleidingen
Vorige

1 van 247

Volgende
Volgend artikel:

Beobank doorbreekt stereotypes in banksector

België scoort zwak op leren door volwassenen

"Het ontwikkelen en bijschaven van kennis, competenties en vaardigheden vormt de beste garantie om je job te behouden." (Frank Vander Sijpe, research director bij Securex)
België scoort binnen Europa bijzonder zwak qua leren door volwassenen. En dat zou ons weleens parten kunnen spelen. “Getuige daarvan een aantal recente herstructureringen, waarbij massale afvloeiingen hand in hand gaan met nieuwe aanwervingen”, aldus Frank Vander Sijpe, research director bij Securex. Maar we leren het niet.

“Vandaag is het belangrijkste kapitaal van een organisatie niet langer ‘de mensen’ op zich, maar de waarde van hun competenties”, stelt Vander Sijpe. “Het ontwikkelen en bijschaven van kennis, competenties en vaardigheden vormt de beste garantie om je job te behouden.”

Maar de resultaten van Vlaanderen in een recente OESO-studie zijn ronduit beangstigend. “Liefst 82 procent van de volwassen Vlamingen wenst helemaal geen opleiding. Lagergeschoolden geloven het minst dat een bijkomende opleiding nuttig kan zijn. Het water is dus wel érg diep.”

Hoopvol

Toch ziet Vander Sijpe ook hoopvolle signalen. “Dat blijkt uit recent onderzoek van Securex, samen met Bedrijfsopleidingen.be. Daaruit bleek dat een op de drie werknemers het nut beseft van opleiding volgen om hun huidige job te kunnen behouden (33 procent) en/of in aanmerking te komen voor een andere job bij hun werkgever (15 procent).”

Leren, ook na het verlaten van de schoolbanken, is volgens hem een onmiskenbare hefboom om meer mensen aan de slag te krijgen en ze langer te laten werken. “Maar dan moeten de motivatie en de wil om te leren wel uitgaan van de werknemer zelf en niet opgelegd worden door de overheid of de werkgever. De rol van die laatsten is om meer bewustwording te stimuleren en een omgeving te creëren die kansen en ondersteuning biedt aan elke vorm van leerinspanning en -initiatief.”

België: koploper in Europa

Niet alleen met onze weerstand tegenover leren vallen we op in Europa. Ook hiermee:

1. We stoppen vroeg

Als het op werken aankomt, verlaat de Belg de arbeidsmarkt veel vroeger dan andere Europeanen.

Belgen stoppen uiterlijk op 61 à 62 jaar met werken, terwijl de wettelijke pensioenleeftijd opgetrokken wordt naar 67 jaar. We stoppen nu na amper 32 gewerkte jaren, terwijl een volledige loopbaan 45 jaren telt. Tegelijk worden we geconfronteerd met een recordaantal vacatures en oordelen specialisten dat de huidige schaarste op de arbeidsmarkt nog wel even blijft duren.

2. We werken het liefst vast ...

De Belg houdt ook opvallend sterk vast aan het arbeidscontract van onbepaalde duur: liefst 90 procent van de Belgische werknemers werkt onder dit type contract. Ook hiermee zijn we koploper in Europa.

3. ... en het liefst bij dezelfde baas

Bovendien verwacht oud én jong om zo lang mogelijk bij dezelfde werkgever aan de slag te blijven, en als het enigszins kan in dezelfde functie. Het vrijwillig personeelsverloop door werknemers met een vast contract blijft bijzonder laag: jaarlijks verandert amper 6 procent na het verkrijgen van een contract van onbepaalde duur nog vrijwillig van werkgever.


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

30 december 2019
Anderen bekeken ook